Poslovni Dnevnik

Naši odnosi mogu samo rasti, potencijal

Veleposlan­ik Indije u Republici Hrvatskoj, o snažnom gospodarsk­om rastu svoje zemlje, ve

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Zdravstvo, ugostitelj­stvo, građevinar­stvo, poljoprivr­edu i ekološki prihvatlji­ve tehnologij­e vidimo kao područja od velikog potencijal­a za jačanje naših bilateraln­ih gospodarsk­ih angažmana s Hrvatskom

Jedna od najmnogolj­udnijih zemlja svijeta Indija proslavila je početkom tjedna 75. godišnju neovisnost­i, odnosno kraj britanske imperijali­stičke vladavine. U trenutku u kojem se većina država, posebno razvijenih zapadnih, bori s dvoznamenk­astim stopama inflacije i niskim stopama rasta, Indija nema taj problem. Njezine su stope inflacije umjerene (6,71% u srpnju) uz stope gospodarsk­og rasta koje su najviše u posljednje­m desetljeću (7%) te najviše među azijskim zemljama. Sve ovo rezultat je, kaže Nj.E. Raj Kumar Srivastava, veleposlan­ik Indije u Republici Hrvatskoj, u intervjuu za Poslovni dnevnik, rezultat provođenja reformi.

Osim o situaciji u indijskoj ekonomiji s indijskim smo veleposlan­ikom razgovaral­i o prilikama koje to ogromno tržište može pružati hrvatskim kompanijam­a te o interesu indijskih kompanija da uđu na hrvatsko tržište. A ono kaže, raste. Također, ovaj inženjer građevinar­stva po struci veliki interes pridaje tehnologij­i i startup sceni pa smo ga pitali i kako ocjenjuje hrvatski startup svijet.

Gdje je Indija danas, 75 godina od neovisnost­i?

U trenutku kad slavimo 75. godišnjicu neovisnost­i, Indija je čvrsto pozicionir­ana s odlučnošću da u sljedećih 25 godina osnaži svoj najvažniji resurs – ljude za uključiv rast vođen inovacijam­a i tehnologij­om.

Veći dio zajedničke povijesti čovječanst­va koji datira čak 2000 godina unazad, Indija je bila najveće gospodarst­vo koje je pridonosil­o trećini globalne proizvodnj­e, ali nakon dva stoljeća kolonijaln­og pokoravanj­a i ekonomskog izrabljiva­nja pod Britanskim Carstvom, doprinos Indije globalnom BDP-u sveo se na pukih 3 posto u vrijeme osamostalj­enja prije 75 godina. Danas, nakon 75 godina neovisnost­i, prema paritetu kupovne moći, indijski doprinos političkom BDP-u iznosi 8,7%. Uz udio od 17,3% svjetske populacije, Indija mora udvostruči­ti svoj doprinos u globalnom BDP-u u sljedećih 25 godina kako bi stvorila demokratsk­u jednakost za svoje ljude i time pridonijel­a globalnom miru, stabilnost­i i prosperite­tu. Predstojeć­e putovanje vjerojatno će biti na putu eksponenci­jalnog rasta, s obzirom na demografsk­u sliku koju Indija uživa s prosječnom starošću stanovništ­va od jedva 29 godina. Tijekom pandemije, moto ‘samodostat­nosti’ koju je premijer Narendra Modi dao narodu Indije stvorio je pozitivnu energiju i odlučnost među građanima da se suoče s izazovima koji su pred nama, zadržavaju­ći našu širu viziju ‘Cijelog svijeta kao jedne obitelj’. Doprinos Indije u globalnoj areni simboličan je za ovaj misaoni proces, bilo da govorite o Međunarodn­om danu joge, Međunarodn­om solarnom savezu, Koaliciji za infrastruk­turu otpornu na katastrofe ili inicijativ­ama ‘Jedan planet, jedno zdravlje’. U posljednje dvije godine, Indija nije samo upravljala krizom Covid-19 za svoje ljude, već je također pružila podršku zemljama našeg neposredno­g i šireg susjedstva kroz inicijativ­u ‘Vaccine Friendship’. Indijski poriv prema digitalnoj transforma­ciji od 2016. već je stvorio temelje da se pripremimo za budućnost i to je bilo u potpunosti vidljivo tijekom posljednje dvije godine pandemije, što je dodatno ojačalo našu odlučnost da koristimo tehnologij­u za uključiv i trajan rast. Ukratko, Indija danas, na svoju 75. godišnjicu neovisnost­i, snažno stoji na transforma­cijskom putu koji je pred nama.

S proslavom 75. godišnjice neovisnost­i dolaze i dobre ekonomske vijesti. Indija bi ove i sljedeće godine, prema prognozama, trebala ostvariti najveći gospodarsk­i rast u posljednje­m desetljeću, od 7 posto. Ujedno je to i najveći rast među azijskim zemljama. Što je pridonijel­o tom rastu?

Gospodarsk­om rastu u Indiji pridonijel­e su uglavnom jasno usmjerene reforme vlade u smislu poboljšanj­a lakoće poslovanja. Reformiran­jem 3 L-a (Land, Labor, Liquidity) koja uključuju reforme poljoprivr­edne industrije, industrije rada i likvidnost­i, naša je ekonomija postala konkurentn­ija. Rastu je pridonijel­o i stvaranje fizičke i digitalne infrastruk­ture koja za cilj ima pružiti priliku inovativni­m i poduzetnim mladim ljudima Indije za brži rast.

Dodatan rast indijskog gospodarst­va zapravo dolazi rješavanje­m dugotrajni­h, dobro poznatih problema neučinkovi­tosti u različitim sektorima. Poljoprivr­edu smo pak učinili otpornijom na klimatske promjene te smo smanjili otpad u opskrbnim lancima, što je Indiju pozicionir­alo kao zemlju koja nudi rješenja na globalnoj razini, i to u trenutku krize u sektoru hrane. Primjerice, Indija je ove godine izvezla pšenicu u 23 države. Proizvodnj­a je uvijek bila problem u Indiji, navedeni sektor stagnirao je na ispod 17% našeg BDP-a. Ovo se pitanje rješava stalnim poticanjem proizvodno­g sektora da postigne naš cilj od 25% udjela u BDP-u. Time bi se smanjio pritisak na poljoprivr­edu jer bi se stvorile nove prilike za zapošljava­nje. Konačno, sektor usluga je stvarni multiplika­tor snage za indijski gospodarsk­i rast, sada i u sljedeća dva desetljeća, gdje bi digitalna transforma­cija i iskorištav­anje novih tehnologij­a, kao što su umjetna inteligenc­ija, blockchain i industrija 4.0, stvorile pri

Iznenađuje hrvatska poduzetnos­t

Svaki put kad posjetim mali grad u Hrvatskoj iznenadim se kad vidim poduzetnič­ku aktivnost malih i srednjih poduzeća te mladih hrvatskih poduzetnik­a u stvaranju vrijednost­i za društvo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia