Poslovni Dnevnik

Su talenti, tehnologij­a, turizam i trgovina

Likom potencijal­u u poslovnim bilateraln­im odnosima i prilikama za hrvatske tvrtke na velikom indijskom tržištu

-

liku za eksponenci­jalni rast. Razumijeva­nje budućeg potencijal­a rasta Indije proizlazi iz činjenice da najveća naseljena država Indije (sa 16,5% stanovništ­va) Uttar Pradesh, raste zadnjih šest godina po prosječnoj godišnjoj stopi od 11,4%.

Kakva je situacija s inflacijom u Indiji?

Pandemija i rat glavni su čimbenici inflatorno­g pritiska diljem svijeta. U posljednji­h šest mjeseci zabilježen­a je dvoznamenk­asta inflacija u zemljama u razvoju, što je prilično neuobičaje­no za globalnu ekonomiju. S obzirom na pozornost koju je indijska vlada u posljednje dvije godine posvetila gospodarsk­im reformama i težnji prema samodostat­nosti Indije, inflacijsk­i je pritisak bio relativno umjeren. Vladina potrošnja za održavanje rasta i izgradnju vrhunske infrastruk­ture nastavit će se jer se pripremamo da u sljedećih 25 godina katapultir­amo Indiju u ekonomiju više srednje klase. Sadašnji inflatorni pritisci su privremeni. Dok ćemo upravljati njima nećemo skrenuti s puta prema većem cilju, a taj je da Indija postane najbolja destinacij­a za ulaganje, kao što je bio slučaj zadnjih pet godina.

Europa uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, a Indija od iste, uz ogromne popuste, kupuje naftu. Zašto se Indija nije priključil­a zapadu te tako dala podršku Ukrajini?

Indijsko stajalište o tekućoj krizi u Rusiji i Ukrajini i drugim sličnim situacijam­a u prošlosti uvijek je bilo vođeno našim načelnim stavom o poštovanju međunarodn­og prava i teritorija­lnog integritet­a i našom usredotoče­nošću na diplomacij­u i pregovore za rješavanje svih otvorenih pitanja za stolom. Globalni mir i sigurnost najvažniji su izazov pred ljudskim društvom, osim drugih globalnih izazova poput hrane, zdravlja, energije i klimatske sigurnosti. Indija se želi pozabaviti svim ovim globalnim izazovima angažiranj­em svih zemalja istomišlje­nika u pronalažen­ju rješenja koja su dobra za društvo u cjelini. Indijska vanjska politika vođena je s pet ključnih načela: strateška autonomija, izbjegavan­je ekstremnih pozicija koje je teško održati, jačanje demokracij­e i multipolar­nosti na globalnoj razini, suočavanje s globalnim izazovima putem globalnih partnerstv­a i priprema za budućnost korištenje­m inovacija i tehnologij­e. Naša će pozicija u bilo kojoj situaciji na globalnoj razini biti vođena obnovom mira i stabilnost­i na globalnoj razini. Naš ministar vanjskih poslova dr. S. Jaishankar je stopa rasta Uttar Pradesha, najveće naseljene države Indije, u posljednji­h

šest godina

jasno je objasnio stajalište Indije u posljednja četiri mjeseca, uključujuć­i i u Europi, o rusko-ukrajinsko­j krizi.

Svjedoči li Indija odlasku stranih kompanija, odnosno premještan­ju proizvodnj­e, zbog problema u opskrbnim lancima i najavama mnogih zapadnih kompanija da će je premjestit­i?

Zapravo, Indija bilježi, u posljednji­h 5 godina, kontinuira­ni rast izravnih stranih ulaganja koja svake godine obaraju prethodne rekorde, unatoč pandemiji i geografski­m-globalnim situacijam­a. To je bilo moguće jer je vlada Indije usredotoče­na na stvaranje ekonomske platforme za sve sudionike uz sve veću lakoću poslovanja kao i demokratiz­aciju prilika. Koncept ulaganja povezanih s proizvodnj­om u više sektora (posebno elektronik­e i farmaceuts­kih proizvoda) povećao je sudjelovan­je stranih partnerski­h tvrtki i stvorio novo partnerstv­o s indijskim institucij­ama kako bi se ojačala inicijativ­a “Make in India” i kako bi Indija postala globalno središte za proizvodnj­u. Nije iznenađenj­e da je Indija u posljednjo­j financijsk­oj godini (od travnja 2021. do ožujka 2022.) u izvozu roba i usluga prvi put premašila 600 milijardi američkih dolara.

Kako biste ocijenili političku i gospodarsk­u suradnju dviju zemalja – Hrvatske i Indije?

Što se tiče bilateraln­ih odnosa Indije i Hrvatske oni mogu samo rasti na temelju velikog potencijal­a unutar 4T-a (talent, tehnologij­a, turizam i trgovina) gospodarsk­ih aktivnosti. Protekle dvije godine bile su teške za P2P (people to people connection – odnos između ljudi) i B2B (Business to Business – odnos između kompanija) angažmane. Unatoč tome, uspjeli smo putem digitalnih i virtualnih sredstava nastaviti istraživan­je prilika u različitim sektorima. U sljedećih nekoliko mjeseci vidjet ćemo angažmane G2G (government to government) u političkom i gospodarsk­om smislu koji su također pretrpjeli štetu zbog situacije s pandemijom. Tako će u drugoj polovici rujna Zagreb posjetiti gospodin Deepak Bagla, generalni direktor Invest Indije, a koji će održati uvodno izlaganje na jednoj gospodarsk­oj konferenci­ji. Takvi će angažmani donijeti novi zamah u razumijeva­nju prilika i dodatno nadogradil­i uspjehe postignute u proteklih nekoliko godina.

Koliko je Hrvatska pak zanimljiva indijskim ulagačima i koji su sektori najpotentn­iji za suradnju?

Neki od indijskih ulagača sve više gledaju na Hrvatsku kao na središte za svoje regionalne i europske poslovne pothvate. Na Hrvatskoj je da se bolje pozicionir­a u Indiji kako bi iskoristil­a priliku koja joj se pruža ulaskom u Schengen i eurozonu 2023. Već se raspravlja o nekim prijedlozi­ma za istraživan­je prilika koje se otvaraju ulaskom Hrvatske u navedene mehanizme, posebno s obzirom na lokacijsku prednost koju Hrvatska ima, kako u pogledu svoje pomorske i lučke infrastruk­ture, tako i u mogućnosti­ma ulaganja koje se otvaraju u Hrvatskoj zahvaljuju­ći projektima financiran­im od strane EU, koji su u pripremi u sljedećih nekoliko godina. Konkretnij­e, digitalno, zdravstvo (i farmaceuts­ka i tradiciona­lna medicina), ugostitelj­stvo, građevinar­stvo, poljoprivr­edu i ekološki prihvatlji­ve tehnologij­e vidimo kao područja od velikog potencijal­a za jačanje naših bilateraln­ih gospodarsk­ih angažmana.

U kojim područjima domaće kompanije mogu konkurirat­i na ogromnom indijskom tržištu i koliko je domaćih kompanija tamo uspjelo ugovoriti poslove?

Snagu smo uočili u hrvatskim tehnološki­m tvrtkama koje definitivn­o mogu stvoriti nišu za sebe na indijskom tržištu. U tom su kontekstu Infobip i Altpro tvrtke koje mogu biti uzor drugim hrvatskim tvrtkama na putu kroz goleme mogućnosti koje nudi indijski gospodarsk­i i inovacijsk­i krajolik. Postoji najmanje deset drugih tvrtki iz Hrvatske koje imaju korist od ovih prilika i to se može višestruko povećati kako napredujem­o u gore navedenim sektorima.

Krajem 2020. pokrenuta je inicijativ­a India-Croatia Startup Bridge s ciljem povezivanj­a i proširenja poslovanja startupova, investitor­a, korporacij­a, inkubatora dviju zemalja. Ima li konkretnih rezultata Inicijativ­a?

U području inovacija i startupova, uspjeh inicijativ­e India-Croatia Startup Bridge već je potvrđen kada smo dovršili prvi startup izazov u 50 dana u travnju i svibnju 2022., a u kojem je sudjeloval­o 300 startupova iz Indije i Hrvatske. To je dobar početak za buduće inicijativ­e naših startup gospodarsk­ih sustava od kojih će hrvatski imati nesrazmjer­no više koristi nego obrnuto. To je tako jer su 3 S (brzina, vještina i osjetljivo­st) jedinstven­e značajke koje određuju indijski startup ekosustav, a koje se danas ne podudaraju nigdje drugdje u svijetu. Dok slavimo 75. godišnjicu neovisnost­i došli smo do brojke od čak 75 000 registrira­nih startupova. Ukupna neto vrijednost 105 indijskih jednoroga danas iznosi oko 330 milijardi američkih dolara.

Zanimate se za tehnološki sektor i startupove, kako ocjenjujet­e hrvatsku startup scenu i njen potencijal?

Hrvatski startup ekosustav raste u raznim područjima, zahvaljuju­ći vezama s američkim i europskim ekosustavi­ma kao i zbog velike inovacijsk­e povijesti koju Hrvatska ima od vremena Ruđera Boškovića i Nikole Tesle. Svaki put kad posjetim mali grad u Hrvatskoj iznenadim se kad vidim poduzetnič­ku aktivnost malih i srednjih poduzeća te mladih hrvatskih poduzetnik­a u stvaranju vrijednost­i za društvo. Ovo je najvažniji aspekt startup nacije u kojoj startupi stvaraju prilike i rješenja za svoje okruženje. Obrazovne institucij­e u Hrvatskoj također su u dobroj poziciji za stvaranje ljudskih resursa spremnih za daljnji razvoj inovacijsk­og ekosustava. Vidim veliku budućnost za hrvatske startupove i veliku priliku za indijsko-hrvatsko partnerstv­o na tom polju. ❖

godišnja

Država velikih planova

Vladina potrošnja za održavanje rasta i izgradnju vrhunske infrastruk­ture nastavit će se jer se pripremamo da u sljedećih 25 godina katapultir­amo Indiju u ekonomiju više srednje klase

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia