Poslovni Dnevnik

Vršnjake osvijestil­i o važnosti recikliran­ja plastične ambalaže radi zaštite okoliša

Projekt čakovečkih gimnazijal­aca spojio poduzetnič­ki pristup s ekološkim vrijednost­ima

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Dobivena sredstva od povrata ambalaže misle uložiti u opremu za školu da bi đacima postala ugodnije mjesto

Peteročlan­i tim koji čine Noa Kresta, Urban Pokrivač, Hugo Mađarić, Rajna Međimurec i Miša Ovčar iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu osmislio je projekt “5 za PET!” čiji je cilj osvještava­nje mladih u lokalnoj zajednici o važnosti recikliran­ja. Njihov je projekt bio jedan od pobjedničk­ih na UPSHIFT trodnevnoj radionici u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih) koji je pokrenuo Ured UNICEFa za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnos­t i inovacije (HUKI). Članica tima Miša Ovčar, lanjska predsjedni­ca Vijeća učenika te potpredsje­dnica Nacionalno­g vijeća učenika RH, ispričala nam je da su na ideju došli na sastancima Vijeća učenika nakon što su primijetil­i da se u njihovoj školi, koja broji 600tinjak učenika, svakodnevn­o konzumira velik broj napitaka pakiranih u jednokratn­u povratnu ambalažu.

“Te boce najčešće završavaju ili ispod klupe, u smeću ili u najboljem slučaju kao odvojena plastika. Tako svakodnevn­o izgubimo 50 lipa na svakoj kupljenoj boci. Naš je cilj taj potencijal iskoristit­i, ali i osvijestit­i učenike i profesore o štetnosti plastike za okoliš”, navodi Miša.

Manje zagađenja

Ideju su najprije predstavil­i ravnatelji­ci Sandri BrekaOvčar koja se iznenadila njihovim poduzetnič­kim duhom, ponudivši im pomoć profesora kao mentora. Kontaktira­li su i s gradskim komunalnim poduzećem kako bi dogovorili odvoz ambalaže, s tvrtkama koje mogu izraditi spremnike, te udrugama za zaštitu prirode. Svi su pozitivno reagirali na njihovu ideju i dali im podršku kroz suradnju.

“Na radionicam­a na satu razrednika informiral­i smo učenike o neprikladn­om odlaganju povratne ambalaže u okolišu te o potencijal­u koji ona zapravo ima, uz predstavlj­anja na društvenim mrežama, letke, naljepnice, tribine. Nakon toga, koncentrir­ali smo se na pronalazak partnera u projektu kako bismo učenicima dali na korištenje spremnik za povratnu ambalažu. Boce bismo prevozili obližnjim tvrtkama koje se time bave i zauzvrat dobivali novčanu naknadu za ambalažu. Dobivena sredstva planiramo uložiti u opremu za školu kako bi ona učenicima postala ugodnije mjesto, a naš bi okoliš bio manje zagađen plastičnom ambalažom koja postaje jedan od velikih ekoloških problema današnjice”, pojašnjava nam Miša. Ubrzo su saznali i za trodnevnu radionicu UPSHIFT, koja je dio jedinstven­og UNICEFovog programa za adolescent­e i mlade ZABUM – Za budućnost mladih, a namijenjen­a je poduzetnim mladim timovima od 13 do 19 godina. To je, kaže Miša, bila odlična prilika jer su riješili pitanje financijsk­e provedivos­ti ideje s obzirom na to da su za realizacij­u ideje dobili 15.000 kuna.

“Upshift radionice bile su odlično iskustvo jer su nam, uz odličnog mentora i dobru razradu naše ideje, pružile tri dana druženja i bolje povezivanj­e unutar ekipe koja je, uz zabavu, ostvarila svoje naume i bila proglašena jednom od najboljih. ZABUM i HUKI ostaju naši partneri i nakon Upshifta te su nam njihovi mentori i dalje na raspolagan­ju. Profesori su nas poticali na daljnje razvijanje ideje, a projekt smo predstavil­i i na međužupani­jskoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanj­a gdje smo dobili odlične i motiviraju­će komentare povjerenst­va te smo predloženi za državnu smotru”, otkrila nam je M. Ovčar, a da su planovi za UPSHIFT veliki otkrivaju i iz UNICEFa.

Daljnji razvoj

“Na UPSHIFT radionicam­a mladi s mentorima stječu nova znanja i vještine za analiziran­je i rješavanje konkretnih problema, po metodi designthin­kinga, koja potiče kreativnos­t i razmišljan­je ‘izvan okvira’. UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetnič­kog i timskog duha te inovativno­sti mladih”, kazali su nam. S obzirom na to da su ona i Rajna maturantic­e, mlađi u timu bit će zaduženi za daljnji razvoj projekta. Želja im je da svoju ideju podijele ne samo s učenicima svoje škole, već i s ostalim školama u županijama, jer je glavna prednost njihova projekta laka provedivos­t, financijsk­i je održiv i isplativ, a treba samo dobra organizaci­ja i informiran­je novih korisnika. ❖

 ?? BORISŠČITA­R/VL BORISŠČITA­R/VL ??
BORISŠČITA­R/VL BORISŠČITA­R/VL
 ??  ??
 ??  ?? Njihov je projekt bio jedan od pobjedničk­ih na UPSHIFT radionici programa ZABUM (Za budućnost mladih) Ured UNICEF-a i HUKI-ja
Njihov je projekt bio jedan od pobjedničk­ih na UPSHIFT radionici programa ZABUM (Za budućnost mladih) Ured UNICEF-a i HUKI-ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia