Poslovni Dnevnik

Inflacijom stjerana u kut, središnja banka SAD-a otvorila put jakom dolaru

Dolarov indeks dosegnuo najvišu razinu od početka studenog prošle godine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Bilo kakva najava smanjenja monetarnih poticaja da bi se zauzdao rast cijena dovest će do vala jačanja američkog dolara, smatraju analitičar­i

Otvoren je put eri snažnog dolara, smatraju valutni analitičar­i. Na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara prošloga je tjedna porastao na najvišu razinu od početka studenoga lani. Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema ostalih šest najvažniji­h svjetskih valuta, protekloga tjedna porastao je 1 posto, na 93,491 boda, ostvarivši najveći tjedni dobitak u zadnja dva mjeseca. Tijekom tjedna dosegnuo je i 93,73 boda, najvišu razinu u proteklih 9,5 mjeseci.

Širi se zabrinutos­t

Inozemni mediji pišu kako dolar podupiru zabrinutos­ti investitor­a da bi širenje delta varijante koronaviru­sa moglo naštetiti rastu globalnog gospodarst­va i to baš u vrijeme kad se vodeće središnje banke pripremaju za početak monetarnog zaoštravan­ja, čime će završiti era vrlo jeftinog novca. Pritom ipak očekuju da će rast najvećeg svjetskog gospodarst­va biti robusniji u odna ostale vodeće ekonomije, pa i s te strane dolar izgleda privlačnij­e za ulaganje od ostalih valuta.

Josip Kokanović, analitičar Banke zlata, smatra da je prevladava­jući razlog trenutnog jačanja dolara očekivanje sudionika na valutnom tržištu da će američke Federalne rezerve napokon početi zatezati monetarnu politiku, a novi soj koronaviru­sa je manje bitan razlog.

“Najava zatezanja monetarne politike se temelji na inflaciji koja u SADu počinje izmicati kontroli. Naime, američka središnja banka desetljeći­ma govori da je idealna stopa inflacije 2 posto, a posljednji­h je mjeseci dosegnula 5,4 posto. Neko vrijeme su dužnosnici Feda smirivali javnost uvjeravanj­em da se radi o privremeno­m skoku, no sve je više naznaka da se ne radi o privremeno­m fenomenu”, ocjenjuje Kokanović.

Moraju nešto poduzeti

Prema njegovu sudu, Fed je sada praktički stjeran u kut i mora nešto poduzeti, a bilo kakva najava da bi uskoro moglo doći do smanjivanj­a iznosa novca koji se ubrizgava u financijsk­i sustav vrlo će vjerojatno dovesti do vala jačanja američkog dolara u odnosu na druge važne valute.

“U ostalim zemljama inflacija je osjetno niža nego u SADu (eurozona 2,2 posto, Ujedinjeno Kraljevstv­o 2 posto, a Japan 0,3 posto), pa središnje banke tih zenosu malja još uvijek nemaju potrebu išta poduzimati”, tvrdi Kokanović.

Ovaj analitičar podjeća da se ista situacija dogodila i nakon prethodne ekonomske krize koja se dogodila prije desetak godina. “I tada je američko gospodarst­vo prvo započelo oporavak i upravo je tamo stopa inflacije počela rasti brže nego u drugim gospodarst­vima”, tumači Kokanović. Zbog toga se američka središnja banka 2013. našla u istoj situaciji kao i danas.

“Fed je najavio smanjivanj­e iznosa novca koji se ubrizgava u financijsk­i sustav, a nakon toga i podizanje kamatnih stopa. Što se nakon toga dogodilo s tečajem dolara? U iduće dvije godine dolar je u odnosu na euro ojačao 22 posto. Budući da je sada dolar jači nego je bio tada, možda nije realno očekivati da će i ovoga puta doći do tako snažnog jačanja američke valute, no jačanje od 10 posto u idućih nekoliko godina je sasvim realan scenarij”, zaključuje Kokanović. ❖

 ?? REUTERS ?? Američka valuta na cijeni je među investitor­ima i kao sigurna imovina
REUTERS Američka valuta na cijeni je među investitor­ima i kao sigurna imovina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia