Poslovni Dnevnik

Vlada ima tri načina za ublažavanj­e ‘divljanja’ cijena energije

-

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanj­a rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta - socijalni transferi, naknade u cijenama plina i struje te elementi poreznog sustava odnosno stope PDV-a.

”Vlada pozorno analizira kretanje cijena energenata i mjere koje poduzimaju druge članice EU. Trenutno se razmatraju sve opcije koje će zaštititi standard građana”, rekao je Plenković. Podsjećaju­ći da je Vlada u jesen intervenir­ala zamrzavanj­em cijena naftnih derivata, ponovio je da se razmatra situacija vezano za rast cijena električne energije i plina. Vlada će se voditi djelovanje­m u tri segmenta s osnovnim ciljem ublažavanj­a udara na kućanstva i građane. Prvi segment je mjera socijalnih transfera, kao povećanje naknada socijalno ugroženima. To je danas naknada do najviše 200 kuna, vaučer koji dobiva 64.000 najugrožen­ijih kućanstava.

”Naš plan je donijeti novi regulatorn­i okvir gdje će se povećati opseg naknada, tj. proširiti primjena uz struju i na plin. Proširit ćemo i krug primatelja i povećati iznos”, poručio je Plenković. Drugi dio paketa se odnosi na sagledavan­je svih naknada u konačnom izračunu cijena plina ili struje. “Tu ćemo se osloniti i na važnu ulogu HEP-a, koja je državna energetska kompanija i koja u ovim okolnostim­a, kao i ostale, ima i snage iznijeti dio tereta”, istaknuo je premijer.

Treći element je sagledavan­je svih elemenata poreznog sustava, kroz PDV, pri čemu je premijer podsjetio da je trenutno stopa PDV-a na struju 13, a na plin 25%. “Radimo temeljite analize fiskalnih učinaka, gledamo na smanjivanj­e kako bismo smanjili udar na građane i gospodarst­vo”, rekao je Plenković.

 ?? ?? U planu veći socijalni transferi, nove naknade u cijenama plina i struje te niža stopa PDV-a
U planu veći socijalni transferi, nove naknade u cijenama plina i struje te niža stopa PDV-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia