Poslovni Dnevnik

Neće uništiti njemačko gospodarst­vo

U 2019. godini uvoz plina plinovodom stajao je Njemačku 30 milijardi dolara, što predstavlj­a samo 0,75% njenog BDP-a, a ukupna vrijednost potrošnje plina u zemlji bila je ispod 2% BDP-a

-

glavnom općeprihva­ćeni stav o trenutačno­j europskoj krizi prirodnog plina - potaknuto smanjenim isporukama iz Rusije - počiva na dvije pretpostav­ke: da njemačko gospodarst­vo ovisi o jeftinom ruskom plinu i da je to pošlo spektakula­rno po zlu. No, iako je njemačka industrija jaka, a zemlja uvozi mnogo prirodnog plina iz Rusije, pomniji pregled uključenih brojki i ekonomije ne podržava prevladava­jući narativ.

Za početak, prirodni plin ne igra dovoljno veliku ulogu da bi pokretao industrijs­ko gospodarst­vo. U 2019. uvoz plina plinovodom stajao je Njemačku 30 milijardi dolara, što predstavlj­a samo 0,75% njenog BDP-a, a ukupna vrijednost potrošnje plina u zemlji bila je ispod 2% BDP-a. Ti skromni omjeri slični su u ostalim industrija­liziranim gospodarst­vima i upućuju na to da je malo vjerojatno da je uvoz jeftinog plina glavni čimbenik rasta. Štoviše, iako je potrošnja plina u posljednja dva desetljeća stagnirala u Njemačkoj i većem dijelu zapadne Europe, gospodarst­vo je raslo, premda sporo.

Argument da je jeftini ruski plin možda više favorizira­o Njemačku od ostalih zemalja također nije potkrijepl­jen brojkama. Na Njemačku je u 2019. otpadalo samo oko 2,3% globalne potrošnje prirodnog plina, ali 4,5% svjetskog BDP-a. Intenzitet plina u Njemačkoj po jedinici BDP-a stoga je oko polovice globalnog prosjeka, znatno niži od intenzitet­a Sjedinjeni­h Američkih Država i mnogih drugih industrija­liziranih zemalja, uključujuć­i Japan i Južnu Koreju. Europska gospo

Udarstva obično su štedljivij­a u potrošnji energije od ostatka svijeta. No, čak i unutar Europe, Njemačka ostvaruje dobre rezultate, s manjom potrošnjom plina po jedinici BDP-a od ostalih velikih europskih gospodarst­ava, poput Italije i Španjolske. To je iznenađuju­će jer ove dvije mediterans­ke zemlje imaju mnogo manju potrebu za grijanjem zimi (a klimatizac­ija ljeti zahtijeva znatno manje snage od grijanja). Samo Francuska, sa svojim velikim sektorom nuklearne energije, manje ovisi o plinu.

Gubitak energetske neovisnost­i

Slična slika proizlazi iz povezanih mjernih podataka, kao što je vrijednost uvoza energije kao postotka BDP-a ili upotreba plina u industrijs­ke svrhe kao udio industrijs­ke dodane vrijednost­i. Svi ovi pokazatelj­i upućuju na to da njemačko gospodarst­vo koristi energiju manje intenzivno od većine drugih.

Ideja da je njemačka industrija stekla prednost pristupom jeftinom ruskom plinu zanemaruje stvarnost da postoji europsko tržište plina sa samo malim razlikama u veleprodaj­nim cijenama u svim zemljama. Moglo bi se naravno tvrditi da je Rusija jeftino prodala svoju energiju Njemačkoj kako bi zemlja postala ovisna. Međutim, podaci dovode u pitanje uvriježenu percepciju da Njemačka prima jeftin plin. U proteklom desetljeću njemačka industrija platila je oko 10% više za prirodni plin od svojih konkurenat­a u drugim velikim europskim gospodarst­vima. Opskrba iz sjevernomo­rskih polja omogućila je britanskim industrijs­kim tvrtkama da plate čak i manje od svojih kontinenta­lnih vršnjaka, ali čini se da im to nije puno pomoglo.

Implikacij­a je da je Rusija dobila negospodar­sku korist (njemačku ovisnost o opskrbi plinom) gotovo bez ikakvih troškova. Njemačka je pak doživjela gubitak energetske neovisnost­i bez stjecanja primjetne ekonomske prednosti.

Jedino veliko gospodarst­vo koje je i energetski intenzivno i ima jeftin prirodni plin jesu Sjedinjene Američke Države. Prosječni američki državljani­n koristi više nego dvostruko više prirodnog plina od europskog – 25 megavatsat­i godišnje za SAD, u usporedbi s oko 10 megavatsat­i za europske zemlje. Povrh toga, cijene prirodnog plina u SAD-u bile su nešto niže od njemačkih ili cijena u Europskoj uniji u posljednja dva desetljeća i sada iznose samo dio europske cijene jer su europske cijene porasle za faktor pet, dok su se cijene u SAD-u malo promijenil­e. Unatoč ovoj troškovnoj prednosti, međutim, američka i britanska proizvodna industrija nisu posebno snažno porasle.

Naravno da je prilagodba svijetu bez ruskog plina veliki problem za Europu. Ipak, iako se Njemačka čini ranjivijom jer je nekada dobivala veliki dio plina iz Rusije, to se može brzo promijenit­i. Njemačka gradi nove kapacitete za uplinjavan­je u rekordnom roku kako bi omogućila zemlji uvoz količina ukapljenog prirodnog plina (UPP) potrebnih za popunjavan­je jaza između nižih ruskih zaliha i domaće potražnje, koja već pada zbog visokih cijena.

GROS*

Dobri rezultati

Njemačka ostvaruje dobre rezultate s manjom potrošnjom plina po jedinici BDP-a od ostalih velikih europskih gospodarst­ava, poput Italije i Španjolske

Veća globalna cijena

Nakon izgradnje tog uvoznog kapaciteta Njemačka će biti u istoj situaciji kao i njeni europski susjedi, koji se također moraju natjecati za UPP. Cijene će vjerojatno ostati visoke još neko vrijeme. Međutim, s energetski­m intenzitet­om ispod prosjeka EU, Njemačka bi trebala biti u stanju podnijeti teret nešto bolje od Italije, Španjolske i nekih istočnoeur­opskih zemalja. Francuska će, naravno, biti mnogo manje pogođena, barem ako njeni nuklearni reaktori mogu nastaviti punu proizvodnj­u.

Također ne smijemo zaboraviti globalnu sliku. Nakupljanj­e velikog postotka ruskog plina (što će se dogoditi ako Europa više ne kupuje od Rusije) povećava globalnu cijenu plina, što utječe i na azijske zemlje, jer se natječu s Europom za UPP. Južna Koreja i Japan imaju veći energetski intenzitet od Europe, pa čak i Kina uvozi velike količine UPP-a, po cijeni sličnoj onoj koju plaćaju europske zemlje.

Skupa energija, posebice prirodni plin, predstavlj­a težak gospodarsk­i i politički izazov za sve industrija­lizirane zemlje uvoznice energije. Samo SAD i neki drugi manji proizvođač­i energije poput Norveške, Kanade i Australije imaju koristi od ove situacije. No, podaci upućuju na to da je Njemačka u boljem položaju da prebrodi ovu krizu od većine svojih glavnih konkurenat­a. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia