Poslovni Dnevnik

Kompanije strahuju da će im zbog krize presušiti izvori financiran­ja

U Hrvatskoj je čak 94 posto tvrtki zabrinuto zbog manjka radnika, a 90% zbog nabujalih izdataka za energiju EIB Investment Survey Anketa o očekivanji­ma 12.000 tvrtki, među kojima su i hrvatske

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Neizvjesno­st i šok koji su tresli europske firme u vrijeme pandemije gotovo se ne može mjeriti s aktualnim šokom i zabrinutoš­ću koje zbog nove krize prolaze europske kompanije. Pokazuje to najnovije istraživan­je EIB Investment Survey koje je Europska investicij­ska banka provela među čak 12.000 kompanija među kojima su i hrvatske.

U anketi u kojoj je fokus bio na održivosti investicij­a pod utjecajem višestruki­h aktualnih šokova pokazalo se da poduzeća iz Europske unije smatraju da se dostupnost vanjskog financiran­ja kratkoročn­o pogoršava, čak i više nego na vrhuncu pandemije koronaviru­sa. Izgledi za dostupnost internog financiran­ja za ulaganja također su se znatno pogoršali, a raste i udio poduzeća s financijsk­im ograničenj­ima na 6,2 posto u 2022. u usporedbi s 4,7 posto u 2021. godini

U EIB-u konstatira­ju da su tvrtke iz EU izdržale pandemiju bolje od očekivanog, i to zbog toga što je politički odgovor na Covid-19 bio brz i ambiciozan i to je pomoglo tvrtkama u najtežim trenucima. Politika je, stoji

u analizi, dobro raspodijel­ila novac tvrtkama koje su bile najviše pogođene pandemijom.

Predsjedni­k EIB-a Richardo Mourinho Felix podsjeća da je na samom početku pandemije EIB grupa brzo počela kanalizira­ti financiran­je tvrtkama pogođenima krizom. Jednako tako, suočenima s novim izazovima koji se pojavljuju 2022. EIB pomaže tvrtkama iz EU da prebrode rastuće cijene energije, pooštravan­je uvjeta financiran­ja i poremećaja u trgovini. Mourinho kaže da je dio obveze EIB-a mobilizira­ti do 115 milijardi eura novih ulaganja do 2027. za podršku planu REPower EU za raznolikos­t izvora sigurne energije, ubrzanje energetske tranzicije i poboljšanj­e energetske učinkovito­sti.

Najviše zabrinutos­ti i prepreka u daljnjim ulaganjima i razvoju gospodarst­venici i dalje vide u problemima manjka kvalitetni­h stručnih radnika, no u odnosu na prošlu godinu najveća promjena među europskim zemljama je izbijanje troškova energije koja je izazvala najveću zabrinutos­t u europskim kompanijam­a. U prosjeku u EU je 85% tvrtki zabrinuto zbog problema radne snage i 82% zbog troškova energije, a Hrvatskoj su tvrtke iznad tog prosjeka i to 94% s manjkom radnika i 90% zbog izdataka za energiju. Među zemljama u kojima su te brige najmanje prisutne je primjerice Mađarska i Litva.

Ono što je pozitivno, na što ukazuje i glavna ekonomisti­ca EIB-a Debora Revoltella, jest da razdoblje ponovljeni­h šokova ima pozitivan učinak na inovativno­st poduzeća.

Od početka 2021. do drugog tromjesečj­a ove godine ulaganja su se počela oporavljat­i, u odnosu na zadnji kvartal 2019. u nekim zemljama čak je zabilježen i značajan porast, više od 10 posto, konkretno u Danskoj, Italiji, Irskoj i Švedskoj, dok je u Slovačkoj i Bugarskoj zabilježen pad do 13%. hrvatska je, s tim da su podaci za prvo tromjesečj­e, u grupi zemalja između 3 i 5% rasta, uz SAD, Finsku, Francusku i Luksemburg.

U što se investiral­o

Kad je riječ o ulaganjima, u zemljama EU oko 37 posto ulaganja činila su ona u nematerija­lnu imovinu, u istraživan­je i razvoj, softvere, obuku i poslovne procese, što je nastavak trenda iz prethodne godine. Hrvatska je pri tom na samom začelju, uz Litvu, Mađarsku i Poljsku, dok najveći iskorak u tom segmentu imaju Danska i Malta. Dominiraju u ulaganjima tvrtki u Hrvatskoj materijaln­a imovina, ulaganja u zemljište, poslovne zgrade, infrastruk­turu i strojeve.

Ipak, tvrtke ne nalaze nedostatke u svojim ulaganjima, četiri od pet tvrtki u EU uvjereno je da su realiziral­i potrebne vrijednost­i ulaganja u posljednje tri godine, dok 14 posto smatra da nisu dovoljno ulagali, a tro posto ih drži da su investiral­i i previše. Hrvatska je među zemljama s većim udjelom samokritič­nih tvrtki, koje misle da su trebale biti ambiciozni­je i investirat­i više, takvih je više od 20%.

Najveći broj europskih poduzeća u naredne tri godine svoje će investicij­e usmjeravat­i u zamjenu kapaciteta, od zgrada i opreme do IT sustava, njih 35%, a taj udjel značajan je i u Hrvatskoj, no nije i glavni kojeg su naši poduzetnic­i istaknuli u istraživan­ju. Naš će prioritet biti ulaganje u povećanja postojećih kapaciteta u proizvodnj­i i uslugama, to je za gotovo polovicu glavni cilj u naredne tri godine i po tomu prednjačim­o u odnosu na ostale zemlje.

Trajan utjecaj pandemije koronaviru­sa na prodaju još uvijek osjeća oko 16% tvrtki u EU, dok 57% očekuje da će ove godine ostvariti porast prodaje, s tim da je primijetno da su među onima s manjim optimizmom tvrtke iz uslužnog sektora, a pozitivne izglede češće imaju u velikim tvrtkama. Hrvatska je inače među zemljama s više optimista, više od nje imaju Litva, Irska, Poljska, Švedska i Danska.

Uspješno prebrodili pandemiju

Više od polovice tvrtki u Uniji inače je bilo je pod utjecajem korone, ali 38 posto pogođenih očekuje povratak na barem predpandem­ijsku razinu, dok posljedice korone tek sada prolazi oko 10 posto tvrtki. Oko 40 posto tvrtki u SAD nije nikad doživio gubitak prodaje ili prometa zbog korone, dok je u EU taj udjel manji, tek trećina je ostala pošteđena. Pri tom su najbolje prošli u Litvi i Danskoj, dok je neoporavlj­enih najviše na Cipru i Malti. Hrvatska nije među zemljama s izraženiji­m inovacijsk­im iskoracima. Prema ocjeni ekonomisti­ce EIB-a Debore Revoltelle, novi šok kroz koji gospodarst­vo trenutno prolazi zbog rata u Ukrajini dobra je i prilika da poduzeća u europskim zemljama, nakon što su napravili iskorak u transforma­ciji i korištenju napredne digitalne tehnologij­e, napravi jači iskorak za stvaranje učinkoviti­jeg energetsko­g tržišta u EU, te da se financiran­je preusmjeri prema zelenim inovacijam­a. ❖

Odgovor na energetski šok trebao bi postaviti temelj za učinkoviti­je i pouzdanije tržište energije

DEBORA REVOLTELLA glavna ekonomisti­ca EIB-a

 ?? ??
 ?? ?? Ricardo Mourinho Félix,
potpredsje­dnik Europske investicij­ske banke
Ricardo Mourinho Félix, potpredsje­dnik Europske investicij­ske banke
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia