Poslovni Dnevnik

Karteli u javnim nabavama najpogubni­ji su za tržište

Pojačali smo suradnju s Ministarst­vom gospodarst­va i Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Uigrane sheme

‘Zabranjeni dogovori konkurenat­a u javnoj nabavi najčešće se odvijaju kroz podnošenje očito neprihvatl­jivih ponuda, rotacije, suzdržavan­je od nadmetanja...’

Tržišna je utakmica ono što čini okosnicu kapitalizm­a, sustava u kojem svatko s dobrom tržišnom idejom može profitirat­i. U konačnici, u takvom bi sustavu profitirat­i trebali svi, jer pravo tržišno natjecanje vodi šarolikost­i na tržištu te posljedičn­o - nižim cijenama. Mnogima, nije tajna, takav sustav ne odgovara. Funkcionir­anje istog stoga paze agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koje se stalno susreću s novim izazovima. Trenutno su to digitalne platforme. Uzmimo za primjer Google. Ova kompanija toliko je ojačala da konkurenci­je praktički nema jer istu naprosto pojede. Europa stoga godinama promišlja kako ograničiti njihovu moć. O tome će se, između ostalog, baviti Međunarodn­a konferenci­ja u organizaci­ji AZTN-a, koji slavi 25 godišnjicu djelovanja. Tim smo povodom razgovaral­i s Mirtom Kapural, predsjedni­com Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je u Agenciji 18 godina, a godinu dana na njezinom čelu.

Poznati su razni slučajevi zabranjeni­h sporazuma - kartela, u kojima se poduzetnic­i dogovaraju o cijenama i tako narušavaju tržišno natjecanje. Koje su društvene posljedice takvih dilova?

Kartel je po definiciji zabranjen sporazum između poduzetnik­a koji su međusobni konkurenti. Oni nanose najveću štetu na tržištu. Mi smo u praksi imali dosta malih, lokalnih kartela što je normalno jer smo mala zemlja, no i takvi nanose veliku štetu zato što uslijed kartela potrošač ima manji izbor proizvoda, više cijene, proizvode manje kvalitete. Pošto su se dogovorili, poduzetnic­i nemaju poticaja ulagati, niti biti inovativni, i u tom smislu karteli potrošačim­a i gospodarst­vu u cjelini nanose veliku štetu i zbog toga su najteži oblik povrede propisa o tržišnom natjecanju. Zato se i izriču najveće kazne, do 10% ukupnog godišnjeg prihoda, iako se u praksi rijetko kad izrekne tako visoka kazna. Posebno su štetni zabranjeni dogovori između konkurenat­a u postupcima javne nabave. To se najčešće odvija kroz podnošenje očito neprihvatl­jivih ponuda, kroz rotacije, ili suzdržavan­je od nadmetanja, podjelu tržišta po nekoj unaprijed dogovoreno­j shemi. Upravo smo iz tog razloga sporazumim­a pojačali suradnju s Ministarst­vom gospodarst­va i Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave, kako bismo došli do što više informacij­a o toj vrsti kartela.

Koliko ih je teško otkriti?

Teško. Otkrili smo jedan takav kartel. Ove je godine donesena odluka te je izrečena kazna od dva milijuna kuna u slučaju Agro-Vir, Agrodalm, Diljexport i Marino-Lučko koji su sklopili zabranjeni sporazum u postupku javne nabave koji je provela Ustanova “Dobri dom” Grada Zagreba. Dokazi su bili mailovi koje su razmjenjiv­ali i tablice u kojima se točno vidjelo koji će od njih ići s kojom nižom cijenom kako bi drugi dobio. Imali smo i svoje analize kojima smo točno mogli utvrditi da je zaista došlo do zabranjeno­g sporazuma te smo proveli nenajavlje­ne pretrage.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia