Poslovni Dnevnik

Tvrtka iz Srbije bliska Vučićevoj vlasti obnavlja hotel na Jahorini

Na natječaju za rekonstruk­ciju stare zgrade, kojeg je raspisala vlada RS, posao je dobio Bauwesen iz Lazarevca, poznat po kašnjenju s radovima

-

Bauwesen je sklopio više od 60 ugovora sa srpskom državom iako se nalazio na crnoj listi Ministarst­va građevinar­stva zbog nepoštivan­ja rokova i obveza

Nakon kontroverz­i zbog gradnje vile i hotela Rajska Dolina, vlada Republike Srpske na Jahorini gradi novi hotel. Riječ je o obnovi starog Doma Partizan čiji je izvođač radova problemati­čna građevinsk­a tvrtka iz Srbije, piše Klix.ba.

Bauwesen iz Lazarevca dobio je posao vrijedan sedam milijuna dolara na natječaju gdje su bili jedini ponuđač. Oni će tako graditi hotel Partizan koji će imati 20 soba i 19 apartmana s bazenom i spa centrom.

Sudeći prema pisanju srpskih medija, ta tvrtka je odavno poznata po sklapanju ugovora s državnim sektorom, ali i po nepoštivan­ju ugovora i rokova. Tako je grad Leskovac odlučio okončati suradnju s Bauwesenom, koji godinama gradi trg, a do lipnja je završio 90 posto radova, čak 45 mjeseci nakon roka. Tvrtka je sklopila više od 60 ugovora sa srpskom državom koju vode predsjedni­k Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS), unatoč tome što se istovremen­o nalazila na crnoj listi Ministarst­va građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture zbog nepoštivan­ja ugovorenih rokova i obveza.

Problemi sa zakonom

Ta tvrtka osnovana je 2007. godine i više puta je mijenjala ime. Njen drugi direktor Dejan Živanović uhićen je 2011. godine pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u suradnji s direktorim­a Rudarskog bazena Kolubara oštetili tu tvrtku državne Elektropri­vrede Srbije za oko dva milijuna eura prilikom iznajmljiv­anja mehanizaci­je.

Kompanija postaje vlasništvo Borivoja Trifunović­a, ali Živanović ostaje vodeći čovjek.

No, osim Živanovića probleme sa zakonom ima i Trifunović. On je više puta osuđivan za kaznena djela iz područja gospodarst­va, ali njegova tvrtka i dalje uspješno posluje u Srbiji, ali i regiji. Inače, zakonom nisu dopuštene javne nabave i sklapanje ugovora države s privatnom tvrtkom čiji vlasnik je osuđivan za gospodarsk­i kriminal.

Također, ta tvrtka je godinama službeno na crnoj listi državnih institucij­a zbog brojnih žalbi i duga većeg od 100 milijuna dinara (oko 833.000 eura), ali ih to nije spriječilo da i dalje sklapaju unosne ugovore. Negativne ocjene imali su i kod Uprave za javne nabave Srbije, kao i kod Ministarst­va gospodarst­va, Zavoda za izgradnju Novog Sada, Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i drugih tvrtki i institucij­a. Nakon brojnih problema i afera koje su povezivane s tvrtkom iz Lazarevca reagirala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izjavila da je nepoštivan­je ugovora “neprihvatl­jivo ponašanje” te je obećala kako će Bauwesen pozvati na odgovornos­t, no ništa se nije dogodilo.

Prije nego što se vlada RS-a upustila u novu investicij­u, u javnost, ali i u pravosudne institucij­e, dospjele su sumnje o namještanj­e natječaja i nabava.

Upitna isplativos­t

Obnova hotela Rajska Dolina stajala je 20 milijuna maraka (oko 10 mil. eura), a proračunsk­i novac potrošen je netranspar­entno. Slično je i s gradnjom vile. Ekonomist Zoran Pavlović upozorava na problemati­čnost takvog načina rada.

”Trošenje javnog novca podrazumij­eva, kada je riječ o većim iznosima, da se napravi studija ekonomske isplativos­ti, to

imat će hotel na Jahorini

nažalost vladu RS-a mnogo ne uzbuđuje već se ponašaju kao da je to njihova djedovina i ulažu u nepotrebne projekte”, rekao je Pavlović.

Kao primjer neisplativ­osti navodi i kupovinu zrakoplova za potrebe vlade RS-a.

Također, on ističe da vladina gradnja hotela nije uobičajeni način rada vlada europskih država, niti onih u susjedstvu.

’’Vlada donosi odluke potpuno netranspar­entno, a gradnja hotela je nešto što dosad nisam vidio niti čuo. To je već drugi hotel, žele li se početi sada baviti turizmom poput privatne kompanije”, pita Pavlovića.

On ističe da vladi RS-a nije problem upuštati se u ovakve investicij­e budući da su ove godine prikupili znatno veći novac od poreza, međutim sama isplativos­t projekata je upitna.

Trg u Leskovcu

Srpski grad Leskovac okončao je suradnju s Bauwesenom, koji gradi trg, a do lipnja ove godine završio je 90 posto radova, čak 45 mjeseci nakon roka

soba i 19 apartmana

 ?? ?? Obnova hotela Dom Partizan na Jahorini stajat će porezne obveznike Republike Srpske 7 milijuna dolara
Obnova hotela Dom Partizan na Jahorini stajat će porezne obveznike Republike Srpske 7 milijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia