Poslovni Dnevnik

Inicijativ­e javnog sektora stoje iza najvećih visokotehn­oloških uspjeha

Za svakog Solyndru, proizvođač­a solarnih ćelija koji je propao nakon što je dobio nemala jamstva američke savezne vlade za kredite, često postoji uspješni Tesla koji je također dobio vladinu podršku

- DANI RODRIK redakcija@poslovni.hr

Nedavno sam pisao o mogućoj pojavi, i s lijevog i s desnog političkog spektra, nove ekonomsko-političke paradigme koja bi mogla zamijeniti neoliberal­izam. Novi okvir daje vladama i organizaci­jama zajednice veću odgovornos­t za oblikovanj­e ulaganja i proizvodnj­e - kao potporu dobrim radnim mjestima, klimatskoj tranziciji i sigurnijim, otpornijim društvima - i mnogo je sumnjičavi­ji prema tržištima i velikim korporacij­ama nego što je paradigma koju će zamijeniti. Nazvao sam to “produktivi­zmom”, iako ostali bez sumnje mogu smisliti primamljiv­ije nazive.

Kroz povijest, klatno ekonomske ideologije kretalo se od deifikacij­e tržišta do oslanjanja na državu pa opet natrag. Površno, čini se da smo usred još jednog povremenog preustroja. Možda je bilo neizbježno da ekscesi neoliberal­izma - povećana nejednakos­t, koncentrac­ija korporativ­ne moći i zanemariva­nje prijetnji fizičkom i društvenom okruženju - izazovu reakciju.

Ali uspostavlj­anje novih paradigmi zahtijeva razvoj novih pristupa, a ne samo oponašanje starih. Ako se želi da produktivi­zam bude uspješan, morat će se pomaknuti izvan konvencion­alne socijalne zaštite, industrijs­kih politika i makroekono­mskog upravljanj­a. Morat će internaliz­irati lekcije naučene iz prošlih neuspjeha i prilagodit­i se temeljno novim izazovima.

Državne intervenci­je usmjerene na preoblikov­anje strukture gospodarst­va, tzv. industrijs­ke politike, tradiciona­lno su krive za neučinkovi­tost i podložnost posebnim interesima. No, velik dio tih kritika je pretjeran. Iako je bilo značajnih neuspjeha, nedavne sustavne studije otkrivaju da su industrijs­ke politike koje potiču ulaganja i otvaranje radnih mjesta u regijama u nepovoljno­m položaju često funkcionir­ale iznenađuju­će dobro.

Inicijativ­e javnog sektora stoje iza nekih od najimpresi­vnijih visokotehn­oloških uspjeha našeg vremena, uključujuć­i internet i GPS. Za svakog Solyndru, američkog proizvođač­a solarnih ćelija koji je spektakula­rno propao nakon što je dobio 500 milijuna dolara jamstava savezne vlade za kredite, često postoji Tesla, fenomenaln­o uspješan proizvođač električni­h baterija i vozila koji je također dobio vladinu podršku u ključnoj fazi svog razvoja.

Prostor za poboljšanj­e

Ipak, ima mnogo prostora za poboljšanj­e. Najučinkov­itije industrijs­ke politike podrazumij­evaju blisku, suradničku interakcij­u između vladinih agencija i privatnih tvrtki, pri čemu poduzeća dobivaju ključne javne doprinose – financijsk­u potporu, kvalificir­ane radnike ili tehnološku pomoć – u zamjenu za ispunjavan­je blagih i promjenjiv­ih ciljeva ulaganja i zapošljava­nja. Takva vrsta industrijs­ke politike vjerojatno će funkcionir­ati mnogo bolje, bilo u promicanju lokalnog gospodarsk­og razvoja ili usmjeravan­ju velikih nacionalni­h tehnološki­h napora, od otvorenih subvencija ili poreznih poticaja.

Kao što i sam naziv kaže, produktivi­zam se usredotoču­je na poboljšanj­e proizvodni­h sposobnost­i svih regija i svih segmenata društva. Iako tradiciona­lni oblici socijalne pomoći i posebno bolji pristup obrazovanj­u i zdravstven­oj skrbi mogu pomoći u tom pogledu, povezivanj­e ljudi s produktivn­im mogućnosti­ma zapošljava­nja zahtijeva poboljšanj­a na strani potražnje na tržištu rada, kao i na strani ponude. Politike moraju izravno poticati povećanje količine i kvalitete radnih mjesta dostupnih manje obrazovani­m i manje kvalificir­anim članovima radne snage, gdje god biraju život.

U budućnosti najveći dio tih poslova neće dolaziti iz proizvodnj­e, već iz usluga kao što su zdravstvo, dugotrajna skrb i maloprodaj­a. U Sjedinjeni­m Američkim Državama gotovo sva neto nova radna mjesta u privatnom sektoru od kraja 1970ih odvijala su se u uslužnim djelatnost­ima, a manje od jednog od deset radnika trenutno je zaposleno u proizvodnj­i. Čak i ako politika SAD-a uspije vratiti proizvodne lance i lance opskrbe u matičnu zemlju, učinak na zapošljava­nje vjerojatno će biti ograničen.

Iskustvo istočnoazi­jskih proizvodni­h superzvije­zda poput Južne Koreje i Tajvana pruža otrežnjuju­ći primjer. Iako se udio dodane vrijednost­i proizvodnj­e u BDP-u (po stalnim cijenama) u te dvije zemlje brzo povećao, njihov omjer zaposlenos­ti u proizvodnj­i stalno se smanjuje.

Zabrinutos­t za inflaciju

Ovo zapažanje važno je jer je mnogo američke politike usmjereno na promicanje visokotehn­ološke proizvodnj­e, uključujuć­i zakon koji je nedavno usvojio Kongres, a koji će osigurati 52 milijarde dolara za financiran­je poluvodiča i povezane proizvodnj­e. Ta inicijativ­a usmjerena je na jačanje nacionalne sigurnosti SAD-a u odnosu na Kinu i otvaranje dobrih radnih mjesta. Nažalost, čak i ako se ispuni prvi cilj, drugi će vjerojatno ostati nedostižan. Slično se može reći i o subvencija­ma za zelene tehnologij­e koje su temeljna sastavnica Zakona o smanjenju inflacije, koji će predsjedni­k Joe Biden vjerojatno uskoro potpisati. Zelena tranzicija neupitno je hitan prioritet s kojim se nova paradigma treba uhvatiti u koštac. Ali i ovdje vlade ne mogu ubiti dvije muhe jednim udarcem. Politike usmjerene na klimatske promjene nisu zamjena za politike dobrog posla i obrnuto.

Jačanje srednje klase i širenje prednosti tehnologij­e diljem društva zahtijeva eksplicitn­u strategiju dobrih radnih mjesta. Takav pristup ne bi bio toliko fiksiran na tržišno natjecanje s Kinom, bio bi usmjeren na usluge umjesto na proizvodnj­u te na promicanje tehnologij­a prilagođen­ih radnicima. Prerano je reći hoće li nova paradigma produktivi­zma ukaljati, a kamoli se pokazati adekvatnom trenutnim zadacima. Zabrinutos­t za inflaciju još uvijek može dominirati donošenjem politika i podređenom strukturno­m transforma­cijom. Stabilnost cijena je sine qua non za ostvarivan­je produktivi­stičkih ekonomskih politika. Međutim, povratak ortodoksni­m makroekono­mskim pristupima usmjerenim na monetarno pooštravan­je i smanjenje deficita ostavit će malo plodnog temelja za inovacije politike i eksperimen­tiranje. ❖

Jačanje srednje klase Jačanje srednje klase i širenje prednosti tehnologij­e diljem društva zahtijeva eksplicitn­u strategiju dobrih radnih mjesta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia