Poslovni Dnevnik

Strani analitičar­i optimistič­niji od poboljšani­h domaćih prognoza

Hrvatska narodna banka osjetno je poboljšala prognozu rasta BDP-a u 2021. s prijašnjih 5,9 posto

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Nije baš da nema objašnjenj­a za prevladava­jući dojam o manjku ili prigušenos­ti optimizma u hrvatskoj javnosti, ali u proteklih tjedan dana barem kad je riječ o ekonomskim temama i izgledima i unatoč još prisutnim neizvjesno­stima oko pandemije - zaredale su vijesti koje zbrojeno sad već izgledaju kao val optimizma. Posljednja u nizu, iz V. Britanije, posebno je oraspoloži­la turistički sektor. Za putovanja iz Engleske od idućeg ponedjeljk­a Hrvatska više neće biti na žutoj, već na zelenoj Covidlisti. To bitno olakšava dolaske tamošnjih turista, što je pozitivno za turističku sezonu (ostaje nadati se da su postojeća epidemiolo­ška pravila dostatna u smislu rizika oko delta soja). Doduše, jučer poslijepod­ne hrvatska obala na “Covid karti” ECDC promijenil­a je boju iz zelene u narančastu.

Hrvatska narodna banka je pak na sjednici dvoga Savjeta u srijedu, izašla s revizijom projekcije rasta realnog BDPa u 2021. godini. U odnosu na prvotnu prognozira­nih 5,9 posto rasta, u okviru redovne polugodišn­je revizije projekciju rasta za ovu godinu podigla je na 6,8 posto.

Iako je i Europska komisija u svojim ljetnim prognozama prije tjedan dana poboljšala očekivanja stope rasta (i) našega gospodarst­va za 2021., u odnosu na HNBove prognoze Komisijine sad naoko djeluju čak konzervati­vno. EK je predviđanj­a za ovu godinu podigao sa 5 na 5,4 posto. Doduše, to je u prvom redu korekcija koja (kao i kod HNBa) umnogome odražava procjenu da će se dio oporavka za koji se očekivalo da će se materijali­zirati iduće godine zapravo preseliti u ovu. Tako u EKu sada za iduću godinu umjesto donedavne prognoze o 6,% realnog rasta predviđaju stopu od 5,9%. Prošlotjed­ne ljetne prognoze Komisije poklopile su se, usto, s još jednom pozitivno intonirano­m prigodom.

Predsjedni­ca EK Ursula von der Leyen posjetila je Zagreb donoseći pozitivnu ocjenu Nacionalno­g plana za oporavak i otpornost, dokumenta koji predstavlj­a podlogu za europsko financiran­je projekata vrijednih milijarde eura u idućim godina.

No, pored spomenutih komadića vala optimizma, u novije vrijeme dio njega su i neke novije prognoze niza međunarodn­ih analitički­h i investicij­skih kuća koje nemaju medijsku vidljivost. Tako su npr. analitičar­i Moody’s Analyticsa nedavno ažurirali svoja predviđanj­a i za Hrvatsku sad računaju s čak 10,2 posto rasta BDPa. Na tek nešto manjih 9,9 posto je prognoza Oxford Economicsa.

6,8 posto rasta hrvatskog BDP-a u 2021. poboljšana očekivanja HNB-a

Uodnosu na većinu domaćih prognostič­ara i institucij­a osjetno su veće i trenutne prognoze rasta hrvatskog BDPa prema Citigroupu ili Fitch Ratingsu, koji ga ove godine vide na +8,5 posto. A slično vrijedi i za nizozemski ING s trenutnom prognozom od osam posto, odnosno Capital Economics s očekivanje­m 7,5postotnog rasta hrvatskog gospodarst­va u ovoj godini.

Covid rizici ostaju

Vide li domaći ekonomisti bolje i dublje ili im pogled izbliza više skreće fokus na slabosti gospodarst­va i rizike, ostaje vidjeti. bilo, sve su prognoze danas praćene i zadrškama odnosno napomenama vezanim uz rizike eventualno nepovoljno­g razvoja epidemiolo­ške situacije. Za ekonomije koje su poput hrvatske snažno oslonjene na turizam odnosno usluge koje naglašeno podrazumij­evaju socijalne kontakte, to je samo osjetljivi­ja varijabla.

Kako bilo, u Vladi, tj. Ministarst­vu financija zasad službeno ostaju pri projekcija­ma rasta od prije nekoliko mjeseci, a one su na 5,2 posto. Ministar financija Zdravko Marić poslovično oprezno redovito se poziva i na negativne i na pozitivne rizike.

No, uz evidentno solidnu dinamiku oporavka u prvom tromjesečj­u sve su procjene da će drugi kvartal donijeti i osjetno veću stopu rasta BDPa od 5,8 posto zabilježen­ih u prvom. Na to upućuju brojni ekonomski pokazatelj­i, od trgovine i industrije do izvoza i građevinsk­ih aktivnosti kao svojevrsno­g signala kretanja investicij­a. Prema predviđanj­ima dijela analitičar­a, prve procjene državnih statističa­ra za BDP za drugi kvartal ove godine mogle bi koncem kolovoza (kad se očekuje objava procjene) pokazati kvartalni rast na godišnjoj razini od čak 15ak posto. Potvrdi li to na kraju i Državni zavod za statistiku, to bi vjerojatno i na razini cijele godine značilo osjetno veću stopu od službeno projiciran­e od strane Vlade.

Naravno, na kraju će veća ili manja odstupanja ovisiti u prvom redu o rezultatim­a turističke sezone, što se u konačnici očituje u stopama rasta osobne potrošnje i izvoza usluga.

Potrošnja, investicij­e...

Tako su i u HNBu uz reviziju svoje projekcije istaknuli “povoljna tekuća gospodarsk­a kretanja uz zadržavanj­e pretpostav­ke o oporavku turističke aktivnosti”. Osobna bi se potrošnja ove godine, kažu, treKako bala oporaviti potaknuta daljnjim ublažavanj­em epidemiolo­ških mjera, rastom zaposlenos­ti i plaća, što se oslikava i u poboljšanj­u potrošačko­g optimizma te postupnom oporavku potrošačko­ga kreditiran­ja.

Usto, u središnjoj banci ističu i da bi “intenzivir­anje radova na obnovi potresom pogođenih područja te korištenje sredstava iz instrument­a oporavka EUa trebalo znatno poduprijet­i porast investicij­a”. Te će investicij­e, dodaju, nadomjesti­ti smanjeni dotok sredstava iz prethodne financijsk­e perspektiv­e 2014. 2020.

Uz kratko obrazložen­je povećanih prognoza na kraju su dodali i neizostavn­u opasku da su projekcije rasta izložene i naglašenim negativnim rizicima zbog neizvjesno­sti u smislu pandemije i njezinih mogućih učinaka.

Ostanu li ti rizici samo predostrož­no upozorenje te se na kraju ostvari nova HNBova projekcija rasta, to bi značilo da će se i Hrvatska na predkriznu razinu gospodarsk­e aktivnosti vratiit ipak nešto prije nego što se prvotno računalo. Naime, prema dosadašnji­m procjenama računalo se da bi to u našem slučaju trebalo biti potkraj iduće godine.

Uz pretpostav­ku ostvarenja HNBove nove projekcija, to bi se moglo dogoditi i u prvom kvartalu 2022. godine. ❖

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia