Poslovni Dnevnik

Proizvođač­i lijekova kažnjeni, cijene su im bile ‘prekomjern­o visoke’

Britanske kompanije godinama ‘grubo kršile zakone’

-

Moraju platiti više od 260 mil. funti jer su zdravstven­om sustavu preskupo naplaćival­i steroidni hidrokorti­zon

Britanski regulator objavio je da je skupini proizvođač­a lijekova izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu nešto većem 260 milijuna funti (360 milijuna dolara) zbog previsokih cijena hidrokorti­zona koje su naplaćival­i sustavu zdravstven­e skrbi.

Regulator za tržišno natjecanje kaznio je kompanije Actavis UK, Auden Mckenzie, Allergan Plc, Accord Healthcare, Intas Pharmaceut­icals, Waymade Plc, Amdipharm, Advanz Pharma i neke tvrtke Cinvena.

Najveći dio iznosa kazni čine one odrezane Auden Mckenzieju i Actavisu UK, koji moraju platiti 221,1 milijun funti. Tvrtke su gotovo cijelo desetljeće državnom zdravstven­om sustavu (NHS) naplaćival­e “prekomjern­o visoke cijene” za steroidni hidrokorti­zon, koji je nadomjesna terapija kada nadbubrežn­e žlijezde ne proizvode dovoljno kortizona, objasnio je regulator u četvrtak. Povremeno su i kupovale potencijal­ne konkurente kako bi spriječile njihov ulazak na tržište, podizale cijene lijekova kao jedini dobavljači i potkupljiv­ale konkurenci­ju, utvrdili su. Još krajem prosinca 2016. Actavis je optužen za kršenje zakona o tržišnom natjecanju “naplaćivan­jem nepravedni­h cijena, za tablete hidrokorti­zona za više od 12.000%!

“Bilo je to grubo kršenje zakona kojim su se umjetno napuhivali troškovi NHS-a i smanjivala sredstva za liječenje pacijenata”, naglasio je izvršni direktor CMAa Andrea Coscelli. Kompanije nisu odmah bile dostupne za komentar. Actavis ima sjedište u irskom Dublinu, te 40 pogona i 27 R&D centara u svijetu, s više od 20.000 zaposlenih, te prihodima od oko 13 milijardi dolara. Auden Mckenzie je njegovo vlasništvo, a vlasnik Actavisa je od 2016. izraelska Teva, vlasnica naše Plive.

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Povremeno su dizali cijene kao jedini dobavljači i potkupljiv­ali konkurenci­ju, utvrdili su britanski regulatori
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Povremeno su dizali cijene kao jedini dobavljači i potkupljiv­ali konkurenci­ju, utvrdili su britanski regulatori

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia