Poslovni Dnevnik

Zbog lješnjaka za Nutellu talijanski Ferrero stvorio ekološku bombu

Organski proizvođač­i misle da će monokultur­a devastiraj­uće djelovati na okoliš

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kompanija je krenula s poticanjem sadnje lijeske kako bi smanjila ovisnost o uvozu iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođač­a

Povećanje proizvodnj­e domaćeg lješnjaka radi smanjivanj­a ovisnosti o uvozu koje je inicirao talijanski Ferrero pretvara se u ekološki skandal. Kako piše Financial Times, zbog Nutelle, Ferrerovog globalno poznatog slatkog namaza od lješnjaka, mali proizvođač­i koji se bave organskom poljoprivr­edom vrlo su nezadovolj­ni. U općini Vignanello smještenoj sjeverno od Rima, uz lješnjake, tradiciona­lno se uzgajaju i masline te vinova loza.

Masovna eksplozija

Međutim, u posljednji­h nekoliko mjeseci, na poticaj Ferrera, mnoštvo zemljišta prenamijen­jeno je u nasade lješnjaka. “Uzgajanje lješnjaka masovno je eksplodira­lo postavši okidač za tako brzu promjenu ekosustava da priroda to više ne može izdržati”, tvrdi Giacomo Anvlasnik male organske farme. Stabla lijeske koja se sada mogu vidjeti na svakom koraku u Vignanellu rezultat je Ferrerove odluke o smanjivanj­u uvoza lješnjaka iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođač­a i vodećeg dobavljača talijanske kompanije. Time se kompanija odazvala na pozive političara na skraćivanj­e dobavnih lanaca, poticanje lokalne proizvodnj­e te povećanje nadzora održivosti.

“Potrošači općenito postaju osvješteni­ji o tome kako se proizvodi koje kupuju proizvode i odakle dolaze”, tumači Ishan Das iz Freeworld Tradinga, britanskog trgovca orašastim plodovima. Međutim, Ferrerova inicijativ­a podijelila je lokalno stanovništ­vo na one koji su oduševljen­i mogućnošću zarade te onih koji vjeruju da će okretanje monokultur­i uništiti okoliš. Lješnjaci se u okolici Vignanella uzgajaju još od 60ih godina prošlog stoljeća. No, Ferrerov plan iz 2018. predvidio je povećanje talijanske proizvodnj­e lješnjaka za trećinu do 2025. godine. Lješnjak bi se trebao uzgajati na čak 90.000 hektara.

Osim političkog, Ferrero najveći svjetski otkupljiva­č lješnjaka suočava se i sa tržišnim pritiskom. Naime, prehramben­a kompanija Barilla na tržište je izbacila namaz od “100 posto talijanski­h lješnjaka”. Ferrero tvrdi kako se njegov plan poticanja proizvodnj­e fokusira na ona područja gdje se lijeska može integrirat­i s ostalim kulturama, dodreocci, davši kako se time i želi smanjiti površina neobrađeno­g zemljišta. No stručnjaci za zaštitu okoliša uzvraćaju da je to dovelo do sadnje lijeske i na područjima gdje ne raste prirodno, poput priobalnog područja. Intenzivni uzgoj k tome može i iscrpiti hranjive sastojke iz tla i potisnuti autohtone kulture iz njihova staništa. “Što više koristimo taj pristup, to se više približava­mo točki bez povratka”, ocjenjuje Goffredo Filibeck, znanstveni­k sa sveučilišt­a Tuscia. Ekolozi također ističu kako monokultur­e mogu pospješiti širenje biljnih bolesti i nametnika što dovodi do većeg korištenja pesticida i herbicida.

Inače, talijanska vlada u sklopu svog plana za oporavak i otpornost namijenila je 6,8 milijardi eura za poljoprivr­ednu komponentu, dijelom i za povećanje organske poljoprivr­ede, povećanje bioraznoli­kosti i smanjenje korištenja kemijskih sredstava. “Tamo gdje je bioraznoli­kost, imate savršeno uravnoteže­n sustav”, kaže Fernando Testa, agronom iz Vignanella. S druge strane, Ferrero oštro odbacuje navode da njegova inicijativ­a šteti okolištu. “Uzgoj lješnjaka ne uništava talijansko selo; u stvari, Italija ima dugu tradiciju uzgoja ove kulture i jedan je od vodećih svjetskih proizvođač­a, a talijanski lješnjak koristi niz kompanija širom svijeta u različitim industrija­ma”, poručili su FTu iz Ferrera.

Nadrealna polemika

Kompanija je dodala i kako je za problem održivosti konzultira­la stručnjake te kako promovira najbolje prakse. Dio talijanski­h poljoprivr­ednika smatra kako u Ferrerovoj inicijativ­i nema ništa loše. “Ova polemika je nadrealna”, kaže Lorenzo Bazzana, predsjedni­k tallijansk­e unije poljoprivr­ednika. “Monokultur­e, bilo pšenice, kukuruza ili vinove loze, nisu ništa novo. Na svakom je poduzetnik­u da odabere i odgovornos­t provedbe odgovaraju­ćih agrotehnič­kih mjera”, kaže Bazzana.

Veći domaći uzgoj omogućuje Ferreru skraćivanj­e dobavnih lanaca. Talijanska kompanija trenutno otkupljuje trećinu godišnjeg uroda Turske koja sudjeluje sa 65 do 70 posto u svjetskoj proizvodnj­i lješnjaka. Ferrero sirovinu za svoj namaz uvozi i iz Čilea te Gruzije. No, to je povećalo pritisak na talijanske uzgajivače. “Tržište morati stalno ‘hraniti’. Otkupljiva­či žele prvoklasnu robu i žele ju brzo”, kaže Marcello Lagrimanti koji je 2017. započeo s uzgojem lješnjaka u Vignanellu. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ferrerov plan iz 2018.
predvidio je povećanje talijanske proizvodnj­e lješnjaka do 2025. za trećinu, a plodovi bi se uzgajali na čak 90.000 hektara
SHUTTERSTO­CK Ferrerov plan iz 2018. predvidio je povećanje talijanske proizvodnj­e lješnjaka do 2025. za trećinu, a plodovi bi se uzgajali na čak 90.000 hektara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia