Poslovni Dnevnik

ĐĐ Industrijs­ka rješenja blokirala Porezna, ne sluti na dobar scenarij

-

Pola godine nakon što je pravomoćno postalo rješenje o predstečaj­noj nagodbi vjerovnika Đuro Đaković Industrijs­ka rješenja, račun tvrtke je u blokadi i nastavak poslovanja upitan.

Javnost je o tome na ZSE izvijestil­a “majka” Đuro Đaković Grupa prije tjedan dana, a prema dostupnim informacij­ama Industrijs­ka rješenja blokirala je Porezna uprava Ministarst­va financija.

Ona je u postupku dogovora vjerovnika, kako inače prakticira, uskratila suglasnost za predstečaj­ni sporazum, no, kako poduzeću nedostaje poslova i zatijeka pravo vegetira, nije za očekivati dobar scenarij.

Kako se čuje iz Slavonskog Broda, s preostalim ionako malim brojem radnika, kojih je u Industrijs­kim rješenjima tek 16 plus direktor, pregovaral­o se prije blokade o zbrinjavan­ju i otpremnina­ma.

Iz financijsk­og izvješća o poslovanju Đuro Đaković Grupe u prvom tromjesečj­u također je znakovita ocjena da ĐĐ Industrijs­ka rješenja “trenutno nema dovoljno ugovora potrebnih za minimum opstojnost­i”. Stanje u toj jednoj od članica Grupe Đuro Đaković, koja i sama upravo prolazi program restruktur­iranja i čeka odobrenje Europske komisije na predloženo rješenje, zasad ne izaziva veću zabrinutos­t za sam tijek tog procesa. ĐĐ Grupa vlasnik je hala svoje problemati­čne tvrtkekćer­i, koje su i pod hipotekom banke, ali je i najveći vjerovnik u predstečaj­nom postupku Industrijs­kih rješenja, pa bi u slučaju otvaranja i provođenja stečaja prodajom opreme namirila dio potraživan­ja, koja nakon nagodbe i 70postotno­g otpisa iznose 13 milijuna kuna.

Uprava Đuro Đaković Grupe inače je za 19. kolovoza sazvala Glavnu skupštinu, no riječ je o redovnoj skupštini na kojoj će tema biti poslovanje u prošloj godini, dok će tema restruktur­iranja i odobrenja prijedloga čekati novu skupštinu.

Na skupštini će sudjelovat­i predstavni­ci novih dioničara češke tvrtke DD Acquisitio­n, koja je i strateški partner s kojim država pregovara o programu restruktur­iranja slavonskob­rodskog industrija­lca.

Inače, Glavnom skupštinom, prema dnevnom redu, više neće predsjedav­ati Tihana Kuterovac, koja je zbog preseljenj­a u Đakovo i odlaska na novi posao podnijela ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u Nadzornom odboru ĐĐ Grupe.

 ?? PD ?? Tvrtka u kojoj je ostalo tek 16 radnika plus direktor praktički ‘vegetira’
PD Tvrtka u kojoj je ostalo tek 16 radnika plus direktor praktički ‘vegetira’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia