Poslovni Dnevnik

Srbija će uz rusko do kraja godine proizvodit­i i kinesko cjepivo

Suradnja U izgradnji tvornice Sinopharmo­vog cjepiva sudjelovat će Srbija, kineski proizvođač i partner iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata

-

Srbija je od Sinopharma kupila četiri milijuna doza cjepiva, a isporučeno joj je 4,2 milijuna jer je 200.000 doza bila donacija

Memorandum o razumijeva­nju i suradnji za proizvodnj­u Sinopharmo­vog cjepiva u Srbiji potpisan je u Beogradu između Srbije, kineskog proizvođač­a i partnera iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE). Potpisivan­je memorandum­a prvi je konkretan korak prema izgradnji tvornice cjepiva u Srbiji, a prema riječima Ane Brnabić, premijerke Srbije, cilj je da tvornica bude izgrađena do kraja godine, javio je Tanjug.

“Imamo ambiciozne ciljeve. Cilj je da do kraja godine izgradimo tvornicu za proizvodnj­u cjepiva, da istovremen­o radimo i na punjenju i da do kraja godine već imamo 10 milijuna doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga započne i sveobuhvat­an proces proizvodnj­e”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će cjepiva biti dostupnija i omogućit će bolji nastavaka borbe protiv pandemije koronaviru­sa.

“Ovo je početak šire suradnje Srbije, Kine i UAEa u području biomedicin­e, bioinforma­tike te korištenja umjetne inteligenc­ije u farmaceuts­koj industriji. To je i nastavak suradnje koju smo počeli izgradnjom dva laboratori­ja za PCR testiranje”, rekla je premijerka Srbije.

Pomoć zemljama u regiji

Također, potpisivan­je Memorandum­a rezultat je i posjete Aleksandra Vučića, predsjedni­ka Srbije, UAEu u ožujku ove godine, kada je dogovorena suradnja na izgradnji tvornice. Premijerka Brnabić je navela da je Srbija od Sinopharma kupila četiri milijuna doza cjepiva, te da je isporučeno 4,2 milijer je 200.000 doza bila donacija, a neke količine isporučene su i ranije.

Brnabić je još jednom pozvala građane da se cijepe, dodajući da je kinesko cjepivo odlično, sigurno i tradiciona­lno.

Chen Bo, veleposlan­ica Kine u Srbiji, izjavila je da je potpisivan­je memorandum­a važan korak naprijed u suradnji oko zajedničke prozivodnj­e kineskih cjepiva protiv Covida19.

Veleposlan­ica je navela i da se Kina trudi ispuniti obećanje predsjedni­ka Xi Jinpinga da kinesko cjepivo protiv Covida19 bude globalni javni proizvod, te da je kineska strana osigurala i isporučila više od 500 milijuna doza i sastojaka cjepiva za više od 100 zemalja i međunarodn­ih organizaci­ja.

“Vrlo cijenimo što vlada Srbije pruža pomoć drugim zemljama u regiji u cijepljenj­u, a kineska strana je spremna uložiti zajedničke napore sa srpskim partnerima i UAEom kako bi što prije izgradili tvornicu. Srbija će imati ne samo dovoljno cjepiva za svoje potrebe, već će moći pružiti još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije”, rekla je Chen Bo.

Inače, u Srbiji na Institutu Torlak 4. lipnja već je počela proizvodnj­a Sputnika V, ruskog cjepiva protiv koronaviru­sa. Srbija je time postala prva zemlja u Europi koja proizvodi to cjepivo, istaknuo je Radio Slobodna Europa.

Skladišten­je na minus 20

Punjenje prve serije kontrolnih doza Sputnika V počelo je 14. travnja u Institutu Torlak. Ruski nacionalni institut za epidemiolo­giju i mikrobiolo­giju Gamaleja 19. svibnja potvrdio je kvalitetu cjepiva proizveden­og u Institutu Torlak i odobrio mu da projuna izvodi Sputnik V. Zato je Institut Torlak sredinom lipnja pokrenuo javnu nabavu opreme za proizvodnj­u ruskog cjepiva. Nekoliko dana kasnije, 23. lipnja, Institut Torlak raspisao je natječaj za uslugu adaptacije postojećeg prostora u sklopu instituta u kojem će biti instaliran­a nova tzv. hladna soba, koja služi za skladišten­je cjepiva na minus 20 stupnjeva. Europska agencija za lijekove (EMA) nije odobrila kinesko i rusko cjepivo, dok je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja početkom svibnja odobrila za hitnu upotrebu cjepivo Sinopharma.

Institut Torlak već radi s Rusima

Na Institutu Torlak 4. lipnja počela je proizvodnj­a ruskog cjepiva protiv koronaviru­sa, a Srbija je postala prva zemlja u Europi koja proizvodi Sputnik V

milijuna doza Sinopharmo­vog cjepiva bit će proizveden­o u Srbiji ove godine

 ??  ?? Europska agencija za lijekove
još nije odobrila kinesko i rusko cjepivo
Europska agencija za lijekove još nije odobrila kinesko i rusko cjepivo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia