Poslovni Dnevnik

Elektropri­vreda CG postavlja solarne panele na 3000 kuća

Osim otplate kredita za opremu kućanstva neće imati troškove za struju jer će je sama proizvodit­i

-

Podgorica ima više od 2000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori u prosjeku od 1300 do 2000

Elektropri­vreda Crne Gore (EPCG), u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijo­m održivosti i u saradnji s Europskom unijom, s ciljem smanjenja emisije ugljikovog dioksida inicirala je projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korištenja štetnih izvora energije.

Kao jedan od projekata u prelasku na korištenje zelene energije tj. obnovljivi­h izvora, EPCG želi ponuditi građanima Crne Gore mogućnost proizvodnj­e vlastite električne energije ugradnjom solarnih panela na objekte za individual­no stanovanje, odnosno kuće. Zbog toga je Komisija za investicij­e u elektroene­rgetskom sektoru donijela odluku o realizacij­i projekta Solari 3000+.

Energetske i financijsk­e uštede

“Crna Gora ima nevjerovat­an solarni potencijal, jedan od najvećih u cijeloj jugoistočn­oj Europi. Samo Podgorica, npr. ima više od 2000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori u prosjeku od 1300 do 2000. U Njemačkoj, na primjer, broj sunčanih sati je od 1000 do 1200, a već su izgrađeni solarne elektrane snage 50 gigavatsat­i. Ovim projektom građanima Crne Gore predstavit ćemo stvarne mogućnosti energetski­h i financijsk­ih ušteda, a zajednički­m snagama utjecat ćemo na smanjenje emisije ugljikovog dioksida. Realizacij­om projekata iz područja solarne energije značajno ćemo pridonijet­i zaštiti okoliša. Nakon ovog projekta za kućanstva, planiran je i projekat postavljan­ja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i na vodenim površinama”, rekao je Milutin Đukanović, predsjedni­k Odbora direktora Elektropri­vrede Crne Gore. Projekt, koji će biti realizovan u suradnji s Ministarst­vom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predviđa ugradnju solarnih panela na 3000 kuća koje su pogodne za iskorištav­anje sunčeve energije.

“Kućanstva će biti u prilici sama proizvodit­i električnu energiju za svoje potrebe, a višak će moći prodati Elektropri­vredi Crne Gore. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvodit­i, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kada građani otplate svoju opremu, a predviđeno razdoblje otplate je od pet do sedam godina, dobivat će besplatnu električnu energiju”, objasnio je Đukanović.

Posao za 400 radnika

U tijeku je i rad na pripremi javnog poziva za financiran­je projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivo­sti i idejno rješenje, koji pokazuju opravdanos­t projekta, već pripremlje­ni. Nakon toga, građani, tj. potrošači iz kategorije kućanstava, mogu očekivati raspisivan­je javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekt, dok će istovremen­o biti raspisani natječaji za više od 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 30 milijuna eura. EPCG aktivno radi i na projektu obilježava­nje neplodnog zemljišta na kojem se također instaliraj­u solarni paneli, a u pripremi je i projekt solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Realizacij­u projekta Solari 3000+ vodit će Komisija za investicij­e u elektroene­rgetskom sektoru.

 ??  ?? Kada građani otplate
svoju opremu, a predviđeno razdoblje je od pet do sedam godina, dobivat će besplatnu električnu
energiju
Kada građani otplate svoju opremu, a predviđeno razdoblje je od pet do sedam godina, dobivat će besplatnu električnu energiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia