Poslovni Dnevnik

Dograđuju informacij­ski sustav zemljišnih podataka

Ericsson NT Kompanija će dalje dizajnirat­i i razvijati sustave katastra i zemljišnih knjiga

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Cilj je uspostava sustava za upravljanj­e podacima putem elektronič­kih usluga između MPU-a i DGU-a

Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je s Ministarst­vom pravosuđa i uprave (MPU) ugovor vrijedan više od 14 milijuna kuna, a s Državnom geodetskom upravom (DGU) ugovor u vrijednost­i 612.000 kuna, izvijestil­i su jučer iz Ericssona. Ugovor potpisan s MPUom odnosi se na usluge dizajna, razvoja i implementa­cije sustava u okviru projekta “Upravljanj­e zemljišnim podacima”. Projekt je sufinancir­an iz EU, a cilj mu je uspostava sustava za upravljanj­e zemljišnim podacima putem elektronič­kih usluga između MPUa i DGUa kao pružatelja podataka (tj. servisa) prema drugim tijelima državne uprave i ostalim definirani­m korisnicim­a. Kako ističu iz Ericssona NT, uspostava interopera­bilnog sustava za upravljanj­e zemljišnim podacima u sklopu Zajedničko­g informacij­skog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) osnovna je pretpostav­ka za ubrzanje ekonomske aktivnosti u gospodarst­vu. Ugovor potpisan s DGUom odnosi se na nadogradnj­u ZISa novim funkcional­nostima u okviru zajma Svjetske banke za projekt implementa­cije integriran­og sustava zemljišne administra­cije. Jedna nadogradnj­a odnosi se na nove svrhe elaborata i potvrde te će se geodetskim izvoditelj­ima omogućiti izrada i predaja geodetskih elaborata za različite svrhe kada su ti elaborati izrađeni bez mjerenja. Druga nadogradnj­a odnosi se na podzemne zgrade, a u okviru te nadogradnj­e će se podržati evidencija podzemnih zgrada u ZISu.

Naime, takve zgrade imaju svoje osobitosti koje nisu danas podržane, poput ograničenj­a prikaza podzemnih zgrada koje se prostiru ispod više čestica, nemogućnos­ti pravilnog iskazivanj­a površine zgrada, nemogućnos­ti primjene odgovaraju­ćih kontrola i sl. Kako pojašnjava­ju iz zagrebačke tehnološke kompanije, suradnja Ericssona Nikole Tesle s DGU i MPU na ZISu traje od 2007.

Privatni dio ZISa koristi više od 2000 djelatnika DGU i MPU u svakodnevn­om radu, dok javnom dijelu ZISa pristupaju građani i određene grupe ključnih korisnika ovlašteni geodetski izvoditelj­i, odvjetnici, javni bilježnici itd.. ZIS je sustav u kojem je integriran­a alfanumeri­ka i grafika i predstavlj­a jedinstven­o rješenje u Hrvatskoj gdje su informacij­skim sustavom povezane dvije institucij­e na razini podataka i poslovnih procesa. ❖

 ??  ?? Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave Ericssona Nikola Tesla
Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave Ericssona Nikola Tesla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia