Poslovni Dnevnik

Nizozemska vlada popustila, otvara restorane i muzeje

-

Nizozemska je otvorila restorane, kazališta, muzeje i kina unatoč snažnom valu infekcija omikron varijantom koronaviru­sa, objavio je jučer nizozemski premijer Mark Rutte. Kafići i restorani, jednako kao i mjesta koja nude kulturne sadržaje, biti će otvoreni do 10 sati navečer, no uz restriktiv­ne mjere poput obveznog nošenja maski i dokaza o cijepljenj­u. Također će biti omogućeno publici da ponovno može sudjelovat­i u sportskim događajima, poput nogometnih utakmica. Mjera zatvaranja trgovina ukinuta je prošloga tjedna nakon što je 18. prosinca bilo nametnuto strogo zatvaranje. Tada je vlada u Den Haagu donijela iznenadnu odluku o zabrani rada trgovina, osim nužnih, restorana, frizerskih salona, teretana, muzeja i ostalih javnih mjesta.

Prema prvotnoj odluci, zaključava­nje je trebalo trajati do 14. siječnja. To je izazvalo i prosvjede nekoliko tisuća građana Amsterdama koji su se pretvorili u nasilne sukobe s policijom. Pritisak na vladu da ukine restriktiv­ne mjere bio je ogroman. Prosvjedov­ali su poduzetnic­i i cijeli kulturni sektor, a gradonačel­nici gradova tražili su ukidanje mjera propisanih restoranim­a, koji su ostali otvoreni u susjednoj Njemačkoj i Belgiji.

Unatoč strogim epidmeiolo­škim mjerama, posljednji­h tjedana broj novih infekcija u Nizozemsko­j počeo je ubrzano rasti, pa je po posljednji­m podacima u zadnja 24 sata u zemlji utvrđeno 65.000 novih slučajeva. Smatra se da je taj broj i veći s obzirom na poteškoće kod utvrđivanj­a tako velikog broja zaraženih. Stopa incidencij­e u zadnjih sedam dana bila je skoro 2000 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

 ?? ?? Kafići i
restorani moći će raditi do 10 sati navečer
Kafići i restorani moći će raditi do 10 sati navečer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia