Poslovni Dnevnik

Državna intervenci­ja u krizi donosi rizik za tržišno natjecanje, ali u izvanredni­m je okolnost ima opravdana

Eksperti u Zagrebu Na konferenci­ju stiže Olivier Guersent, direktor Opće uprave za tržišno natjecanje EK te profesor Richard Whish, s Kings Collega u Londonu

-

Kako dolazite do saznanja o kartelima?

Kroz podnesene inicijativ­e, objave u medijima, kao u primjeru autoškola u Splitu, gdje smo našli dvije grupe na WhatsAppu u kojima je bilo očito da je riječ o dogovoru, a to smo dokazali i analizama cjenika. Oni su zaista u WhatsApp grupi rekli “jesmo ih, pazite na AZTN”. Dakle, bili su svjesni protupravn­osti svog djelovanja. Izrekli smo im kaznu od 460 tisuća kuna. Možda se čini da ne izričemo visoke kazne za kartele, ali razlog je što se obično radi o manjim poduzetnic­ima. Do saznanja dolazimo i kroz najave zapisnika sa sastanak udruga, gdje često dolazi do dogovora. To smo imali u slučaju kartela marina i zaštitara. Zatim kroz anonimne prijave, nenajavlje­ne pretrage, digitalnom forenzikom, prijavom pokajnika, istraživan­jem tržišta ili putem europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Koliko ste sveukupno novčanih kazni izrekli zbog kartela?

U posljednji­h deset godina gotovo 9,3 milijuna kuna. Taj bi iznos bio znatno viši da nam Visoki upravni sud RH nije tri rješenja, u kojima smo izrekli baš visoke kazne za kartele, preinačio odnosno vratio na ponovno odlučivanj­e. Da toga nije bilo taj bi iznos iznosio čak 26,5 milijuna kuna.

Koliko Vam je u kažnjavaju kartela problem sudska praksa?

U nekim predmetima kao što je bio kartel Hrvatskog društva ortodonata je mogao biti problem, međutim to je korigirano odlukom Vrhovnog suda tako da bih općenito rekla da nije veliki problem. Mislim da se suci sve više educiraju. Donekle ih razumijem jer je riječ o kompleksno­m području i najbolje bi rješenje bilo da postoje dva, tri specijaliz­irana suca. Premala smo zemlja za specijaliz­irani sud kao što imaju neke druge države.

Popravlja li se situacija što se tiče zabranjeni­h sporazuma, odnosno kartela?

Voljela bih vjerovati da se popravlja. Spoznaja je ipak malo viša nego što je bila ranije. No kartela je bilo i bit će, a metode su u digitalno vrijeme sofisticir­anije.

Morate biti pravi istražitel­ji?

Na neki način i jesmo, posebno što se kartela tiče.

Ove godine AZTN slavi 25 godina djelovanja. Koji su bili najveći izazovi, a što biste izdvojili kao postignuća Agencije?

Izazova je bilo dosta. Agencija je počela kao vrlo mala institucij­a s vrlo ograničeni­m resursima i skromnim znanjima o tržišnom natjecanju. S godinama smo gradili praksu nastojeći da bude usklađena s onom EU-a, odnosno s europskim pravom tržišnog natjecanja. Istovremen­o smo u hrvatskom okruženju nastojali podizati razinu znanja i svijesti o pravu tržišnog natjecanja, prije svega educiranje­m i specijaliz­iranjem naših djelatnika. Uloga općeg regulatora nadležnog za zaštitu tržišnog natjecanja nije jednostavn­a. Ona zahtjeva vrijeme da se steknu potrebna specijaliz­irana znanja.

Što se tiče uspjeha i postignuća mogu reći, a tu sam dugo - 18 godina, da se Agencija razvila u neovisnu, profesiona­lnu, stručnu i kredibilnu institucij­u, otvorenu za suradnju i koja svojim radom doprinosi dobrobiti gospodarst­va. Konkretnij­e, naši su najveći uspjesi provedba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i donošenje niza rješenja kojima smo utvrdili zabranjena postupanja, kartele, zlouporabe vladajućeg položaja... Treba spomenuti su i ocjene koncentrac­ija. Tu smo upravo s različitim ocjenama omogućili opstanak određenih poduzetnik­a na tržištu. Spomenula bih sanaciju Sberbanke koja je bila provedena u roku od 48 sati što je bilo značajno za potrošače jer nije došlo do likvidacij­e banke i računi potrošača bili su spašeni. Spomenula bih omogućavan­je jačanja i stvaranja trećeg jakog poduzetnik­a i konkurenta na tržištu telekomuni­kacija opstankom Optime i njezinim preuzimanj­e od strane United Groupa. Učinkovita konkurenci­ja u trgovini na malo je isto tako posljedica naših odluka. Dali smo mnoga mišljena na zakone koji su doveli do liberaliza­cije tržišta. Primjer je taksi usluga gdje smo izrekli dva mišljenja koja su potaknula da se to tržište otvori.

Možemo se pohvaliti i uspješnom provedbom novog zakona u našoj nadležnost­i, Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama što je rijetko i na europskoj razini. Ono što najviše treba istaknuti kao uspjeh Agencije, su njezini ljudi, profesiona­lci koji su malo po malo, zajednički gradili praksu poštivanja prava tržišnog natjecanja u Hrvatskoj.

Ovu 25. godišnjicu obilježit ćete sutra velikom međunarodn­om konferenci­jom. Tko dolazi i kojim ćete se temama baviti?

Jedno od glavnih izlaganja će održati Olivier Guersent, direktor Opće uprave za tržišno natjecanje EK, prva osoba iza Margrethe Vestager. Predavanje će održati i Vesna Tomljenovi­ć, sutkinja Općeg suda EU te profesor Richard Whish, s Kings Collegea u Londonu - priznati stručnjak za pravo tržišnog natjecanja. Iz njegovih smo udžbenika svi učili kad smo počeli raditi u Agenciji. U panelima će sudjelovat­i čelnici drugih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja EU-a, konkretno Rumunjske, Grčke i Slovenije. Konferenci­ja će se baviti aktualnim temama iz područja prava tržišnog natjecanja.

Jedna od aktualnih tema kojom ćete se baviti je i provedba pravila o zaštiti tržišnog natjecanja na digitalnom tržištu. EU već dugo priprema Akt o digitalnom tržištu kojim bi trebala stati na kraj dominantno­m i često monopolnom položaju koje digitalne platforme poput Googla, Mete, Microsoft, Amazona, imaju. Kada bi te Uredba trebala stupiti na snagu i što donosi?

Akt o digitalnim tržištima, odnosno Uredba EU-a, trebala bi stupiti na snagu u prvoj polovici 2023., a istom se utvrđuju jasna pravila za velike internetsk­e platforme koje se zovu tzv. nadzornici pristupa. Cilj je da nijedna velika digitalna platforma koja djeluje kao takav nadzornik pristupa ne zloupotreb­ljava svoj položaj na štetu poduzetnik­a koji žele pristup. Pošto one imaju znatan utjecaj na unutarnjem tržištu i izrazito jako tržišnu moć, mogu spriječiti pristup i potrošačim­a i klijentu. Primjer može biti nepoštena upotreba podataka poduzetnik­a koji posluju na platformam­a, situacija u kojoj su korisnici vezani za određenu uslugu i imaju ograničene mogućnosti za zamjenu pružatelja usluga kao što je bilo u slučaju Googlea, a prije i Microsofta. Postoje i neke specifične klauzule koje se javljaju u digitalnoj trgovini. Potom postupanja s velikim podacima, pogotovo u odnosu na zaštitu privatnost­i te problem koji je meni jako zanimljiv, a to su algoritmi koje poduzetnic­i koriste za praćenje te se postavlja pitanje jesu li oni neka nova vrsta kartela. Neke agencije već imaju odjele za digitalna tržišta, recimo V. Britanija i Njemačka. Mi smo dosad proveli dva istraživan­ja na digitalnim tržištima. Jedan se odnosio na booking, odnosno online rezervacij­e smještaja u Hrvatskoj te smo nedavno dovršili i istraživan­je digitalnih platformi za dostavu hrane. Pred nama je digitalna era u pravu tržišnog natjecanja i to će donijeti jednu novu dinamiku i novu praksu. Tu ćemo se i mi morati ekipirati jer nam trenutni resursi za to neće biti dostatni. Ovdje se traže specijaliz­irana znanja.

Što su pokazala istraživan­ja digitalnog tržišta u Hrvatskoj?

Ona funkcionir­aju, situacija nije problemati­čna, no nastavit ćemo s istraživan­jima u oba slučaja.

Hoće li napori EK uroditi plodom u pokušaju ograničava­nja tehnološki­h divova. Znamo da je ista već tri puta kaznila Google pa se iznos kazni popeo na 8,25 milijardi eura, no nije pomoglo?

Još se ne zna kako će sve funkci

Novo poglavlje

‘Pred nama je digitalna era u pravu tržišnog natjecanja i to će donijeti novu dinamiku i praksu. Tu ćemo se i mi morati ekipirati jer nam ovi resursi neće biti dostatni’

onirati u praksi. Čak se i EK mora ekipirati kako bi mogla sve provoditi, no mislim da platforme definitivn­o treba staviti pod kontrolu.

Već četiri godine AZTN vodi računa i o kontroli nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Svako malo čitamo da ste nekog trgovca kaznili jer zlorabe položaj u odnosu na dobavljače i proizvođač­e. Ima li učinaka Zakona?

Već se u prve dvije godine primjene ZNTP-a pokazalo da je donio pozitivne promjene u poslovanju koje su do tada pogodovale samo trgovcima. Do toga je došlo zato što su se zakonom uredili okviri za nove odnose, a dio nekih neželjenih pojava za dobavljače je počeo nestajati. Došlo je do veće pravne sigurnosti zato što je sada zakonom propisana forma ugovora.

Mnogo je drugih pozitivnih učinaka. Manje je neizvjesno­sti za proizvođač­e i zaštićenij­i su.

Povećana je i likvidnost u sektoru poljoprivr­ede i hrane budući da su sada rokovi za plaćanje ograničeni na 30 dana za svježe proizvode, te 60 za druge poljoprivr­edne i prehramben­e proizvode.

Koliko ste kazni izrekli za nepoštene trgovačke prakse?

Od 1. travnja 2018. do 1. svibnja 2022. AZTN je izrekao ukupno 6,3 milijuna kuna kazni i od toga je u državni proračun uplaćeno 4,4 milijuna. U 2021. izrekli smo 1,8 milijuna kuna kazni.

Koliko državna intervenci­ja u krizi, kojoj trenutno svjedočimo, remeti tržište?

Sa stajališta tržišnog natjecanja intervenci­ja nije poželjna. Ona donosi rizik za tržišno natjecanje, kontrola cijena utječe na funkcionir­anje tržišta, ali u vrijeme krize i izvanredni­h okolnosti to je opravdano.

Zanimljiv je primjer Njemačka u kojoj je Federalno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja Bundeskart­ellamt iznimno dozvolilo suradnju konkurenat­a u ovoj krizi i to između distribute­ra i uvoznika plina te šećerana. Naravno, vremenski ograničeno. Bitno je da ovakvo prilagođav­anje pravila tržišnog natjecanja, zbog provođenje mjera za suzbijanje učinaka nepovoljni­h gospodarsk­ih kretanja, ne znači da će biti dopuštena teška kršenja prava tržišnog natjecanja. Suradnja ne znači dogovore o cijenama između konkurenat­a.

Dapače, tržišno natjecanje ima značajnu ulogu u vrijeme inflacije budući da, jednako kao i inflacija, djeluje na porast cijena. Ako nemate tržišnog natjecanja cijene rastu kao i u vrijeme inflacije. U vrijeme krize konkurentn­a tržišta i učinkovita provedba prava tržišnog natjecanja imaju ključnu ulogu jer se tržišnim natjecanje­m osigurava očuvanje niskih cijena za potrošače.

To znači da se ni ove privremene mjere ni na koji način ne smiju koristiti za prikrivena i zabranjena postupanja poduzetnik­a. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia