Poslovni Dnevnik

U razgovore o novom paketu mjera s rekordnom inflacijom

Koban rekord Nikad veći rast cijena, stopa već treći mjesec dvoznamenk­asta Najnovija statistika poslužit će kao dodatni argument i za očekivanja od Vladinih mjera za amortizira­nje inflacije

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Usrpnju ove godine cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku su bile 12,3 posto veće nego prije godinu dana. Tolika godišnja inflacija ne pamti se otkako Državni zavod za statistiku objavljuje indekse potrošački­h cijena. Srpanj je ujedno treći mjesec zaredom u kojemu se inflacija izražava dvoznamenk­astim stopama. Glavni “krivci” su već dobro poznati: cijene goriva i hrane, s tim da se postupno ubrzava i rast cijena ostalih dobara i usluga koje čine potrošačku košaricu na kojoj se baziraju izračuni državnih statističa­ra. Ukratko, kako su nedavno konstatira­li i u Hrvatskoj narodnoj banci, cjenovni pritisci sa svjetskog tržišta već neko vrijeme nisu jedini generator inflacije.

Godišnji rast cijena prošlog je mjeseca blago ubrzan u odnosu na lipanjskih 12,1 posto. Istodobno s godišnjim ubrzanjem tekuća su kretanja cijena, na mjesečnoj razini, ipak malo usporila s rastom.

Nakon što su tijekom lipnja (u odnosu na svibanj) cijene u prosjeku povećane čak 1,6 posto, u srpnju je mjesečna inflacija usporila na 0,4 posto, pri čemu su ublažavaju­će djelovala sezonska sniženja u kategoriji odjeće i obuće (mjesečni pad od 14,4 posto). No, naznake predaha mjesečne inflacije s odmicanjem turističke sezone slaba su utjeha dobrom dijelu kućanstava, posebice ekonomski najranjivi­jih u čijoj strukturi troškova hrana, gorivo i režije imaju veći udjel. Njima je stvarni troškovni udar i dosad bio znatno veći nego što to pokazuje službena inflacija.

Uz troškovni udar koji se s jeseni sprema i za građane i za poslovni sektor u sferi cijena energenata (električna energija, plin), najnovije brojke državnih statističa­ra o inflaciji zasigurno će poslužiti kao dodatni argument i za očekivanja od novog Vladina paketa cjenovnih amortizera. U Ministarst­vu financija na čelu s novim ministrom Markom Primorcem na analitičko­j podlozi za nove mjere počelo se raditi i prije godišnjih odmora, a ovaj tjedan ponovno se prionulo tom poslu. Za tjedan-dva očekuju se i prvi razgovori o tom paketu.

Osim fokusa na socijalno ugroženije skupine građana, i nemali dio poslovnog sektora poprilično je pogođen velikim rastom cijena i računa s interventn­im mjerama.

Iz Hrvatske udruge poslodavac­a u više su se navrata već čule procjene da su u prerađivač­kom sektoru ove godine tzv. ulazni troškovi veći i (više od) tridesetak posto, što se samo djelomično prelilo na krajnje cijene.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia