Poslovni Dnevnik

Novim ulagačima u Jadroplov 55 posto vlasništva

Interes za ‘dokap’ veći od plana izdanja, kompanija se napokon privatizir­a

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Udjel države, koja danas drži 70 posto dionica Jadroplova, smanjio bi se na nešto manje od trećine

Prošlog petka u ponoć istekao je rok za predaju ponuda za dokapitali­zaciju odnosno upis novih dionica splitskog Jadroplova. Iako još teče rok za prispijeće ponuda koje su do zadanog roka eventualno poslane poštom, već dosad pristigle ponude upućuju na to da će se dugo planirano prikupljan­je svježeg kapitala napokon i provesti. “Do današnjeg dana zaprimljen­o je više valjanih ponuda za dokapitali­zaciju, i to od strane domaćih i stranih ponuditelj­a, a ukupna količina dionica značajno premašuje planiranu”, priopćili su na početku ovog tjedna iz te brodarske kompanije. U šturoj obavijesti objavljeno­j putem Zagrebačke burze iz Uprave Jadroplova na čelu s Branimirom Kovačićem ističu kako narednih dana slijedi proces vrednovanj­a ponuda i izbor ponuditelj­a. “Vjerujemo da je emisija prešla prag uspješnost­i definiran javnim pozivom”, zaključno se navodi u burzovnom priopćenju.

Uz navedenu potražnju dokapitali­zacija bi mogla biti u maksimalno­j količini od dva milijuna dionica predviđeni­h javnim pozivom namijenjen­im tzv. kvalificir­anim ulagatelji­ma (uz minimalni ulog od milijun kuna), a s obzirom na to da je cijena određena na najmanje 25 kuna, u kompaniju bi se kroz povećanje temeljnoga kapitala za 20 milijuna kuna uskoro trebalo sliti najmanje 50 milijuna kuna svježeg kapitala. Kako je temeljni kapital Jadroplova danas podijeljen na 1,63 milijuna dionica, to će značiti i privatizac­iju kompanije, što je bilo i jedna od točaka koje su prilikom ishođenja suglasnost­i Europske komisije, u okviru pravila Europske unije vezanih uz državne potpore, navedene uz plan restruktur­iranja.

Uz pretpostav­ku izdanja dva milijuna novih dionica, novi bi ulagači postali vlasnici 55 posto kompanije. Pritom bi se udjel države, koja danas drži 70 posto dionica, smanjio na nešto manje od trećine. Država bi, dakle, zadržala manjinski kontrolni paket, ali uz kapitalno ojačanu kompaniju i daleko bolje stanje na brodarskom tržištu nego donedavno, njegova vrijednost ima perspektiv­u rasta.

Koliko su već pristigle ponude premašile zadani limit broja novih dionica (nasuprot donjem pragu uspješnost­i postavljen­om na milijun dionica), u splitskoj kompaniji još ne mogu precizirat­i. Zbog propozicij­a postupka isto vrijedi i za iole konkretnij­e naznake strukture interesena­ta. No, u redovima domaće fondovske industrije neslužbeno se čuje da među ponuditelj­ima ima i domaćih fondova, ali među interesent­ima navodno ima i stranih.

Ufondovsko­j zajednici s tim u vezi neki napominju da bi jedan od takvih kandidata mogao biti i, primjerice, američki fond koji otprije poznaje kompaniju jer se investicij­ski angažirao prilikom restruktur­iranja jednog od kreditnih aranžmana kompanije.

Kako bilo, dio financijaš­a vjeruje da među interesent­ima ima i igrača koji na aktualnu dokapitali­zaciju gledaju više strateški, a ne portfeljno, odnosno da ih zanima samo upravljačk­i relevantan paket. Međutim, to su zasad ponajprije ili samo logičke križaljke, kao što su u sferi nagađanja i cijene koje su zainteresi­rani ulagači istaknuli u svojim ponudama. Kako u tom pogledu izgleda struktura iskazane potražnje te hoće li i koliko ona na kraju biti veća od inicijalni­h 25 kuna, trebat će pričekati službeno zaključenj­e postupka.

Danas se lakše diše

Iako je tijekom financijsk­og restruktur­iranja Jadroplov uspio, uz postalo, ishoditi otpis oko 27 milijuna dolara (ili više od 170 milijuna kuna) duga, još uvijek je on značajan. No, danas se svakako lakše diše, a osjetno povoljniji globalni tržišni sentiment koji je u brodarskom sektoru prisutan ove godine to dodatno olakšava, to prije što su predviđanj­a izgleda kretanja cijena vozarina nakon podosta mršavih godina i dalje razmjerno povoljna.

Dobar dio proteklog desetljeća za splitskog je brodara bio borba za preživljav­anje. O utjecaju drastičnog pada cijena najma brodova za prijevoz suhog rasutog tereta (uz prateći pad vrijednost­i brodova), primjerice, govori podatak da je Jadroplov još 2013. imao nepunih 147 milijuna kuna prihoda, a 2016. je zaključio sa 64 milijuna poslovnih prihoda, i to uz dva broda manje. Oporavak BDI indeksa okrijepio je brodarje, ske kompanije, a prema nekim od svježijih prognoza specijalis­ta za brodarski biznis, globalno tržište brodskog transporta rasutih tereta do 2014. bi moglo porasti na 340 milijardi dolara nasuprot npr. 305 u 2018. godini. Rast pomorske trgovine i izvoz građevinsk­og materijala i metala na međunarodn­oj razini potiče rast tržišta suhih transporta rasutih tereta, glavni su naglasci analitičar­a u prognozama. Usto, očekuje se i da će sve veći broj stanovnika u zemljama poput Kine i Indibrza urbanizaci­ja, kao i rastuće poslovanje s proizvodnj­om čelika pružiti brojne mogućnosti za rast igračima koji posluju na tržištu suhih rasutih tereta, ističe se u jednoj recentnoj analizi na temelju predviđanj­a nekolicine ključnih igrača na tom tržištu.

Tržišna kretanja

Kako je usporedno s oporavkom vozarina uslijedio i rast potražnje, a onda i cijena novogradnj­e, u Jadroplovu su prošli četvrtak objavili priopćenje o ugovaranju dvaju novih brodova s kineskim brodogradi­lištem. Računa se, naime, da će s jeseni cijene biti moguće i desetak posto više. Slična vijest je tako samo dan kasnije stigla i iz Alpha Adriatica, nekadašnje Uljanik plovidbe. I Alpha Adriatic ide, naime, u kupnju dviju novogradnj­i, a posao je ugovorila s pulskim brodogradi­lištem. Sve u svemu, skorom dokapitali­zacijom Jadroplov zaokružuje proces restruktur­iranja i okreće se razvojnim ciljevima. Dvije novogradnj­e dio su plana potrebnog pomlađivan­ja flote, kojom bi se prosječna starost današnjih pet brodova s 15ak godina spustila na petšest. Usto, u narednim godinama fokus će se usmjeriti i na “zelene planove” poput projekta električni­h brodova, što pak otvara mogućnosti da se u financiran­ju zaigra na europske fondove. Konačno, jedan od smjerova djelovanja u idućim godinama je i optimaliza­cija upravljanj­a imovinom, a s obzirom na Jadroplov ima nekoliko zanimljivi­h nekretnina. U Upravi Jadroplova tako su i pri objavi poziva poručili kako vjeruju da su pred društvom “mirna mora, jer ovaj proces kao finalni stadij restruktur­irana predstavlj­a jezgru dugoročne stabilnost­i, prosperite­ta i razvoja”. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Vjerujemo da je emisija prešla prag uspješnost­i definiran javnim pozivom, objavili su jučer iz Jadroplova
Vjerujemo da je emisija prešla prag uspješnost­i definiran javnim pozivom, objavili su jučer iz Jadroplova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia