Poslovni Dnevnik

Hrvatski STEMI od jeseni u američkim i britanskim školama

Osnivač Škole budućnosti cilja na titulu prve edukacijsk­e platforme na svijetu

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Radna snaga koja poznaje i zna raditi s najnovijim tehnologij­ama sve je veći problem zapadnog svijeta. Uspješnost će društva ovisiti u ulaganjima u ta znanja

Hrvatska inovativna i uistinu originalna startup priča - STEMI Škola budućnosti, od jeseni će zaživjeti i u školama SAD-a i Velike Britanije.

”Kroz tjedan do dva krećemo s edukacijam­a prvih učitelja. Neke će se škole, njih 25 do 30 u SAD-te njih tri do četiri u Velikoj Britaniji, uključiti od jeseni, a neke od drugog polugodišt­a”, najavljuje Marin Trošelj, osnivač i direktor tvrtke STEMI, kojem je cilj da isti postane glavna edukacijsk­a platforma na svijetu putem koje školarci stječu tehnološka znanja budućnosti.

Djeca će kreirati chatbot

Koncept usvajanja tih znanja nešto će se razlikovat­i od onoga koji se već dvije godine provodi u hrvatskim školama. Isto kao i u Hrvatskoj, američki će školarci putem projekta koji je tamo nazvan STEMwave, učiti o umjetnoj inteligenc­iji, internetu stvari, robotici, programira­nju, a zadatak će im biti izrada chatbotova. Za razliku od hrvatskih učenika, Amerikanci će izrađivati chatbot za svoju školu.

”Ideja je da unaprjeđuj­u svoju školu, da ona bude pješčanik u kojem su ostavili dio sebe. Želimo ih odgajati tako da školu ostave boljom nego što su je našli”, kaže idejni začetnik STEMI-ja. U konačnici škole u SAD-a žele povezati sa školama u Hrvatskoj.

”Želimo da mladi pomoću STEMI-a šire vidike, poznanstva te da upoznaju druge kulture. Za početak ćemo organizira­ti online sastanak upoznavanj­a među učenicima. Vidjet ćemo kako će to funkcionir­ati, pa ćemo sukladno tom iskustvo dizajnirat­i i posložiti sustav”, najavljusn­o je Trošelj. U izlasku na američko tržište pak velika je podrška STEMI-ju, i financijsk­a i partnerska, bio i Infobip, najveća softverska kompanija u Hrvatskoj koja uz ovaj projekt stoji od samih početaka. “Željeli smo u Infobipu jedan ovako uspješan i inovativan projekt nastao u Hrvatskoj, pokušati proširiti i van naših granica, i to u najveći svjetski tehnološki centar, u Sjedinjene Američke Države. S tim je ciljem Infobip lani investirao u STEMI te smo zajedno proširili projekt u SAD-u gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementi­rati za naše učenike ovdje”, kaže Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Nova runda financiran­ja

A izlazak na to tržište, kaže Trošelj, nije bio lagan. Američke su škole daleko pogođenije koronakriz­om nego hrvatske, ističe.

”Interes za uvođenje programa je uistinu bio velik međutim, čest argument zašto ga ne mogu uvesti je nedostatak kadra, odnoprofes­ora informatik­e”, priča Trošelj. No unatoč svim problemima projekt, u koji je do danas uloženo oko 750 tisuća eura, širi se izvan granica Hrvatske. Plan ga je širiti i u Hrvatskoj pa tako Trošelj najavljuje da bi ove školske godine u program trebalo biti uključeno više od 200 škola (lani 128). Usto, i sam bi obrazovni program trebao biti unaprijeđe­n programom Greentech, kroz koji će učenici učiti kako uzgojiti hranu te kako uz pomoć tehnologij­e upravljati tom proizvodnj­om.

Trošelj stoga za početak rujna najavljuje još jednu rundu prikupljan­ja novca. No ovo će biti društvena kampanja, objašnjava, što znači da će u STEMI moći uložiti svi - građani, same škole, kompanije, investitor­i.

”Očekujemo uspješnu kampanju”, kaže Trošelj.

Na američkom tržištu, na kojem im je uz Infobip, partner tvrtka Milestone C, koja je zadužena za implementa­ciju projekta, također im je cilj povezati se s tvrtkama.

”Želimo da tehnološke kompanije ulažu u obrazovanj­e mladih. Već danas imamo deficit ljudi koji znaju raditi s najnovijim tehnologij­ama. Ako nećemo ulagati u mlade taj će deficit biti samo veći”, poručuje Trošelj i budućim domaći ali i potencijal­nim stranim investitor­ima. ❖

Zajedno smo proširili projekt u SAD-u gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv

IZABEL JELENIĆ suosnivač Infobipa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? U konačnici škole u SAD-a žele povezati sa školama u Hrvatskoj, kaže idejni začetnik Škole budućnosti Marin Trošelj
U konačnici škole u SAD-a žele povezati sa školama u Hrvatskoj, kaže idejni začetnik Škole budućnosti Marin Trošelj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia