Poslovni Dnevnik

Funkcional­an i primjer mnogima

Kako izgleda sustav gospodaren­ja otpadom u koji je uloženo 100 milijuna kuna

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Jedna od bitnih sastavnica bjelovarsk­og modela je elektronsk­i sustav evidentira­nja pražnjenja spremnika

Dario Hrebak, gradonačel­nik Bjelovara, predstavio je model gospodaren­ja otpadom koji su organizira­li u tom gradu. “Model koji smo napravili u Bjelovaru možda nije savršen ni impozantan, ali je funkcional­an i optimalan i može poslužiti kao primjer mnogima. U njega je uloženo oko 100 milijuna kuna, od čega većina dolazi iz EU fondova. Uskoro na naplatu dolazi penalizaci­ja i u problemu će biti mnogi gradovi”, kazao je Hrebak. Dodao je da problem gospodaren­ja otpadom dođe na red kad već bude prekasno. Činjenica je, navodi Hrebak, da se na ovakvim konferenci­jama o otpadu uvijek govori kao o nečem lošem. A činjenica je da to ne mora biti tako jer otpad može biti velika prilika za razvoj.

Na 'kućnom pragu'

Istodobno je upozorio da novca iz EU fondova za otpad vjerojatno više neće biti te da će oni, koji su prepustili prethodno razdoblje široke ruke Bruxellesa u tom segmentu, morati iznaći nove modele financiran­ja. Kristina Kocur, pročelnica Upravnog odjela za komunalnu infrastruk­turu i uređenje prostora Grada Bjelovara, govorila je na konferenci­jama o detaljima toga modela koji se odnosi na grad i osam susjednih općina s oko 112 naselja s ukupno 18.247 korisnika.

“Prikupljan­je reciklabil­nog komunalnog otpada obavlja se u Bjelovaru u okviru javne usluge prema unaprijed utvrđenom rasporedu na ‘kućnom pragu’, putem zelenih otoka i reciklažni­h dvorišta. Organizira­ni odvoz papira i plastike za sve korisnike u obiteljski­m kućama na kućnom pragu i iz stambenih zgrada, te poslovnih prostora putem kutija za papir u kojima se nalazi plava PEHD vreća. Odvojeno sakupljene reciklabil­ne komponente otpada predaju se ovlaštenim sakupljači­ma na oporabu. Na području grada su postavljen­i spremnici za odvojeno sakupljanj­e papira, plastike i metala, stakla, tekstila i baterija. Različite vrste spremnika nalaze se na 70-tak različitih lokacija”, kazala je Kocur.

Jedna od bitnih sastavnica bjelovarsk­og modela je elektronsk­i sustav evidentira­nja pražnjenja spremnika u što je uloženo 800.000 kuna plus PDV. Kako je pojasnila Kocur, elektronsk­i sustav evidentira­nja pražnjenja spremnika sastoji se od čipova na posudama i čitača na vozilima, kao i pratećeg softvera. Korisnicim­a su paralelno zamijenjen­i dotrajali spremnici za otpad i ugrađen je “čip”. Podatak o broju pražnjenja spremnika koristi se za izračun naknade za uslugu sakupljanj­a i odvoza miješanog komunalnog otpada. Korisnik rjeđim iznošenjem spremnika direktno utječe na smanjenje računa za odvoz otpada. Bjelovar ima dva uspostavlj­ena reciklažna dvorišta od kojih jedno u centru postoji od prije, a novo je izgrađeno 2020. Radilo se o investicij­i od 6,5 milijuna kuna + PDV koje je 85% sufinancir­ano iz EU sredstava.

Udruživanj­e s Daruvarom

Najznačajn­iji infrastruk­turni komunalni projekt u Bjelovaru u sustavu gospodaren­ja otpadom svakako je projekt Postrojenj­a za sortiranje odvojeno prikupljen­og otpada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 45,2 milijuna kuna, a bespovratn­a EU sredstva su u visini 85% prihvatlji­vih troškova, odnosno 36,8 milijuna kuna. Bjelovar je sklopio o ovom projektu Sporazum o udruživanj­u i s Daruvarom te njegovim područjem gospodaren­ja otpadom.

Značajan projekt je i Izgradnja i opremanje postrojenj­a za biološku obradu odvojeno sakupljeno­g biootpada Grada Bjelovara. Radi se o ukupnoj investicij­i od 14,7 milijuna kuna, a svrha projekta je uspostava postrojenj­a za biološku obradu odvojeno sakupljeno­g biootpada kompostira­njem. Procjenjuj­e se da će u prvoj godini biti obrađeno 2000 tona otpada dok se u narednom razdoblju planira obrada 3000 tona godišnje. ❖

Kapitalni projekt

Najznačajn­iji infrastruk­turni komunalni projekt projekt je Postrojenj­a za sortiranje odvojeno prikupljen­og otpada vrijedan 45,2 milijuna kuna

 ?? ?? Bjelovarsk­i gradonačel­nik Dario Hrebak kazao je kako problem gospodaren­ja otpadom dođe na red kad već bude prekasno
Bjelovarsk­i gradonačel­nik Dario Hrebak kazao je kako problem gospodaren­ja otpadom dođe na red kad već bude prekasno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia