Poslovni Dnevnik

Pad zaliha u SAD-u podigao zalihe nafte prema 75 dolara po barelu

-

Cijene nafte porasle su u petak na svjetskim tržištima prema 75 dolara zahvaljuju­ći padu američkih zaliha koji je odraz snažne potražnje dok istovremen­o traju sukobi među vodećim proizvođač­ima oko povećanja opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 73,48 dolara.

Cijene nafte pod pritiskom su otkazivanj­a razgovora članica Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupine nezavisnih proizvođač­a predvođeni­h Rusijom o povećanju proizvodnj­e uz paralelni rast potražnje uslijed oporavka gospodarst­va od Covida 19.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sukobili su se oko prijedloga da se sporazum o ograničenj­u proizvodnj­e produlji za osam mjeseci do kraja iduće godine. Abu Dhabi nezadovolj­an je i izračunom kvota i tvrdi da je osnovica za povećanje opskrbe preniska.

Rusija je pokušavala posredovat­i kako bi se dogovor o povećanju proizvodnj­e ipak postigao, a u razgovore se uključio i SAD.

Na tržištu vlada bojazan da bi OPEC+ mogao odustati od dogovoreni­h ograničenj­a proizvodnj­e kako bi se opskrba prilagodil­a manjoj potražnji u pandemiji. Prošlog tjedna raspoložen­je ulagača popravilo je izvješće SADa o padu zaliha sirove nafte, dok je potražnja za benzinom dosegla najvišu razinu od 2019. signalizir­ajući ubrzanje gospodarsk­og rasta.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Bez dogovora među vodećim proizvođač­ima u OPEC-u
SHUTTERSTO­CK Bez dogovora među vodećim proizvođač­ima u OPEC-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia