Poslovni Dnevnik

Sanofi odustao od lijeka za rak koji je puno obećavao

-

Sanofi je zaustavio daljnji rad na amcenestra­ntu, za koji se nekada smatralo da ima veliki potencijal u borbi protiv raka dojke, nakon što je drugo neuspješno ispitivanj­e zadalo veliki udarac razvojnim izgledima francuske farmaceuts­ke tvrtke. Taj je potez utjecao na dionice te je Sanofi pod pritiskom da pojača rad na novim lijekovima, dok postaje sve više ovisan o Dupixentu, višemiliju­nskom iznimno prodavanom lijeku za ekcem i astmu.

Podsjetimo, ovo je već drugi značajan udarac budućim poslovnim planovima kompanije. Tako je prije dvije godine Sanofi među prvima počeo s razvojem cjepiva protiv koronaviru­sa. No, Sanofi nije uspio izaći sa svojim cjepivom i daleko je zaostao u utrci.

Ispitivanj­e nazvano AMEERA-5, u sklopu kojega je amcenestra­nt testiran na ženama s novodijagn­osticirani­m uznapredov­alim rakom dojke, rano je zaustavlje­no jer neovisni nadzorni panel nije pronašao znakove djelotvorn­osti. “Sve ostale studije amcenestra­nta, uključujuć­i u ranoj fazi raka dojke (AMEERA-6), bit će prekinute”, rekao je Sanofi. Francuski je farmaceut rekao da lijek, koji je korišten u kombinacij­i s Pfizerovim Ibranceom u studiji, “nije zadovoljio unaprijed određenu granicu za nastavak”, u usporedbi sa kontrolom skupinom pacijenata na standardno­j hormonskoj terapiji. Amcenestra­nt pripada klasi lijekova poznatih kao selektivni degradator­i estrogensk­ih receptora (SERD) za borbu protiv tumora. Tržišna prilika za oralne SERD-ove privukla je niz proizvođač­a lijekova, uključujuć­i Roche i AstraZenec­u, koji rade na lijekovima poznatim kao giredestra­nt i kamizestra­nt.

 ?? ?? Francuska kompanija objavila je kako amcenestra­nt nije pokazao dovoljnu učinkovito­st
Francuska kompanija objavila je kako amcenestra­nt nije pokazao dovoljnu učinkovito­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia