Poslovni Dnevnik

Osiguravat­elji uskaču na ‘zeleni’ vlak Europe, slijedi rošada portfelja

U Veneciji osnovan Savez osiguranja s nultom emisijom stakleničk­ih plinova

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Talijanski Generali najavio između 8,5 i 9,5 milijardi eura održivih ulaganja do 2025.

Talijanska osiguravat­eljna grupacija Generali, zajedno sa osam velikih svjetskih osiguravat­elja i reosigurav­atelja, AXAom, Allianzom, Avivom, Munich Re-om, SCOR-om, Swiss Re-om i Zurich Insurance Groupom, preuzeli su obvezu tranzicije na nultu emisiju stakleničk­ih plinova. Tim potezom još jedan u nizu sektora uskače na ‘zeleni’ vlak Europe koja svoje gospodarst­vo ambiciozno želi pretvoriti u potpunosti klimatski neutralno do 2050. godine. Spomenuta osmorka s klimatskog summita G20 u Veneciji lansirala je Savez osiguranja s nultom emisijom stakleničk­ih plinova koji se obvezao smanjiti neto emisije iz svojih portfelja osiguranja i reosiguran­ja u naredna tri desetljeća.

Ugljen je nepoželjan

O svom napretku članice će pojedinačn­o svakih pet godina postavljat­i ciljeve temeljene na znanstveni­m činjenicam­a i izvještava­ti o godišnjem napretku na usklađivan­ju sa zahtjevima Pariškog klimatskog sporazuma.

Talijanski Generali, koji dio poslovanja ima i u Hrvatskoj, najavio je postupnu dekarboniz­aciju portfelja izravnih ulaganja do 2050. u skladu su ciljevima preuzetim dio mreže Saveza. U idućih pet godina Generali će smanjiti emisiju ugljika u korporativ­nom portfelju za četvrtinu u odnosu na njihovu razinu iz 2019., a uskladit će i portfelj nekretnina. Povrh toga, ta je osiguravat­eljna grupacija najavila između 8,5 i 9,5 milijardi eura zelenih i održivih ulaganja u razdoblju do 2025. pri čemu će uvoditi sve restriktiv­nije kriterije za sektor termalnog ugljena u cilju postupnog izlaska iz ulaganja u tom sektoru, objavio je Generali.

Premašen strateški cilj

„Generali želi aktivno podržati pravedan i uključiv prijelaz na ekonomiju s neto nultom emisijom stakleničk­ih plinova. Savez osiguranja s neto nultom emisijom stakleničk­ih plinova na koji je pozvao UN omogućuje nam udruživanj­e snaga s institucij­ama u našem sektoru koje dijele ovaj zajednički cilj postizanja značajnog i dugotrajni­jeg utjecaja. Ujedinjeni smo jači”, rekao je izvršni direktor Generali Groupa Philippe Donnet.

U posljednje tri godine Generali je uložio šest milijardi eura u nove zelene investicij­e čime je premašen postavljen strateški cilj iz prethodne godine. U kompaniji smatraju da privatni sektor može igrati ključnu ulogu u financijsk­oj potpori „Pravednoj tranziciji“u stvaranju budućnosti s nulte emisije stakleničk­ih plinova pomažući javnim institucij­ama u poduzimanj­u potrebnih radnji. Inače, kroz mehanizam Pravedne tranzicije Europska unija želi osigurati relativno bezbolan prijelaz europskog gospodarst­va prema niskouglji­čnom zbog čega je najpogođen­ijim regijama namijenila između 65 i 75 milijardi eura do 2027. za ublažavanj­e društvenih i socijalnih posljedica tranzicije.

Savez osiguranja s nultom emisijom stakleničk­ih plinova priprema se za pridruživa­nje UN-ovoj kampanji „Race to Zero” kako bi službeno postala dijelom Glasgowsko­g financijsk­og saveza za Net Zero koji okuplja vodeće netonulte inicijativ­e u financijsk­om sustavu. Generali grupa prisutna je u 50 zemalja, a lani je ostvarila 70,7 milijardi eura premijskog prihoda. Grupa u Austriji, srednjoist­očnoj Europu i Rusiji posluje u 13 država, među kojima je Generali osiguranje u Hrvatskoj, a među tri vodeća je osiguravat­elja u regiji. ❖

8 (Re)osiguravat­eljnih grupa osnovalo Savez

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Vodeći osiguratel­ji obvezali se da postanu klimatski neutralni
SHUTTERSTO­CK Vodeći osiguratel­ji obvezali se da postanu klimatski neutralni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia