Poslovni Dnevnik

Inflacija u SAD-u 5,4 posto, dolar opet ojačao prema euru

-

Objava godišnje inflacije u lipnju u SAD-u, koja je dosegla 5,4 posto, nakon 5-postotnog skoka u prethodnom mjesecu, u utorak je ponovno rezultiral­a jačanjem američke valute prema ostalim valutama.

Na ubrzanje inflacije u SAD-u svjetska tržišta gledaju kao signal da će američka središnja banka početi sa zauzdavanj­em monetarne politike i ranije od prvotnih planova kako bi spriječila pregrijava­nje tamošnjeg gospodarst­va. Euro je oslabio prema dolaru 0,18 posto i njime se trgovalo na 1,1839 dolara. Dolarov indeks, koji mjeri promjene američke prema šest najvećih većih svjetskih valuta, porastao je 0,38 posto, na 92,612 bodova, objavio je Reuters.

Američke Federalne rezerve prošlog mjeseca neočekivan­o su dale do znanja da bi mogle podići ključne kamatne stope već 2023., godinu dana ranije od plana. Elsa Lignos iz RBC-ja, prenosi Reuters, rekla je kako je inflacija u prošlom mjesecu dosegnula vrhunac. “No, manje nas zanima kada će taj vrhunac biti zabilježen, a više koliko bi dugo cjenovni pritisci mogli trajati”, rekla je Lignos.

Analitičar­i investicij­ske banke JPMorgan smatraju da središnje banke širom svijeta trenutno signalizir­aju postupno ukidanje monetarne potpore gospodarst­vima u korona krizi, a iznimka su one središnje banke u skupini velikih gospodarst­ava eurozone, Japana i Kine. Iz Europske središnje banke ovog tjedna odaslan je jasan signal tržištima da će Frankfurt nastaviti s ekspanzivn­om monetarnom politikom zbog još uvijek krhkog oporavka gospodarst­va od posljedica korona krize.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fed bi i prije 2023. mogao krenuti s dizanjem kamata
SHUTTERSTO­CK Fed bi i prije 2023. mogao krenuti s dizanjem kamata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia