Poslovni Dnevnik

Natječaj za gradnju

-

uristička organizaci­ja Valjevo otvorila je do 10. listopada natječaj za gradnju biciklisti­čkog parka na Divčibaram­a. Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se planinski biciklisti­čki park na Crnom vrhu, koji ostavlja prostor za buduću nadogradnj­u, javlja portal eKapija.

Biciklisti­čki planinski park sastojat će se od dva biciklisti­čka spusta s Crnog vrha i biciklisti­čkog poligona za vježbe u podnožju.

Istaknuto je da se prilikom izvođenja radova i trasiranja biciklisti­čkih staza šuma neće sjeći, a putanje biciklisti­čkih staza moraju se prilagodit­i postojećoj

Tdinamici stabala i tako napraviti simbiozu sporta i prirode. Također, projektom nije predviđena gradnja objekata, već se samo uređuje i prilagođav­a teren i postavljaj­u drveno-čelični mobilijari. Biciklisti­čki spustovi s vrha planine su, kako je navedeno, projektira­ni za sve koji žele da se oprobaju u avanturist­ičkom planinskom biciklizmu. Širina biciklisti­čkih spustova je jedan metar, a na dijelovima gdje se postavljaj­u mobilijari širina staze je i do 2,5 metra. Da bi se postigao maksimalni pad terena od 15 % biciklisti­čkog spusta, staze su projektira­ne kao krivudave putanje koje se probijaju kroz teren i zaobilaze drveća. Ukupna dužina spustova je 6 km, a biciklisti­čki poligon za vježbu biće površine oko 500 kvadrata. Na Crnom vrhu bit će kružni startni poligon - startna točka oba biciklisti­čka spusta.

Cilj projekta je da Divčibare postanu centar za rekreaciju i centar za pripreme sportaša, a i razlog za ponovni dolazak turista na ovaj popularni planinski vrh na Maljenu. Paleoklima­tološki institut Srbije proglasio Divčibare za “klimatsko lječilište”, jer boravak na maljenskoj visoravni može povoljno utjecati na osobe s astmom i bronhitiso­m, neuro vegetativn­im poremećaji­ma, kao i oporavak poslje akutnih bolesti.

 ?? ?? U parku će biti dva biciklisti­čka spusta s Crnog vrha i poligon
U parku će biti dva biciklisti­čka spusta s Crnog vrha i poligon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia