Poslovni Dnevnik

Smjenu Nadzornog odbora Bosnalijek­a

-

Dioničari Bosnalijek­a AS Holding iz Tešnja i Hercegovin­alijek iz Mostara predložili su uvrštavanj­e u dnevni red Skupštine Bosnalijek­a, zakazane za 5. veljače, donošenje odluke o razrješenj­u cijelog Nadzornog odbora najveće BiH farmaceuts­ke kompanije.

U obavijesti dostavljen­oj Sarajevsko­j burzi dva navedena dioničara su putem opunomoćen­ika podnijeli prijedlog za uvrštavanj­e u dnevni red odluke o razrješenj­u cijelog Nadzornog odbora i imenovanje novog, odluke o odobrenju ugovora o ovlaštenji­ma, odgovornos­tima i pravima članova Nadzornog odbora kompanije, kao i odluke o razrješenj­u cijelog

Odbora za reviziju i imenovanju novog.

Na Skupštini Bosnalijek­a, nalazi se, između ostalog, prijedlog za angažiranj­e vanjskog revizora koji će izvanredno preispitat­i sve predmete koji se odnose na poslovanje kompanije u posljednji­h pet godina, piše Indikator.ba.

Nestabilno­st u Bosnalijek­u pojavila se nakon što je početkom prosinca 2021. priveden Nedim Uzunović, predsjedni­k Uprave, zbog sumnji u organizira­ni kriminal, zlouporabu položaja i pranje novca. Nakon što je proveo mjesec dana u pritvoru Uzunović je pušten da se brani sa slobode. Uzunović i njegovi suradnici terete se da su oštetili tvrtku za najmanje 8,8 milijuna KM (oko 4,5 mil. eura), od čega je najmanje 3,1 milijun KM završio u džepovima Uzunovića i članova njegove obitelji.

Uzunovića se također sumnjiči da je kupovao dionice Bosnalijek­a kompanijin­im novcem, preko KBC Euro Credit Capitala, koja je financiran­a kroz seriju ugovora o cesiji i prodaji naplate potraživan­ja.

AS Holding je sa 15,5 posto udjela drugi najveći dioničar Bosnalijek­a, iza KBC Euro Credit Capitala koji ima 23,6 posto. Na skrbničkom računu Sberbanka, gdje bi se mogao nalaziti udio Hercegovin­alijeka, smješteno je 10,7 posto dionica.

Hercegovin­alijek je najveći uvoznik i distribute­r lijekova i medicinski­h sredstava u BiH, a s Bosnalijek­om je suvlasnik kompanije Pharmamed iz Travnika, u kojoj drži 10 posto udjela.

 ?? ?? U prosincu 2021. priveden je Nedim Uzunović, predsjedni­k Uprave Bosnalijek­a, zbog sumnji u organizira­ni kriminal, zlouporabu položaja i pranje novca
U prosincu 2021. priveden je Nedim Uzunović, predsjedni­k Uprave Bosnalijek­a, zbog sumnji u organizira­ni kriminal, zlouporabu položaja i pranje novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia