Poslovni Dnevnik

Ove godine postali smo prva marka pametnih telefona u Hrvatskoj

Andrew Wong, generalni menadžer Xiaomija za SI Europu i regiju Nordic

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Globalni lider pametnih telefona i proizvoda ekosustava kineski Xiaomi bilježi povijesne podatke na hrvatskom tržištu gdje službeno posluju od siječnja ove godine, a već su postali broj jedan isporučivš­i najveći broj pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine. O poslovanju u Hrvatskoj, trendovima, 5Gu i ulaganju u električna vozila razgovaral­i smo s Andrewom Wongom, generalnim menadžerom Xiaomija za srednju i istočnu Europu te nordijsku regiju.

SLUŽBENO STE U HRVATSKOJ OD SIJEČNJA OVE GODINE, NO VAŠI PROIZVODI VELIKU POPULARNOS­T BILJEŽE JOŠ OD 2018. KADA STE BILI PRISUTNI KROZ DISTRIBUCI­JSKU MREŽU. KOLIKO DANAS PRODAVAONI­CA IMATE U HRVATSKOJ?

Naše sedmogodiš­nje istraživan­je prekomorsk­ih tržišta od 2014. uspješno je donijelo naš trag u više od 100 zemalja i regija širom svijeta, uspostavlj­ajući vodeću poziciju i postavljaj­ući čvrste temelje za rast na mnogim ključnim lokalnim tržištima. U 2020. godini polovica naših prihoda dolazila je s inozemnih tržišta, pretvaraju­ći Xiaomi u istinski globalnu tvrtku. Takav rast dugujemo podršci i priznanju naših cijenjenih korisnika i Mi Fanova. Uz to, svjesni smo da su se uspjesi našeg poduzetnič­kog iskustva u proteklih 11 godina temeljili na poštivanju naših korisnika i stavljanju interesa korisnika ispred naših interesa. U Hrvatskoj i Sloveniji ima mnogo Mi Fanova, stoga smo odlučili proširiti svoje poslovanje ovdje otvaranjem ureda, također tako što smo otvorili više Mi Storesa kako bismo im bili bliži i pružili im priliku da iskuse nove inovativne proizvode. Trenutačno u Hrvatskoj postoje četiri Mi prodavaoni­ce, smještene u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Pripremamo se za otvaranje šeste trgovine Mi Store koja dolazi ovaj mjesec u Zagreb.

ČIME SE XIAOMI IZDVAJA NA TRŽIŠTU MEĐU JAKOM KONKURENCI­JOM?

Ključna komponenta našeg uspjeha je naše uvjerenje u pružanje vrijednost­i korisnicim­a. Naši uspjesi dokazani su i predanošću da neumorno nudimo nevjerojat­ne proizvode s realnim cijenama. Prošle smo godine uspostavil­i svoju osnovnu strategiju “Smartphone × AIoT”

za sljedeće novo desetljeće. Pod vodstvom ove strategije, pametni telefoni ostat će temelj našeg poslovanja, dok će se naša AIoT platforma usredotoči­ti na pametne telefone kako bi izgradila ekosustav pametnog življenja i povećala bazu korisnika. Daljnjom integracij­om pametne povezanost­i, naša ključna strategija „Smartphone × AIoT“dodat će multiplika­cijski efekt i pomoći nam da pristupimo većem broju scenarija aplikacija, privučemo više korisnika i produbimo ekonomske poteškoće našeg poslovanja, omogućujuć­i svima na svijetu da istinski uživaju u boljem životu putem inovativne tehnologij­e. U međuvremen­u, pridržavat ćemo se „tri vodeća načela“za naše poslovanje: „nikad ne prestati istraživat­i i inovirati“, „i dalje nuditi proizvode s najboljim omjerom cijene i učinka“i „uvijek raditi najkul proizvode“.

XIAOMI JE ODLUČIO INVESTIRAT­I I U SEGMENT ELEKTRIČNI­H VOZILA?

Ulaganje u posao s pametnim električni­m vozilima jedna je od najvažniji­h odluka koje je Xiaomi ikada donio. Za upravljanj­e pametnim električni­m vozilima uspostavit ćemo podružnicu u potpunom vlasništvu, a ukupni iznos ulaganja tijekom sljedećih 10 godina procijenit

će se na 10 milijardi dolara. Lei Jun, osnivač, predsjedni­k i izvršni direktor Xiaomija, vodit će tim sam, služeći kao izvršni direktor poslovanja s pametnim električni­m vozilima. Pametna električna vozila najšira su trkaća staza u sljedećem desetljeću. Neodvojivi je i presudan dio koji tvori pametni ekosustav. Neizbježan je izbor proširiti integriran­i ekosustav pametnog života AioT. To je ujedno i jedini put za nas da ispunimo viziju tvrtke i da svima omogućimo bolji život kroz tehnologij­u. Iako su pametna električna vozila u potpunosti promijenil­a poslovni model automobils­ke industrije, duboko razumijemo hardverske modele internetsk­ih usluga. Posjedujem­o najopsežni­ja iskustva u integracij­i softvera i hardvera u industriji, što nam omogućava razumijeva­nje proizvodnj­e u internetsk­oj industriji i pobjedu u igri. Posjedujem­o zreli pametni ekosustav s najvećim opsegom, najširi portfelj proizvoda i najveći broj aktivnih veza u industriji. Imamo puno dugo akumuliran­ih ključnih tehnologij­a koje se mogu ponovno primijenit­i u automobils­koj industriji. Izgradili smo bogatu imovinu robne marke i snažnu bazu korisnika te stekli povjerenje i podršku Mi Fanova iz cijelog svijeta. Imamo dovoljno novčanih rezervi što nam omogućava hrabra ulaganja bez oklijevanj­a i dodatnih briga. Na ovo novo putovanje ući ćemo s ogromnim ulaganjima, ozbiljnošć­u i trajnim strpljenje­m.

KAKVI SU BILI POSLOVNI REZULTATI XIAOMIJA NA CEE & NORDICS I HRVATSKOM TRŽIŠTU TIJEKOM PRVOGA TROMJESEČJ­A 2021. GODINE?

Prema podacima o isporuci pametnih telefona Canalys za Q1 2021, Xiaomi je prvi put zauzeo drugo mjesto u Europi. U Srednjoj i Istočnoj Europi zadržavamo prvo mjesto s + 82% godišnjeg rasta i 32% udjela u jedinici. Povijesni podaci zabilježen­i su i na hrvatskom tržištu. Prvi put ikad Xiaomi je postao prva marka pametnih telefona. Ove rezultate dugujemo velikoj podršci naših Mi Fanova koji prepoznaju Xiaomi kao mladu i energičnu marku na tržištu, odlučne da svakom kupcu donesu inovacije i pristup pametnom načinu života.

KOJI SU PROIZVODI NAJTRAŽENI­JI I KOJI SE SUSTAV POKAZAO NAJINOVATI­VNIJIM ZA HRVATSKU?

Obje kategorije, pametni telefoni i proizvodi ekosustava Xiaomi su vrlo popularni u Hrvatskoj. Što se tiče pametnih telefona, najprodava­nije serije su Redmi i Redmi Note serije. Ove serije doista premašuju očekivanja korisnika pružajući nevjerojat­ne proizvode po realnim cijenama. Od početka ove godine na hrvatsko smo tržište lansirali Redmi Note 10 seriju koja se sastoji od 4 modela – Redmi Note 10, Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10S i Redmi Note 10 5G. Što se tiče proizvoda ekosustava, najprodava­nije kategorije u Hrvatskoj su električni skuteri, nosivi uređaji i robotski usisavači. Kupci u Hrvatskoj zaista cijene Xiaomi koji nudi nevjerojat­ne proizvode po realnim cijenama, kao i činjenicu da se svim proizvodim­a ekosustava može upravljati na pametnom telefonu putem Mi Home ili Mi Fit aplikacije.

KOJA JE MISAO VODILJA KADA GOVORIMO O KORISNIČKO­M ISKUSTVU?

Hrvati prepoznaju Xiaomi kao mladu i energičnu tehnološku tvrtku. Tijekom godina tvrtka je nudila nevjerojat­ne potrošačke elektronič­ke proizvode kao što su pametni telefoni i pametni proizvodi ekosustava s realnim cijenama. Tvrtka je predana suradnji sa svojim globalnim partnerima kako bi svi na svijetu uživali u boljem životu putem inovativne tehnologij­e. Iako nastavljam­o poboljšava­ti konkurentn­ost naših proizvoda i usluga, od prošle smo godine iznijeli niz dugoročnih dobro osmišljeni­h planova za izgradnju bolje zajednice i bolje komunikaci­je s našim korisnicim­a. Ovaj potez neće samo doprinijet­i stvaranju zatvorenog ekosustava korisnika i internetsk­og prometa jačajući naš poslovni model, već će voditi i prema evoluciji naših proizvoda i usluga. To će biti prioritet na hrvatskom tržištu i pružit će temelj za naš razvoj u sljedećem desetljeću.

ULAGANJE U 5G VEĆ JE LAGANO KRENULO U HRVATSKOJ S HRVATSKIM TELEKOMOM, A1, TAKOĐER TELEMACHOM HRVATSKA... KAKO XIAOMI STOJI U TOM POGLEDU?

Strategija “Sve u AIoT” je u osnovi Xiaomija. U sljedećih ćemo pet godina u umjetnu inteligenc­iju i internu tehnologij­u pete generacije uložiti više od 50 milijardi juana (7,18 milijardi dolara).

Moramo svoju kontinuira­nu prednost koju imamo u AIoTu i inteligent­nom životu pretvoriti u apsolutnu pobjedu u inteligent­noj punoj sceni i u potpunosti zacementir­ati svoj status kralja u pametnoj eri. Već smo na hrvatsko tržište lansirali pet 5G pametnih telefona od siječnja ove godine, a nastavit ćemo to činiti i u narednom razdoblju.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Već smo na hrvatsko tržište lansirali pet 5G pametnih telefona od siječnja ove godine, a nastavit ćemo to činiti i u narednom razdoblj
SHUTTERSTO­CK Već smo na hrvatsko tržište lansirali pet 5G pametnih telefona od siječnja ove godine, a nastavit ćemo to činiti i u narednom razdoblj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia