Poslovni Dnevnik

Uključivi rast

Zelena energetska zadruga dobiva novac iz natječaja Impact Challenge

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Google će podupirati projekt SOL4ALL kojemu je cilj građane osnažiti za ulaganje i proizvodnj­u solarne energije

Zelena energetska zadruga (ZEZ) jedina je organizaci­ja iz Hrvatske koja je osigurala financiran­je u sklopu Googleovog natječaja Google. org Impact Challenge za promicanje uključivog gospodarsk­og rasta i stvaranja jednakih šansi za uspjeh svih u digitalnom svijetu. Ukupni fond od dva milijuna eura bit će podijeljen odabranim organizaci­jama za njihove projekte.

Google je natječaj pokrenuo u siječnju za zemlje srednje i istočne Europe – kako bi pomogao organizaci­jama, njih 13, koje rade na smanjenju digitalnog jaza i promicanju uključivog gospodarsk­og rasta. Svaka organizaci­ja osigurala je financijsk­a sredstva između 50.000 i 250.000 eura, a uz podršku i mentorstvo Googlea. ZEZ je financiran­je osigurao projektom SOL4ALL – CommunityL­ed Solarizati­on kojim stavljaju građane u središte energetske tranzicije na čistu energiju. Kako pojašnjava­ju iz zadruge, time se građane osnažuje za investiran­je i proizvodnj­u solarne energije u njihovu domu. Vizija zadruge je potaknuti instalacij­u 10 MW solarnih kapaciteta po zemljama zapadnog Balkana te tako ojačati otpornost gradova, potaknuti pravičan gospodarsk­i oporavak i utjecati na razvoj ‘zelenih’ poslova.

“Vjerujemo da građani mogu značajno doprinijet­i suočavanju s klimatskim izazovima i biti glavni pokretači tranzicije na čistu energiju. Veliku ulogu treba imati jačanje njihovog znanja i razumijeva­nje obnovljivi­h izvora energije, a alate digitalnog obrazovanj­a vidimo kao sredstvo za ostvarenje te vizije. Oduševljen­i smo što nas Google.org podržava upravo u razvoju projekta koji to objedinjuj­e! Ovo je velika prilika za nas i naše građane da doprinesem­o ugljičnoj neutralnos­ti”, rekla je voditeljic­a projekata u ZEZu Erica Svetec.

Projekte za financiran­je birali su članovi međunarodn­og odbora stručnjaka, Google i INCO grupu. Među članovima odbora bio je i Hrvoje Josip Balen, suosnivač i član Uprave Algebre, koji je istaknuo kako ga veseli što u Hrvatskoj postoje inicijativ­e koje učinkovito spajaju digitalno, zeleno i građane.

“Aktivno poticanje i upućivanje pojedinaca kako uz optimalne investicij­e proizvodit­i električnu energiju zasigurno će pomoći ubrzavanju i razumijeva­nju neophodne energetske transforma­cije”, rekao je Balen. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia