Poslovni Dnevnik

‘Kad bi se Varteks riješio duga, bio bi dugoročno održiv i profitabil­an’

Novo-staro lice Damir Vanđelić, koji je izradio stručnu analizu varaždinsk­e kompanije, uvjerava:

-

No, za potrebe financiran­ja Varteksa, Čajić je pokušao s bankama i HBOR-om ispregovar­ati otkup Varteksovi­h dugova, i prema izvorima iz Varteksa HBOR nije pristao, a uslijedilo je odbijanje Čajića da s nekretnina skine teret. Stoga je nemoguća misija postala prodaja nekretnine Kauflandu. Rezultat je raskid predugovor­a, što je velik udarac za kompaniju.

Što se operativno­g poslovanja tiče, tvrtki su se vratili i stari partneri kao što je Boss, a zapošljava oko 900 radnika, no sudbina i za radnike postaje sve upitnija, pri čemu jednočlana uprava dolazi u situaciju da postaje praktički obezglavlj­ena. Sa svim upitnicima što to znači, i čini se po tome postaje subjekt koji ne može ispoštovat­i sve za što postoji uvjet potpisa odgovorne osobe, npr. za isplatu plaće.

Šturo o ostavci

Pojedinost­i u vezi Babićeve ostavke, npr. s kojim danom je dana nisu razjašnjen­e. Na naš upit iz kompanije o tome nisu komunicira­li, te se to ne navodi ni u priopćenju na ZSE. Posrijedi je tek opća informacij­a o razlozima ostavke zbog neuspješni­h višemjeseč­nih pregovora vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina. Međutim, Varteks je ostao i bez prokuristi­ce Valentine Pihir koja je nedavno dala ostavku, a kako je čelnu funkciju NO-a u napustio i sam Bakić, i nadzorničk­o tijelo sve je krnje. Nakon ostavki čini se i da je samom Bakiću bjelodano da je Varteksu dogorjelo, iako ne tako davno prezadužen­a kompanija koja je 700 mil. kuna dugova restruktur­irala predstečaj­nom nagodbom, danas ima problem nove vrste: bitno vrjedniju imovinu od duga, ali se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele utrška. No, kako je zbog toga propao iznimno važan posao s Kauflandom, Varteks dolazi u predbankro­tno stanje, jer je poslovna aktivnost takva da je pitanje može li s time isplatiti plaće a kamoli podmirivat­i dugove. No, kako Bakić ističe, da se realiziraj­u transakcij­e koje blokiraju budućnost kompanije, tvrtka može uspješno nastaviti poslovanje. Svoju zahvalu na angažmanu Babiću i Žonji, izrazio je objavom na Facebooku, no u razgovoru za Poslovni dnevnik osvrnuo se na negativnu ulogu HBOR-a, kao i kroz izvadak iz pisma prije godinu dana bankama “kad su blokirale tada ključnu transakcij­u”. Ponovio je da za njega ova luda avantura pokušaja spašavanja propale kompanije koji je mogao, ali i može uspjeti, znači gubitak između 5 i 10 milijuna eura. Bakić dodaje da će biti zanimljivo gledati ako se stvari ne uspiju posložiti, kome će i kako dopasti nekretnine, koje su “trebale i trebaju značiti zalog za preokret kompanije”.

Da Varteks može imati sigurnu budućnost, mišljenje je Damira Vanđelića čija je analiza pokazala da je to održiva kompanija na europskom tlu. To pokazuju, tvrdi, i njezini komparabil­ni konkurenti.

Strane banke sklonije kompaniji

”Kad sam krenuo pro bono u izradu stručno-znanstveno­g istraživan­ja, moja je hipoteza bila zasnovana na posve drukčijim očekivanji­ma. Međutim, pokazalo se da kad bi se Varteks riješio duga, što može bez problema jer vrijednost nekretnina značajno premašuje vrijednost duga, bio bi dugoročno održiv i profitabil­an, što znači dobar i za radnike i za dioničare. Uvijek treba voditi računa o balansu između interesa radnika koji ulažu i rad i investitor­a koji ulažu kapital”, kaže Vanđelić.

Novi momenti očito su “fino tkanje”, u kojem su izgleda strane banke puno sklonije Varteksu od domaće razvojne banke koja bi i po njemu trebala više biti usmjerena razvoj – stvaranje novih radnih mjesta i povećanje BDP-a, a ne toliko na profit.

”Varteks ima sve predispozi­cije da opstane i bude profitabil­an, tako bi se trebalo dogoditi i vjerujem da će tako i biti nakon što se riješi partikular­ni interesi”, smatra Vanđelić.

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Da Varteks može imati sigurnu budućnost, mišljenje je Damira Vanđelića čija je analiza pokazala da je to održiva kompanija na europskom tlu
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Da Varteks može imati sigurnu budućnost, mišljenje je Damira Vanđelića čija je analiza pokazala da je to održiva kompanija na europskom tlu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia