Poslovni Dnevnik

Vlada RS spašava Andrićgrad, turistički kompleks Emira Kusturice

Andrićgrad je i dosad imao podršku vlasti, što se vidjelo po ranijoj dodjeli financijsk­e pomoći protivno zakonu Pomoć Zajednička tvrtka vlade, Općine Višegrad i poznatog redatelja bit će dokapitali­zirana s državnih milijun eura da bi mogla platiti dugove

-

Zbog nagomilani­h dugova svi računi tvrtke Andrićgrad iz Višegrada blokirani su duže od 50 dana. Kolaps pokušava zaustaviti vlada Republike Srpske odlukom da iz proračuna po hitnom postupku obavi dokapitali­zaciju s dva milijuna maraka (oko milijun eura), doznaje portal Capital.ba.

Odluku o dokapitali­zaciji vlada je donijela na sjednici održanoj 1. srpnja. Međutim, kao i mnogo puta dosad, o tome nije obavijesti­la javnost niti građane, objašnjava portal.

“Vlada Republike Srpske na ime povećanja osnovnog kapitala odobrava uplatu svog dijela u iznosu od 2,000.000 KM. Zadužuje se Ministarst­vo financija RS da s ciljem realizacij­e projekta izgradnje naselja Andrićgrad osigura sredstva“, stoji u odluci vlade.

Uvijek prvi u redu za novac

Međutim, kako doznaje Capital, to je samo djelimično točno. Novac za zajednički projekt vlade, općine Višegrad i poznatog redatelja Emira Kusturice prije svega će biti iskorišten za deblokiran­je tvrtke.

“Tvrtka je blokirana i cilj vlade je da ga ovom financijsk­om injekcijom spasi, odnosno plati obveze zbog kojih su računi blokirani kako bi ponovno modjelovat­i“, rekao je izvor Capitala iz vlade RS.

Inače, turistički kompleks Andrićgrad ima bezrezervn­u podršku vlasti u RS od samog osnivanja. Ta se često vidjelo u financijsk­oj pomoći protivnoj zakonu, pravilima i proceduram­a, a što su utvrdili i revizori. Tako je utvrđeno da je 2019. Ministarst­vo trgovine i turizma RS, prema zaključku vlade, dodijelilo 350.000 maraka (oko 178.000 eura) tvrtki Andrićgrad, protivno svim pravilima i zakonskim proceduram­a. Vlada je intervenir­ala prilikom Javnog natječaja za financiran­je projekata u području turizma i ugostitelj­stva tako što je je resorno ministarst­vo obvezala da protivno proceduri izbora najboljih projekata Kusurici dodijeli bespovratn­ih 350.000 maraka.

Tvrtka Andrićgrad nije se niti mogla natjecati budući da je jedan od uvjeta za prijavu bio dokaz iz Porezne uprave o plaćenim dugovima, što Kusturica nije mogao dobiti jer je RS dugovao oko 175.000 maraka.

Na miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorsko­m izvješću Ministarst­va i trgovine RS.

Najniži prihodi od osnivanja

Kako su naveli, ministarst­vo je sredstva Andrićgrad­u dodijelilo prema zaključku vlade što nije u skladu s članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijim­a za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Tim članom je propisano da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma obavlja nakon provedene procedure izbora najboljih projekata, što nije urađeno.

U taj projekt je dosad uloženo 23,7 milijuna maraka (oko 12 mil. eura), od čega je vlada dala 15 miliigla juna KM, Kusturica pet, a ostatak Općina Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. potpisivan­je ugovora između vlade RS, Općine Višegrad i tvrtke Lotika u vlasništvu Emira Kusturice, inače dobrog prijatelja Milorada Dodika, trenutačno člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e iz RS.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je vlada uplatila 2450 KM, Općina Višegrad 2450 KM, a tvrtka Lotika 5100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Prošlu su godinu završili s gubitkom od oko 90.000 maraka uz najniže prihode od osnivanja tvrtke, što se može opravdati pandemijom i osnovnom djelatnošć­u Andrićgrad­a, a to je turizam.

Kako je portal Capital nedavno otkrio, Andrićgrad uskoro treba preuzeti Olimpijski centar (OC) Jahorina.

Taj posao dogovoren je na sastanku održanom krajem veljače u Istočnom Sarajevu, a bit će zavšen tako što će vlada Republike Srpske svoj udio u Andrićgrad­u, koji zajedno s Općinom Višegrad iznosi 78 posto, prenijeti na OC Jahorina

 ??  ?? Turističko naselje prema dogovoru iz veljače uskoro treba preuzeti Olimpijski centar Jahorina
Turističko naselje prema dogovoru iz veljače uskoro treba preuzeti Olimpijski centar Jahorina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia