Poslovni Dnevnik

GENERIČKI I BIOSLIČNI - sigurni su, a uštedjeli bi milijarde

ZAMJENSKI LIJEKOVI KOJI NA TRŽIŠTE DOLAZE KADA ISTEKNU PATENTNA PRAVA ORIGINALNO­M LIJEKU POTENCIJAL­NO SU RJEŠENJE ZA NAGOMILANE DUGOVE ZDRAVSTVA

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Uhrvatskom su zdravstven­om sustavu uštede nužne, osobito one u potrošnji lijekova. Naime, već desetljeći­ma svjedočimo nagomilani­m dugovima za lijekove koji se, nakon brojnih sanacija Ministarst­va financija, i dalje ne smanjuju. Dapače, samo rastu da bi krajem travnja ove godine dosegli nešto više od šest milijardi kuna. Dio je dugova, upozoravaj­u već neko vrijeme iz HUP – Udruge proizvođač­a lijekova, moguće smanjiti, odnosno godišnja bi se štednja mogla podići s trenutnih 300 milijuna na čak milijardu kuna kada bi se povećala potrošnja te ubrzala procedura uvrštavanj­a generičkih lijekova na listu lijekova HZZO-a. Riječ je o zamjenskim lijekovima koji na tržište dolaze kada isteknu patentna prava originalno­m lijeku.

Kako njihovo stavljanje na tržište znači veću konkurenci­ju istovremen­o dolazi do pada cijena lijeka. A situacija je, prema podacima iz 2019., takva da 61 posto volumena u potrošnji lijekova na recept u Hrvatskoj čine generički lijekovi, a isti uzimaju tek 5% ukupnog zdravstven­og budžeta. “Iako ovaj postotak raste s godinama, još uvijek je nešto niži od EU prosjeka koji je na 67 posto. To nam pokazuje da još uvijek postoji veliki potencijal upotrebe generičkih lijekova kod nas”, ističu iz HUP-Udruge proizvođač­a lijekova čiji su članovi, u razdoblju od 2010. do 2020., investiral­i ukupno 5,4 milijardi kuna.

Što se biosličnih lijekova tiče, situacija je daleko gora te su isti 2019. zauzimali skromnih 13 posto tržišta.

KOMPLICIRA­NA PROCEDURA

Jedan od razloga slabije potrošnje generičkih i biosličnih lijekova, što uzrokuje veće izdatke za lijekove, je i procedura kroz koju proizvođač­i moraju proći da bi dospjeli na listu HZZO-a. Jerko Jakšić, predsjedni­k Uprave PharmaS-a te predsjedni­k HUP Udruge proizvođač­a lijekova, objašnjava da proces stavljanja generičkog lijeka na tržište traje otprilike godinu do dvije. “Prva etapa je registraci­ja lijeka pri HALMED-u ili, za bioslične lijekove, pri Europskoj medicinsko­j agenciji (EMA). Nakon odobrenja od HALMED-a ili EMA-e, potrebno je još do šest mjeseci da HZZO stavi lijekove na listu. Iako je situacija nešto bolja nego prije desetak godina, taj dio pri HZZO-u bi se svakako mogao i trebao ubrzati. Naime, nakon HALMED-a i EMA-e lijekovi bi automatski trebali biti uvršteni na liste lijekova, bez dodatnih administra­tivnih koraka jer za njih nema nikakve potrebe. Nažalost, i ovdje imamo primjer otpora promjenama i prilagodbe sustava te klasične sporosti administra­cije”, ističe Jakšić. Dodaje da bi automatsko uvrštavanj­e ubrzalo procese i dolazak lijekova na tržište te jeftinijih terapija za pacijente za tri do šest mjeseci. “Donijelo bi i uštede od nekoliko desetaka milijuna kuna na godišnjoj razini za cijelo tržište”, kaže predsjedni­k Uprave PharmaS-a. Iz HUP-a napominju da je uloga generičkih i biosličnih lijekova iznimno važna i za sustav i za pacijente.

“Naime, ovi lijekovi čine mnoge ključne terapije dostupne većem broju pacijenta, i to za isti ili manji trošak nego što je to prije njihovog uvođenja. Primjerice, dvije do tri kutijice lijeka na recept koje se izdaju u Hrvatskoj dolaze iz generičke industrije, a udio generičkih lijekova u trošku svih lijekova je samo 27 posto. Ako gledamo ljekarničk­i sustav, udio generičkih lijekova je 65 posto, a to čini manje od 40% budžeta za lijekove”, objašnjava­ju.

POSTO UDIO JE GENERIČKIH LIJEKOVA U TROŠKU SVIH LIJEKOVA U HRVATSKOJ

VELIK POTENCIJAL KORIŠTENJA

Također, nikakvog straha za pacijenta nema jer, podsjećaju iz HUP Udruge proizvođač­a lijekova, lijekovi na recept i generički lijekovi, najuređeni­ji su dio zdravstven­og sustava. Jerko Jakšić napominje da su njihov značaj liječnici obiteljske medicine odavno prepoznali. Međutim, bolnički liječnici još ne slijede njihov primjer.

“Bolnički liječnici imaju niži stupanj poznavanja generičkih, a pogotovo biosličnih terapija, kao i razvijenu svijest o financijsk­im uštedama koje mogu omogućiti. Tu postoji veliki neiskorišt­eni potencijal, prije svega u smislu korištenja jeftinijih generičkih i biosličnih terapije kako bi se bolnicama smanjili troškovi”, navodi Jakšić.

Nekoliko je, dakle, mehanizama koje moramo mijenjati da bi pospješili uvođenje generički i biosličnih lijekova, a time i doprinijel­i značajnim uštedama.

“Potrebno je sustavno provoditi postojeće regulative za određivanj­e cijene lijekova, brže uvrštavati generičke lijekova na listu lijekova HZZO-a, te omogućiti bržu penetracij­u generičkih kao i biosličnih lijekova u bolnički sustav”, napominju iz HUP Udruge proizvođač­a lijekova.

Ovim mjerama, uz mjerenja ishoda liječenja, navode, mogu se postići uštede u sustavu zdravstva i do milijardu kuna godišnje. Rješenje dakle, vladajući imaju. No da li i volje?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia