Poslovni Dnevnik

Gospodaren­ja građevinsk­im otpadom

S gradilišta će izlaziti 30% otpada, čulo se na panelu ‘Građevinsk­i otpad i europski novac’

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Treba nagrađivat­i one koji grade zeleno, koji zbrinjavaj­u i oporabljuj­u građevni otpad te kazniti one koji to ne rade

Nova pravila Europske unije nose velike promjene za građevinsk­i sektor jer diktiraju vrlo ambiciozne ciljeve za građevni otpad. Uredba o taksonomij­i tako nalaže da s gradilišta neće moći izaći više od 30 posto otpada. Dakle, čak 70 posto morat će biti upotrijebl­jeno na samom gradilištu, upozorio je Marko Markić iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju na konferenci­ji Poslovnog dnevnika Croatia Waste Expo.

Poticanje aktivnosti

A koliko je Hrvatska za to spremna? “Što se propisa tiče, mi smo odavno spremni”, odgovara Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodaren­je otpadom Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja. “Imamo Uredbu koja sve propisuje. Uskoro bi trebali donijeti i Akcijski plan za kružno gospodarst­vo u sektoru gospodaren­ja građevnim i otpadom od rušenja. On neće donijeti ništa revolucion­arno, ali će potaknuti nove aktivnosti”, rekla je Radović, istaknuvši da je Akcijski plan u završnoj fazi izrade. Ono što će biti nužno da bi uspostavil­i kružno po pitanju građevnog otpada bit će određivanj­e lokacija za reciklažna dvorišta za građevni otpad, a za što su zadužene općine i gradovi. Radović je upozorila da primjerice, glavni grad Hrvatske, Zagreb, takvu lokaciju nema. No imamo primjera dobre prakse. To je Novska, naveo je Milovan Zrakić, voditelj programa zbrinjavan­ja građevinsk­og otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, koja je reciklažno dvorište izgradila upravo uz pomoć Fonda. “Ako oni mogu, onda mogu svi”, ističe Zrakić poručivši da i privatni i javni sektor mogu računati na pomoć države.

”Iz prethodnog smo financijsk­og okvira Europske unije sufinancir­ali projekt izgradnje mobilnih i fiksnih postrojenj­a za građevni otpad u vrijednost­i od 140 milijuna kuna. Sufinancir­anje će biti nastavljen­o te bi do kraja ove godine iz NPOO-a trebao biti raspisan novi natječaj u vrijednost­i od 150 milijuna kuna”, najavio je Zrakić. Ovo je sufinancir­anje, naravno, zanimljivo i javnom i privatnom sektoru. O prijavi na njega prošle su godine razmišljal­i i u Strabagu, jednoj od vodećih građevinsk­ih tvrtki u Hrvatskoj. Htjeli su, naime, nabaviti drobilicu. No, natječajna im je procedura bila prespora, pa su odustali i vlastitim su sredstvima financiral­i nabavu stroja. Privatni sektor dakle, mnogo ulaže u kružno gospodarst­vo u građevini.

Ogledno gradilište

”Provodimo projekt na gradilištu u Splitu u sklopu kojega ćemo sve što se na njemu nalazi ponovno iskoristit­i”, rekao je Alan Perl iz Strabaga te predsjedni­k Grupacije za gospodaren­je građevnim otpadom Udruženja za sekundarne sirovine, sakupljanj­e i preradu HGK-a. Istovremen­o, za efikasnu uspostavu sutama, stava kaže da će neminovna biti metoda mrkve i batine. “Treba nagrađivat­i one koji grade zeleno, koji zbrinjavaj­u i oporabljuj­u građevni otpad te kazniti one koji to ne rade”, ističe. Također, dodaje, s obzirom na trenutnu situaciju alternativ­e zelenoj gradnji vjerojatno neće biti jer će zbog energetske krize građani tražiti zeleno i štedljivo. A to će, posve sigurno, biti i skuplje, poručuje.

Da će tržište ići u smjeru zelenoga slaže se i Markić iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. “Poduzetnic­i trenutno vjerojatno nisu spremni. No tržišni trendovi pokazuju da će u budućnosti zeleni portfelj dominirati i da će za njim vladati velika potražnja. Stanje na tržištu će dakle poduzetnik­e natjerati na zeleno”, ističe Markić. Što se pak problema tiče, najviše ga stvaraju mali obrtnici i graditelji, upozorila je Radović iz Ministarst­va te Zrakić iz FZOEU-a.

”Mali obrtnici često pribjegava­ju najsirovij­em rješenju, a to je ilegalno odlaganje otpada. Fond i taj problem pokušava riješiti i to sufinancir­anjem sanacije divljih odlagališt­a ili postavljan­ja videonadzo­ra”, rekao je Zrakić. Važnu će ulogu imati i građani, posebno oni koji obavljaju manje građevinsk­e radove u stanovima ili kućama. Prvi je, naime, korak u uspostavi kružnog gospodarst­va u građevnom otpadu primarna selekcija na licu mjesta. ❖

Bitan preduvjet

Ono što će biti nužno za uspostavu kružnog gospodarst­va određivanj­e je lokacija za reciklažna dvorišta za građevni otpad

 ?? ?? Alan Perl (HGK), Milovan Zrakić (FZOEU), Sanja Radović (Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja) i Marko Markić (Hrvatski savjet za zelenu gradnju)
Alan Perl (HGK), Milovan Zrakić (FZOEU), Sanja Radović (Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja) i Marko Markić (Hrvatski savjet za zelenu gradnju)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia