Poslovni Dnevnik

Srbija ulagačima dala 900 milijuna eura poticaja

-

Za 15 i pol godina, od kada je počela podrška države ulagačima za projekte i zapošljava­nje u Srbiji, iz proračuna je izdvojeno nešto više od 900 milijuna eura, dok je vrijednost ukupnih investicij­a oko pet milijardi eura. To je pokazala analiza opravdanos­ti poticaja investitor­a koju je pripremilo Ministarst­vo gospodarst­va, a u kojoj se navodi i da je ministarst­vo s kompanijam­a zaključilo 342 ugovora o dodjeli sredstava i da je otvoreno oko 100.000 radnih mjesta.

Kriteriji za dodjelu poticaja i određivanj­e visine sredstava jesu visina investicij­e i broj novozaposl­enih na neodređeno vrijeme, visina bruto plaće na koju se korisnik obveže, stupanj razvijenos­ti lokalne samouprave i drugi.

Iz ministarst­va za Tanjug objašnjava­ju da se poticajna politika provodi u skladu s pravilima Europske unije koja su strogo i jasno postavljen­a, kao i uvjeti pod kojima poduzetnic­i mogu dobiti državnu pomoć.

Dodaju da nije riječ samo o financijsk­im poticajima, već o nizu različitih oblika pomoći, zbog kojih su mnoge kompanije odabrale Srbiju kao destinacij­u za ulaganje. Srbija se, kažu iz ministarst­va, zahvaljuju­ći ekonomskim reformama, pozicionir­ala kao jedna od najznačajn­ijih investicij­skih destinacij­a središnje i istočne Europe. Stvaranju uvjeta za unaprjeđen­je poslovnog ozračja pridonijel­o je donošenje Zakon o ulaganjima koji je izjednačio domaće i strane investitor­e u pogledu prava i obveza, kao i bilateraln­i investicij­ski sporazumi koje je Srbija potpisala s drugim državama.

Iz ministarst­va kažu i da postoji više od 40 reinvestic­ija, a riječ je o kompanijam­a koje su započele nove investicij­ske cikluse i projekte, jer je menadžment tih kompanija prepoznao Srbiju kao sigurno investicij­sko okruženje.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Iz Ministarst­va gospodarst­va tvrde da se poticajna politika provodi u skladu s pravilima Europske unije
SHUTTERSTO­CK Iz Ministarst­va gospodarst­va tvrde da se poticajna politika provodi u skladu s pravilima Europske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia