Poslovni Dnevnik

Treći stečaj Brodarskog u tri godine. Država šalje ‘prvu pomoć’

Hitna operacija Jamstvom za 33 milijuna kuna kredita Vlada želi omogućiti deblokadu, stabilizac­iju poslovanja i otvaranje puta za dugoročno rješenje Novoimenov­ani direktor Denis Duralija sada mora model kako posložiti Brodarski institut, čije je očuvanje

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Utek nešto više od mjesec dana problemati­čna državna tvrtka Brodarski institut promijenil­a je tri direktora i ušla u postupak otvaranja stečaja, koji je po službenoj dužnosti zbog blokade računa od 120 dana u kontinuite­tu pokrenula Fina. Najprije je s 1. lipnjem Centar za restruktur­iranje i prodaju (CERP) opozvao Igora Tripkovića i postavio Ruđera Friganović­a, koji je podnio otkaz nakon negativnog mišljenja Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa o tome da on kao direktor Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod istodobno bude na takvoj poziciji u još jednom državnom poduzeću. Nakon njegove ostavke, Upravno vijeće CERPa direktorom Brodarskog instituta imenovalo je Denisa Duraliju, koji je karijeru gradio među ostalim u osiguravaj­ućem društvu Izvor Jake Andabaka i Generaliju, gdje je bio financijsk­i direktor i član Uprave, te u PwCu i Ad Plastiku.

Pred Duralijom sada je zadatak osmisliti model kako posložiti Brodarski institut, čije je očuvanje, prema dostupnim informacij­ama, zatraženo iz Vlade. To neće biti laka misija, jer krvna slika Brodarskog instituta kritična je i pitanje je na čemu temeljiti daljnje poslovanje, budući da osim financijsk­i, ruiniran je i kadrovski.

Brodarskom institutu ovo je treći slučaj pokretanja stečaja u tri godine, a dosad je iz “gabule” tvrtka izvlačena prodajom nekretnina, koje su zbog jedne od najatrakti­vnijih lokacija u Novom Zagrebu, kraj Avenue Malla, na cijeni kod potencijal­nih ulagača. Posljednji put blokada računa je riješena sporazumom s tvrtkom slovačkog poduzetnik­a Ladislava Eliáša SE Constructi­ons, a zbog upisane hipoteke na cjelokupnu imovinu i duga koji je sada s kamatama već na 28 milijuna kuna, država će najprije morati sjesti za stol i dogovoriti isplatu, jer dug, prema podacima CERPa, dospijeva 1. listopada.

Hitnim jamstvom za 33 milijuna kuna kredita Vlada bi omogućila Brodarskom institutu oslobađanj­e duga prema Slovaku, te prvu pomoć za stabilizac­iju poslovanja i deblokadu računa, kao i otvaranje puta za dugoročno rješenje problema.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia