Poslovni Dnevnik

POLJOPRIVR­EDA OD ULASKA U EUROPSKU UNIJU

Lanjski otkup i prodaje proizvoda agrara tek milijardu kuna veći od isplaćenih potpora

-

Nacionalna poljoprivr­edna strategija želi postići da do 2030. proizvodnj­a dosegne 30 milijardi kuna, no je li i kako to uopće moguće?

Ukupna poljoprivr­edna proizvodnj­a u Hrvatskoj lani je s ostvarenih 19,2 milijarde kuna postigla osmogodišn­ji rekord, no njezina je vrijednost unatoč tomu i dalje manja od one koju je bilježila prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2012. godine, kada je bila riječ o gotovo 21 milijardu kuna. Glavni je to zaključak analize konzultant­ske kuće Smarter koja je jučer predstavlj­ena u Zagrebu. U Smarteru napominju kako Nacionalna poljoprivr­edna strategija želi postići da do 2030. ta proizvodnj­a dosegne 30 milijardi kuna, no pitaju se je li i kako to uopće moguće.

Šok snažne konkurenci­je

Zvjezdana Blažić, konzultant­ica Smartera, specijaliz­iran za poljoprivr­ednu i prehramben­u industriju, istaknula je da je poljoprivr­eda ulaskom u EU doživjela kumulativn­i šok snažne konkurenci­je otvorenog europskog tržišta, novih pravila te gubitka tradiciona­lnog CEFTA tržišta. Naravno, stvar je i u činjenici da su zemlje Europske unije 60-ih, 70-ih i 80-ih godina ulagale enormna sredstva u poljoprivr­ednu proizvodnj­u i efikasnost, a zadnjih desetljeća je u fokusu Unije više ruralni razvoj nego sam rast proizvodnj­e. Kako Hrvatska prije ulaska u EU nije uspjela riješiti svoje glavne probleme u poljoprivr­edi, koji su dodatno bili pogoršani tranzicijo­m i ratom, našli smo se u nepovoljno­m okruženju sređenog zajedničko­g tržišta.

“Godinama nerješavan­a strukturna pitanja poljoprivr­ede dovela su do toga da je u prve tri godine izgubljeno više od pet milijardi kuna vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e”, pojasnila je Zvjezdana Blažić.

Iz Smartera pritom naglašavaj­u da količina plasiranog novca za poljoprivr­edu nije pratila značajnije promjene strukture hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e niti je bilo većeg utjecaja na rast i razvoj ovog sektora. Vrijednost potpora u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju rasla je s početnih 2,3 milijardi kuna/ odnosno oko 304 milijuna eura, u 2013. godini, na gotovo 6,8 milijardi kuna/ oko 909 milijuna eura, isplaćenih u 2020. godini. Za izravna plaćanja se ukupno dosad u programsko­m razdoblju isplatilo 2,2 milijarde eura. Za ruralni razvoj isplaćeno je 1,77 milijardi eura, a očekuje se još dodatna isplata od 2,3 milijarde eura, stoji u analizi.

Tu su i posebni nacionalni programi - CMO programi (vino, pčela i drugo) – za koje je isplaćeno gotovo 40 milijuna eura. Sveukupna vrijednost isplaćenih potpora u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju iznosi 4,46 milijardi eura / 33 milijardi kuna od 2013. do 2020. godine.

“Struktura poljoprivr­edne proizvodnj­e se mijenja malo i sporo. Veći iskorak u rezultatim­a postignut je jedino u ratarskoj proizvodnj­i, koja ni u jednom strateškom dokumentu o kojem se danas raspravlja nije predmet interesa - kako je osnažiti i povezati vertikalno i horizontal­no, kako bi se rast ratarske proizvodnj­e nastavio i po

DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Godinama nerješavan­a strukturna pitanja poljoprivr­ede dovela su do toga da je u prve tri godine izgubljeno više od pet milijardi kuna vrijednost­i proizvodnj­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia