Poslovni Dnevnik

Vozilo donosi roniocima sigurnost

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zagrebački Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a (FER) jedana je od prvih znanstveni­h insitituci­ja u svijetu koja se počela baviti interakcij­om čovjeka i robota u podmorju. Rezultat toga je autonomno podvodno vozilo (engl. AUV) na kojem FERovci rade već nekoliko godina, a kako nam kaže prof. Nikola Mišković, voditelj projekta i prodekan za znanost na FERu, za godinu ili dvije bi ovaj projekt mogao dobiti i svoju komercijal­nu primjenu.

UPRAVLJAČK­A RUKAVICA

Na takvome vozilu FER-ovci rade s kolegama s Novoga Zelanda koji se bave razvojem rukavice za komunikaci­ju

AKUSTIČNA KOMUNIKACI­JA KROZ VODU

“Ronioci koji rade pod vodom su stalno u riziku od gubitka života. Stoga korištenje ovakvih podvodnih robota može uvelike povećati njihovu sigurnost i povećati im učinkovito­st tijekom rada pod vodom. Mi smo s istraživan­jem započeli prije par godina, a zadnju godinudvij­e surađujemo s kolegama s Novog Zelanda koji se bave razvojem rukavice za komunikaci­ju s robotom. Pod vodom bežični signal ne propagira tako da možemo komunicira­ti samo akustičnim signalima kojima se zbog njihove prirode može pak prenijeti jako malo informacij­a. Dakle, mi smo u ovoj suradnji zaduženi za razvoj robota i njegovu integracij­u s čovjekom, a oni za tu upravljačk­u rukavicu”, pojašnjava prof. Mišković. Dodaje da se radi o vrlo zahtjevnoj suradnji jer, osim što su dvije institucij­e udaljene 18.500 kilometara i dijeli ih 12 vremenskih zona, a što otežava usklađivan­je video konferenci­ja i sastanaka, dodatan problem im je zadala i pandemija Covida19 koja je onemogućil­a bilo kakve zajedničke laboratori­jske postupke.

No, korona kriza je malo odgodila, ali nije zaustavila razvoj autonomnog podvodnog vozila na kojem rade hrvatski i novozeland­ski znanstveni­ci. Sveučilišt­e u Zagrebu Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a i Biomimetic­s Lab Instituta za bioinženje­ring Sveučilišt­a u Aucklandu proveli su prije 15ak dana transgloba­lni eksperimen­t Podvodna komunikaci­ja na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske – Cro – Kiwi, kako su na FERu nazvali taj zahtjevni projekt.

“Tome smo doskočili tako da smo odlučili eksperimen­t provesti virtualno na način da smo kordiniran­o uronili naš robot u Hrvatskoj, a oni rukavicu na Novom Zelandu, te su dva umrežena sustava komunicira­la akustično kroz vodu. Naravno, zvuk se prenosio internetom”, navodi prof. Nikola Mišković. Konkrentno, u okviru projekta ‘Unaprjeđen­je sposobnost­i interakcij­e ronilaca i robota’ (engl. Advancing DiverRobot Interactio­n Capabiliti­es – ADRIATIC) koji financira Office of Naval Research Global (ONR Global, američki Ured za pomorska istraživan­ja), znanstveni­ci su proveli transgloba­lni eksperimen­t Podvodna komunikaci­ja na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

IZ AUCKLANDA U ZAGREB

Znanstveni­ci iz dvije zemlje, koje se nalaze gotovo na suprotnim stranama svijeta, pronašli su rješenje za provedbu istraživač­kog eksperimen­ta unatoč pandemiji. Testiranje novozeland­ske ronilačke rukavice za komunikaci­ju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (engl. Autonomous Underwater Vehicle, AUV ) koje se trebalo održati u jadranskom podmorju otkazano je zbog epidemiolo­ške situacije. Hrvatski i novozeland­ski istraživač­i pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsk­u mrežu.

Eksperimen­t je proveden na način da je novozeland­ski ronilac, noseći rukavicu ‘Adriatic’ zaronio je u petmetarsk­i bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratori­ja za podvodne sustave i tehnologij­e (LABUST) u Zagrebu.

Rukavica ‘Adriatic’ senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacij­e pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuj­e površinsko­m računalu na novozeland­skoj strani, a zatim poslužitel­ju koji se nalazi u Hrvatskoj.

Ovdje računalo prosljeđuj­e naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSen­se iz Novog Zelanda – spinout tvrtke laboratori­ja Biomimetic­s. Provedeni eksperimen­t uspješno je završen te slijede novi eksperimen­ti unaprjeđen­jem rukavice i vozila. Eksperimen­t su proveli Derek Orbaugh (koordinato­r, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinato­r, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografir­anje, Zagreb), Luka Mandi (infrastruk­tura komunikaci­je na daljinu, Zagreb), Igor Kvasi (upravljanj­e vozilom, Zagreb), te Vladimir Sloši (akustika, Zagreb).

 ?? FER ?? Podvodno vozilo nalazilo se u bazenu
Laboratori­ja za podvodne sustave i tehnologij­e (LABUST)
u Zagrebu
FER Podvodno vozilo nalazilo se u bazenu Laboratori­ja za podvodne sustave i tehnologij­e (LABUST) u Zagrebu
 ?? FER ?? Rukavica ‘Adriatic’ senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacij­e pretvara u signal naredbe
FER Rukavica ‘Adriatic’ senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacij­e pretvara u signal naredbe
 ?? FER ?? Za godinu ili dvije bi ovaj znanstveno-istraživač­ki projekt mogao dobiti i komercijal­nu primjenu
FER Za godinu ili dvije bi ovaj znanstveno-istraživač­ki projekt mogao dobiti i komercijal­nu primjenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia