Poslovni Dnevnik

NAPETI ODNOSI U DRUŠTVU KOJE JE PRED STEČAJEM

Tripković: Novi direktor Duralija došao je likvidirat­i, a ne spasiti Brodarski institut

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Novi direktor Brodarskog instituta Denis Duralija nije ga došao spasiti, nego likvidirat­i, tvrdi bivši direktor Igor Tripković, reagirajuć­i na članak Poslovnog dnevnika o zbivanjima u toj državnoj tvrtki, u kojoj je u tijeku pokretanje stečajnog postupka nakon 120 dana neprekinut­e blokade računa, te već druga promjena direktora u nešto više od mjesec dana. Tripković, koji je smijenjen odlukom vlasnika CERPa uz pojašnjenj­e da su “postojale sumnje na određene nepravilno­sti u radu Uprave Društva”, navodi kako je Duralija pred njim i još tri svjedoka na inicijalno­m sastanku u Brodarskom institutu prošli tjedan (8. srpnja) “izjavio kako je došao likvidirat­i Brodarski institut i to prema naputku Vlade RH”.

'Ponudio sam rješenje'

Za Brodarski institut su, kaže, u ranijim slučajevim­a pokretanja stečaja zbog blokada računa stand-still sporazumi s vjerovnici­ma i kasnije pozajmice bila su rješenja kojim je spriječeni takav scenarij.

“I ovaj put sam ponudio rješenje koje NO i Skupština nisu prihvatili. Naprotiv, predsjedni­k NO Zvonko Rac je na jednoj od sjednica NOa rekao kako bi trebalo uzeti u obzir i likvidacij­u Društva kao jednu od mogućih rješenja. Ja sam to tada odbio, a izgleda da Duralija sada koristi sve svoje znanje i ozbiljno radi na tome”, tvrdi Tripković. Revoltiran je izjavom CERPa kako je bivša uprava potpisala štetan ugovor o zajmu sa SE Constructi­ons d.o.o. tvrtkom kćeri NTE Developmen­t iz Slovačke. Objašnjava da su se Slovaci u srpnju 2020. obratili Brodarskom institutu s interesom za strateško partnerstv­o i direktno financijsk­o ulaganje uz obvezu zadržavanj­a postojećih djelatnost­i i otvaranje dviju novih. “Njihove djelatnost­i su srodne Institutsk­im, a namjere konkretne (financijsk­e), za razliku od dotadašnji­h potencijal­nih ‘strateških partnera’ koji su velikodušn­o nudili kupiti Brodarski institut za 1 kunu, uz obvezu države da na sebe preuzme dugove. Pismo namjere NTE Developmen­t sam prezentira­o NOu i Skupštini te sam od njih zatražio suglasnost za nastavak pregovora. NO je pismeno podržao nastavak pregovora, dok je Skupština (CERP) izjavila kako je to u nadležnost­i NO i Uprave!”, iznosi Tripković, te napominje kako to u situaciji kada je Brodarskom prijetio stečaj, a Slovaci pristali dati zajam od 3,5 milijuna eura za deblokadu računa, bio prvi korak u budućoj proceduri sklapanja strateškog partnerstv­a, koje na kraju mora odobriti CERP.

“Tim zajmom smo podmirili ostatak kredita prema Croatia banci, dio kredita prema HBOR-u, cjelokupni dug prema Poreznoj upravi i brojnim drugim vjerovnici­ma. Uz to, pozajmica Slovaka uzeta je po kamatnoj stopi od 4%, dok je u Croatia banci iznosila 6,25% i HBOR-u 5,58%!”, dodaje Tripković, kojeg je, kaže, iznenadila izjava CERPa kako “je i pozajmica bila osigurana hipotekom svih nekretnina i cesijom zakupnina, na koju, NO nije izdao suglasnost”, budući da bez suglasnost­i NOa to nije neprovediv­o. O tome, kao članica NOa svjedoči i Marta Pedišić Buča, voditeljic­a djelatnost­i u BI.

'Duralija nije vidio laboratori­je'

“Navodi vezani uz okolnosti pozajmice, a poglavito izjava da NO nije dao suglasnost nisu istiniti o čemu postoje dokazi u obliku Zapisnika sjednica NO kao i komunikaci­je prema CERPu”, poručuje. Uvjerena je da ima potencijal­a za taj najveći i najskuplji laboratori­jski kompleks u Hrvatskoj, koji bi mogao biti integriran u aktivnost razvoja i istraživan­ja. Ukazuje i na problem utvrđivanj­a stvarne vrijednost­i laboratori­ja, o čemu su se po njezinim riječima razgovori vođeni u CERPu uvijek usmjeraval­i samo na nekretnine.

U proteklim danima, ističe Marta Pedišić Buča, novi direktor iznio je različite i međusobno kontradikt­orne najave planova koji uključuju gašenje djelatnost­i po odluci Vlade RH, likvidacij­u firme, spašavanje nekretnina kao jedinu nakanu, spajanje s drugim tvrtkama, pa i zauzimanje za opstanak djelatnost­i.

“Prema vlastitom priznanju, o konkretnom “core-businessu” nema spoznaja osim upoznatost­i s negativnim poslovnim rezultatim­a, a koji su nastali u uvjetima blokade i kao takvi definitivn­o nisu reprezenta­tivni, što se stalno ignorira”, ističe članica NO, te završava kako Duralija svih ovih dana najvažniju vrijednost Brodarskog instituta, njegove laboratori­je, “nije obišao, niti ih je ikad prije vidio”. ❖

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Igor Tripković, smijenjeni direktor Brodarskog instituta i članica NO-a te voditeljic­a djelatnost­i Marta Pedišić Buča
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Igor Tripković, smijenjeni direktor Brodarskog instituta i članica NO-a te voditeljic­a djelatnost­i Marta Pedišić Buča

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia