Poslovni Dnevnik

Nafta prošlog tjedna pojeftinil­a 8 posto, najviše u devet mjeseci

-

Cijene nafte na globalnom tržištu prošloga tjedna pale su najviše u zadnjih devet mjeseci jer trgovci zbog novog vala širenja koronaviru­sa prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje diljem svijeta. Cijena barela Brenta na londonskoj burzi potonula je protekloga tjedna 8 posto, na 65,18 dolara, najnižu razinu od travnja. Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je 9 posto, na 62,32 dolara, najnižu razinu od rujna lani. Cijene nafte u petak su zabilježil­e neprekidni pad sedmi trgovinski dan zaredom budući da se sve više država u svijetu suočava s rastućim brojkama zaraženih covidom19, zbog čega ograničava­ju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Kina je uvela strože metode dezinfekci­je u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i SAD, uvela ograničenj­a broja putnika na zrakoplovn­im letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana.

Zbog toga je potražnja za zrakoplovn­im gorivom oslabila, nakon što je cijelog ljeta rasla. “S takvom vrstom neizvjesno­sti, teško je naći uporište cijenama nafte. Vlasti oštro djeluju kako bi minimalizi­rale izbijanje zaraze, a to izravno prijeti potražnji za naftom”, ističe John Kilduff, partner au Again Capital LLP.

I dok delta varijanta koronaviru­sa pritišće potražnju, ponuda nafte i dalje raste. Američka proizvodnj­a porasla je prošli tjedan na 11,4 milijuna barela dnevno, a raste i broj novih bušotinski­h postrojenj­a već treći tjedan zaredom, podaci su kompanije Baker Hughes. I OPEC povećava svoju ponudu. Stoga padaju cijene terminskih ugovora o isporuci nafte u idućim mjesecima.

 ?? REUTERS ?? Cijena barela Brent nafte spustila se 65 dolara uslijed strahovanj­a o slabljenju potražnje zbog širenja delta soja koronaviru­sa
REUTERS Cijena barela Brent nafte spustila se 65 dolara uslijed strahovanj­a o slabljenju potražnje zbog širenja delta soja koronaviru­sa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia