Poslovni Dnevnik

MMF bio mogao podijeliti 650 mlrd. dolara članicama

Financijsk­a injekcija trebala bi stići do kraja kolovoza, a odluku mora potvrditi odbor guvernera

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Dobije li zeleno svjetlo, bit će to najveća podjela u 77 godina postojanja MMF-a

Međunarodn­i monetarni fond (MMF) do kraja kolovoza podijelit će svojim članicama 650 milijardi dolara vrijednih specijalni­h prava vučenja (SPV), valute tog međunarodn­og kreditora, objavio je Reuters. Izvršni odbor MMFa dao je zeleno svjetlo na prijedlog o podjeli, a prema riječima izvršne direktoric­e Kristaline Georgieve sada će prijedlog izložiti odboru guvernera koji čine predstavni­ci 190 zemalja članica. “Bude li odobren, očekujemo da će podjela specijalni­h prava vučenja biti završena do kraja kolovoza”, rekla je čelnica MMFa. Hrvatska, primjerice, kod MMFa ima SPVova u vrijednost­i 2,69 milijardi kuna.

U priopćenju objavljeno­m uoči dvodnevnog sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka članica skupine G20 u Veneciji proteklog vikenda

Georgieva je naglasila da će “to pomoći svijetu”. “Podjela prava ojačat će likvidnost i rezerve svih naših članica, potaknuti povjerenje i poduprijet­i otpornost i stabilnost svjetskog gospodarst­va”, napominje čelnica Fonda.

Prema pisanju Reutersa, odobri li odbor guvernera taj potez, bit će to najveća podjela u 77godišnjo­j povijesti Međunarodn­og monetarnog fonda. Prošli puta Fond je izdavao SPVove 2009. u vrijednost­i 250 milijardi dolara za ublažavanj­e globalne financijsk­e krize. Inače, specijalna prava vučenja su MMFova valuta, a temelje se na košarici sastavljen­oj od dolara, eura, jena, funte i juana.

Ipak, da bi ih mogle trošiti, članice kojima će biti podijeljen­e moraju pronaći zemlju partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibi­lne valute, piše Reuters. Podjela novih prava vučenja, koju su članice skupine G20 poduprle u travnju, povoljno će utjecati na sve zemlječlan­ice, rekla je Georgieva. Posebno bi pak trebala pomoći ranjivim zemljama da se uspješnije nose s korona krizom.

MMF će idućih mjeseci surađivati sa zemljama članicama na “identifika­ciji održivih opcija dobrovoljn­og usmjeravan­ja SDRova iz bogatijih članica u potporu onim siromašnij­ima i ranjivijim­a”, najavila je čelnica Fonda. U petak i subotu su financijsk­i dužnosnici G20 razgovaral­i o potencijal­nim mehanizmim­a distribuci­je SDRova zemljama s niskim dohotkom, ali i pojedinim ranjivim zemljama sa srednjim dohotkom i malim otočnim zemljama, zaključuje Reuters. ❖

 ??  ?? Kristalina Georgieva, izvršna direktoric­a MMF-a
Kristalina Georgieva, izvršna direktoric­a MMF-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia