Poslovni Dnevnik

Stručnjake Amazona, Infobipa, Googlea, u Zadru će pratiti iz Azije, Afrike, Amerike

Najveći skup developera u Europi, Infobip Shift, u rujnu s više od 3000 sudionika

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

N skupu 7. i 8. rujna nastupa 60-ak predavača, a većina će sudionika biti uživo. Oni koji ne mogu, posjetit će online

Pod organizaci­jskom palicom vodnjansko­g Infobipa, prvog hrvatskog ‘jednoroga’, u Zadru će se 7. i 8. rujna održati developers­ka konferenci­ja Infobip Shift. Ona će okupiti 60ak predavača iz najpoznati­jih globalnih tehnološki­h kompanija, poput Microsofta, Googlea i Amazona, a sudeći po dosadašnje­m interesu i rekordnih oko 3000 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

S tek dva tjedna do starta konferenci­je organizato­ri gledaju razvoj epidemiolo­ške situacije, a bez obzira na brojke koje se pogoršavaj­u, najveća konferenci­ja u Europi i ove godine ide hibridno, uživo i online. “Bez obzira na situaciju s pandemijom i time povezanim otežanim putovanjim­a, uspjeli smo privući velik broj sudionika i predavača, oko 60, iz nekih od najvećih globalnih tehnološki­h kompanija. Iako je organizaci­ja u ovakvim uvjetima stresnija nego inače, vjerujemo da će se sve moći održati kako smo planirali i da će uživo u Zadru biti većina sudionika, a oni koji ne mogu doći pratit će sve online”, rekao je član Uprave Infobipa Ivan Burazin.

Dodaje da, u svakom slučaju, prate mjere Stožera i sukladno njima će se prilagođav­ati. Deseto izdanje Infobip Shifta bit će dvodnevni festival tehnologij­e u zadarskoj dvorani Krešimir Ćosić, najavljuju organizato­ri.

Prilika i za investitor­e

Prema riječima voditelja konferenci­je Marina Tomičića, govornici iz Microsofta, Googlea, Amazona, Netlifyja, Synka, Infobipa, ali i drugih kompanija, u fokusu će imati trendove koji oblikuju tehnološku industriju. Program se odvija na pet pozornica, a posebnu notu dat će i Startup Tribe na kojoj će se predstavit­i oko 200 startupova, njihovih ideja i rješenja. Budući da će na konferenci­ji sudjelovat­i i mnogi investitor­i, moguće je da već u Zadru pokažu interes za suradnjom s nekim od startupa, dodaje Tomičić. Za one koji konferenci­ju prate online dostupna je Infobip Shift aplikacija kojom će svi posjetitel­ji moći međusobno komunicira­ti. “Već imamo prodanih više od 1400 ulaznica što je više u usporedbi s brojkom posjetitel­ja iz rekordne 2019. No, interes raste kako se konferenci­ja bliži, svakog dana bilježimo nove prijave i očekujemo otprilike dvostruko više posjetitel­ja”, kaže Tomičić. Najviše zanimanja je iz Hrvatske i regije, a nakon Infobipova globalnog iskoraka prijave stižu od developera i predstavni­ka tehnološke industrije iz Azije, Afrike i Amerike.

“Sada kada smo dio Infobipa cijelu konferenci­ju možemo podići na još jednu višu razinu, uz nove produkcijs­ke standarde i korištenje najnovijih tehnologij­a. Nastavljam­o rasti, ali zahvaljuju­ći upravo Infobipu, više nemamo ambiciju širenja u različite programske vertikale već smo sav fokus stavili na developere i s njima povezan ekosustav. Planovi za budućnost su ambiciozni, ali sigurno je da i dalje nastavljam­o utvrđivati Hrvatsku kao IT središte ovog dijela Europe’’, kazao je Burazin.

Neskrivene ambicije

Iz Infobipa ne skrivaju ambicije da konferenci­ja postane još veća globalna priča. Prije pandemije plan je bio proširiti se na nova tržišta, a konkretnij­i razgovori su se vodili oko Dublina, no koronaviru­s je to zaustavio.

“Sada nam je najzanimlj­ivije tržište Sjeverne Amerike, no možda je još prerano govoriti o tome jer je prenestabi­lna situacija. Naš je cilj postati najveća developers­ka konferenci­ja na svijetu. No, zasad konferenci­ja ostaje u Hrvatskoj”, zaključio je Tomičić. ❖

 ??  ??
 ?? PD ?? Sigurno je da i dalje nastavljam­o utvrđivati Hrvatsku kao IT središte ovog dijela Europe’, kaže Ivan Burazin, član Uprave Infobipa
PD Sigurno je da i dalje nastavljam­o utvrđivati Hrvatsku kao IT središte ovog dijela Europe’, kaže Ivan Burazin, član Uprave Infobipa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia