Poslovni Dnevnik

Donijeti 22 mil. KM prihoda

-

Gradu Sarajevu očekuju turistički prihod i do 22 milijuna KM od novogodišn­jeg dočeka kada će ispred Vječne vatre građane Sarajeva i turiste zabavljati bend “Dubioza kolektiv”, javlja portal indikator.ba.

Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako očekuje da će, nakon nastupa Dine Merlina na javnom dočeku Nove godine, kada je bilo više od 70.000 posjetilac­a, ovaj put biti i pomaknute granice, da će Sarajevo biti puno turista iz regije.

Od Ekonomskog instituta Univerzite­ta u Sarajevu naruče

Una je analiza opravdanos­ti ulaganja budžetskih sredstva u organizaci­ji javnog dočeka Nove godine. “Posebno sretnom me čini što će svi naši ugostitelj­i, hotelijeri imati priliku da ostvare zaradu i profit od organizaci­je javnog dočeka Nove godine, u koju su uložena značajna sredstava, ali se ona vrate višestruko, a to je pokazala i analiza Ekonomskog instituta. Sigurna sam da će Sarajevo biti centar regije i destinacij­a broj jedan u prosincu ove godine”, poručila je Karić.

Direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda je istakao da odabir Dubioze kolektiva, kao najznačajn­ijeg muzičkog izvoznog brenda Bosne i Hercegovin­e, jasno pokazuje opredjelje­nje da se Sarajevo još jednom učini centrom regije, poželjnom destinacij­om za brojne domaće i inostrane turiste.

Izbor Dubioze kolektiva odličan je izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije, gdje je Dubioza itekako slušana i popularna. “Po financijsk­im projekcija­ma očekujemo u Sarajevu u tom periodu 15.000 noćenja, što će generirati 30.000 KM prihoda turističke boravišne članarine, a generirat će i, što je najvažnije, od 15 do 22 milijuna KM prihoda. Svaki četvrti stanovnik ovdje je direktno ili indirektno vezan za turizam, a sve to utiče na njihove prihode i dobit od ovakvih događaja. Pozivam goste iz regije i šire da dođu u Sarajevo i u veseloj nezaboravn­oj atmosferi dočekaju Novu 2023. godinu, zaključio je Magoda.

 ?? ?? Izbor Dubioze kolektiva odličan je izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije
Izbor Dubioze kolektiva odličan je izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia