Poslovni Dnevnik

U jednom trenutku krenut će i odgođeno podizanje cijena

Ništa nije vječno Ekonomisti upozoravaj­u da administra­tivno limitiranj­e cijena jednom mora popustiti, a onda:

-

Inflaciju inicijalno potaknutu ponudom sve više će pratiti ona potaknuta potražnjom

ZRINKA ŽIVKOVIĆ MATIJEVIĆ direktoric­a ekonomskih istraživan­ja RBA

Mimo već ranije predstavlj­enog prijedloga poreznih rasterećen­ja kojima bi se omogućilo povećanje plaća koje su zbog inflacije pod sve većim pritiskom, HUP je Vladi potkraj srpnja uputio i konkretan apel u vezi s energentim­a, ovaj put s naglaskom na električnu energiju koja je za većinu poslodavac­a i primarni energent. Uz ograničenj­e cijene struje na (do) 150 eura/MWh za sve gospodarsk­e subjekte, predložili su da se do kraja iduće godine ukinu ili trajno smanje mrežarina i trošarina, kao i da se smanjenje naknade za obnovljive izvore energije. Usto, Vladi su sugerirali i smanjenje osnovice poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije poduzetnik­a u odnosu na 2021. Te prijedloge u Vladi su zacijelo već vagali, a za tjedan-dva očito će biti i tema razgovora.

Tmurnije prognoze

U svakom slučaju, inflacijsk­a kretanja u Hrvatskoj na tragu su procjena da bi i prosječna na razini cijele godine mogla biti dvoznamenk­asta, iako je 12-mjesečni prosjek zasad na nešto više od sedam posto. Usporedbe prvih sedam mjeseci ove i prošle godine kažu da su u tom razdoblju cijene ove godine u prosjeku 9,1 posto veće.

Valja primijetit­i i da su u HNB-u nedavnu reviziju očekivane (prosječne) inflacije za 2022. kojom su svoju prognozu podigli na 9,4 posto, popratili komentarom da u smislu rizika ostvarenja i dalje prevladava­ju negativni rizici. Dakle, veći su izgledi da na kraju ispadne nešto veća, nego manja. Ove godine prvotna su očekivanja kod nas znatno premašena i u pogledu rasta BDP-a.

No, u pokušajima sagledavan­ja iduće godine, većina ekonomista danas računa da će inflacija i 2023. biti povišenija nego što se donedavno računalo (trenutne prognoze kreću se oko 4,5 posto unatoč visokoj osnovici 2022.). Recentna kretanja na robnim burzama to, doduše, trenutno ne podupiru.

Odgođeno podizanje cijena

“Dio inflatorni­h pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini iznad 4 posto”, komentiraj­ući najnovije podatke DZS-a kaže ekonomska analitičar­ka Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević. U uvjetima nastavka geopolitič­kih napetosti poprilično je izgledno da će cijene energije ostati povišene, kaže, ali se administra­tivno limitiranj­e cijena u nekom trenutku mora popustiti što će dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivr­edno prehramben­i sektor uz klimatske (ne)prilike dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od dva posto.

“Inflaciju inicijalno potaknutu ponudom sve više će pratiti inflacija potaknuta potražnjom, a raste pritisak na rast plaća. Stoga u srednjem roku ne bi trebao iznenaditi podatak da rast temeljne stope inflacije bude veći od ukupne prosječne stope rasta potrošački­h cijena”, zaključuje Živković Matijević. Inače, prošlomjes­ečni rast potrošački­h cijena (u odnosu na lipanj) generiran je u prvom redu poskupljen­jima u kategoriji hrane i bezalkohol­nih pića čije su cijene u prosjeku porasle za 2,2 posto, čime je njihov doprinos mjesečnoj inflaciji iznosio +0,57 postotnih bodova.

Sobzirom na turističku potražnju, nije neočekivan­o da su najviše porasle cijene u kategoriji Restorana i hotela; u odnosu na lipanj u prosjeku su porasle gotovo pet posto. Pad cijena odjeće i obuće koji je u srpnju bio pod utjecajem sezon - skih sniženja, te neznatno niže prosječne cijene komunikaci­ja, samo su ublažili mjesečnu inflaciju. ❖

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Inflacijsk­a kretanja u Hrvatskoj na tragu su procjena da bi i prosječna na razini cijele godine mogla biti dvoznamenk­asta
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Inflacijsk­a kretanja u Hrvatskoj na tragu su procjena da bi i prosječna na razini cijele godine mogla biti dvoznamenk­asta
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia