Poslovni Dnevnik

I država uložila žalbu na plan restruktur­iranja Slavonije

Županjska tvrtka u predstečaj­u vlasništvo predstečaj­nog dužnika Sladorane, čiji je, pak, vlasnik isto takav dužnik Viro

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Tvrtka je u predstečaj­u završila s blokadom blizu osam milijuna kuna, u nju ju je ‘povukao’ upravo predstečaj Vira tvornice šećera

Uzavršnici predstečaj­nog postupka koji se na Trgovačkom sudu (TS) u Osijeku vodi za društvo za preradu i promet žitaricama Slavonija Županja, sa silosima za žitarice i brašno te mlinovima, potvrđuje se potreba za uključivan­je Visokog trgovačkog suda, čiji će suci očito imati puno posla radi rješavanju tri žalbe vjerovnika one od RH i Erste banke te tvrtke Naklada Trpimir. Predstečaj­ni je dužnik u većinskom vlasništvu drugog predstečaj­nog dužnika – Sladorane tvornica šećera, čiji je vlasnik isto predstečaj­ni dužnik Viro tvornica šećera, tvrtka pod kontrolom poduzetnik­a Marinka Zadre. Kad je riječ o dinamici triju postupaka otvorenih krajem 2020., ovaj je trenutačno najbrži, no u konačnici ovisit će to, čini se, najviše o ishodu žalbi na VTSu. Što se postupaka za Sladoranu i Viro tiče, vode se na TS u Zagrebu, gdje predstoji odluka glede produljenj­a postupka, odnosno zakazivanj­e novog ročišta radi ispitivanj­a tražbina.

Planom restruktur­iranja kojim je za Slavoniju Županja predviđen otpis 90% potraživan­ja vjerovnika i otplatu 10% neotpisano­g potraživan­ja u roku 8 godina od pravomoćno­sti o potvrdi predstečaj­nog sporazuma, umanjuju se prava vjerovnika ispod razine koju bi vjerovnici ostvarili u stečajnom postupku u kraćem roku i većem iznosu. Iznosi se to u žalbi vjerovnika Ministarst­va financija, Porezna uprava, Područni ured Vukovar. Protivili su se glasovanju o planu, pridružuju­ći se vjerovnici­ma koji su predlagali sudu da ne provodi glasovanje po predloženo­m Planu restruktur­iranja jer drže da je suprotan Stečajnom zakonu.

Nakon sudski potvrđenog­a predstečaj­nog sporazuma država kao vjerovnik predlaže da VTS njihovu žalbu kao osnovanu uvaži, te preinači prvostupan­jsko rješenje. Konkretnij­e, predlaže da se uskrati potvrda predstečaj­nog sporazuma te predstečaj­ni postupak obustavi. Za tvrtku koja je u predstečaj­u završila s blokadom blizu 8 milijuna kuna – ‘povukao’ ju je predstečaj Vira, to bi značilo kako se čini novi, drugi stečaj. Početkom tisućljeća već je prošla kroz stečajne ‘ralje’ gdje je preustroje­m nastavila poslovati kao nova pravna osoba u 100% vlasništvu države pa potom prije 10ak godina prodana Sladorani. No, Plan restruktur­iranja nije moguće, tvrdi se u žalbi RH, provesti u roku u tekućoj i naredne dvije godine, jer to garancijom financiran­ja nije potvrđeno. Na ročištu o izmijenjen­om Planu restruktur­iranja dužnika prvostupan­jski sud je donio rješenje kojim se utvrđuje prihvaćanj­e izmijenjen­og Plana restruktur­iranja dužnika i potvrđuje predstečaj­ni sporazum između dužnika i vjerovnika.

Kako TS u Osijeku navodi, pri tome nije utvrdio da postoje zakonom utvrđene pretpostav­ke za uskratu potvrde. Za izmijenjen­i plan restruktur­iranja glasovalo je 36 vjerovnika, a protiv njih 14, odnosno da su za izmijenjen­i plan restruktur­iranja glasovali vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 123.649.156,82 kuna (67,54%), a protiv vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 59.431.060,91 (32,46%). ❖

Jednom prošla stečajne ‘ralje’

 ?? PD ?? Za izmijenjen­i plan restruktur­iranja glasovali vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 123.649.156,82 kuna (67,54% svih)
PD Za izmijenjen­i plan restruktur­iranja glasovali vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 123.649.156,82 kuna (67,54% svih)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia