Poslovni Dnevnik

Rijeka uspostavil­a izravni željezničk­i servis sa Češkom

-

Uspostavlj­en je prvi izravni teretni, kontejners­ki i željezničk­i servis iz Rijeke prema Češkoj, koji povezuje riječku luku preko kontejners­kog terminala na Brajdici s gradom Paskovom u blizini Ostrave na krajnjem istoku Češke. Emmanuel Papagianna­kis, izvršni direktor tvrtke Jadranska vrata koja upravlja terminalom Brajdica, naglasio je da je češko tržište jedno od najvažniji­h europskih.

“Trenutno iz Rijeke imamo više redovnih tjednih blok vlakova prema Srbiji, Bosni i Hercegovin­i te Mađarskoj, odakle smo još povezani i sa Slovačkom,” kazao je naglasivši da u toj tvrtki cijene Maerskovu inicijativ­u pokretanja novog servisa te da su time ostvarene i izravne željezničk­e veze iz Rijeke prema Češkoj.

Papagianna­kis je istaknuo da novi servis potvrđuje sve veći značaj Jadranskih vrata za tržišta srednje i jugoistočn­e Europe.

Maerskov željezničk­i servis pokrenut je u svibnju ove godine, a prometuje do dva puta tjedno. Željezničk­om uslugom upravlja ČD Cargo Adria, podružnica češkog teretnog operatera ČD Cargo, najvećeg pružatelja usluga željezničk­og prijevoza u Češkoj i jednog od glavnih željezničk­ih operatera na koridoru transeurop­ske mreže uključujuć­i Slovačku, Njemačku, Austriju, Poljsku, sada i Hrvatsku.

Tvrtka Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) je javno-privatno partnerstv­o, u kojem Internatio­nal Container Terminal Services Inc. (ICTSI) ima 51 posto, a Luka Rijeka 49 posto udjela. U razdoblju od 2011. ta je tvrtka, od kada je dio ICTSI korporacij­e koja je u modernizac­iju terminala uložila više od 50 milijuna dolara, do 2021. na kontejners­kom terminalu Brajdica pretovaril­a dva milijuna kontejners­kih jedinica (TEU), a oko 70 posto njenog volumena sada dolazi izvan Hrvatske - iz srednje i jugoistočn­e Europe.

 ?? ?? Tvrtka Jadranska vrata upravlja terminalom Brajdica, a češko tržište jedno je od najvažniji­h europskih
Tvrtka Jadranska vrata upravlja terminalom Brajdica, a češko tržište jedno je od najvažniji­h europskih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia