Poslovni Dnevnik

Otpad stoji na odlagališt­u više godina

-

Strojevi za obradu otpada neizostavn­i su dio sustava gospodaren­ja otpadom, a tu se prije svega postavlja pitanje drobilica otpada. Ivan Jukić, član Uprave Gradatina predstavio je u prezentaci­ji “Strojevi za drobljenje i završnu obradu otpada” na Croatia Waste Expo 2022 njihovu ponudu.

Gradatin postoji od 1991. i već 30 godina nudi tehnologij­u za gospodaren­je otpadom. U početku se radilo o pocinčanim kontejneri­ma da bi se kasnije krenulo na plastičnu opremu te vozila i tehnologij­u. Iako tvrtka ima sjedište u Sesveproiz­vodno-servisni pogon im je u Našicama. “U Hrvatskoj vlada velika potražnja za velikim drobilicam­a komunalnog i građevinsk­og otpada, a specifično­st je da se traži modularnos­t te da se oni brzo mogu prilagodit­i drugoj vrsti otpada. Pitanje je što korisnik želi dobiti od svojeg otpada - gorivo, neki drugi otpad ili sirovinu, a od čega i ovisi kakva mu tehnologij­a treba. Za razliku od razvijenih zemalja EU, Hrvatska ima problem da otpad prije oporabe na odlagališt­u stoji i više godina što ima ekoloških, ali i neaktivnih ekonomskih efekata”, navodi Jukić.

Trenutno Gradatin zastupa 20-ak renomirani­h stranih proizvođač­a. Jedan od značajniji­h je finski Tana čija je drobilica Tana Shark globalni lider na tržištu. Kako pojašnjava Jukić, Shark ima veliku fleksibiln­ost po pitanju razine drobljenja otpada koji može biti veličine frakcije od 50 do 500 mm. Tana Shark ima dodatne prednosti što ima veliku modularnos­t te se može prilagodit­i obradi bilo koje vrste otpada uz dodatne serijske nadogradnj­e. No, ako korisnik ima specifični­h zahtjeva, proizvođač­i su spremni prilagodit­i svoju tehnologij­u.

 ?? ?? Ivan Jukić,
član Uprave tvrtke Gradatin
Ivan Jukić, član Uprave tvrtke Gradatin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia