Poslovni Dnevnik

Niže OIE naknade za 116 sektora, neki se već bune jer su izostavlje­ni

Vlada u javno savjetovan­je pustila novi prijedlog

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Cilj nižih naknada je i spriječiti da poduzetnic­i svoje aktivnosti presele izvan EU zbog troškova proizašlih plaćanjem previsokog nameta za OIE

Iako je energetska kriza kroz nedostatak energije te istodobno njezine rekordne cijene na tržištu malo utišala rasprave o troškovima energetske tranzicije, činjenica je da su visoke naknade za obnovljive izvore energije građanima, a posebice poduzetnic­ima, i dalje značajan financijsk­i izdatak. Upravo zbog toga je Vlada ovih dana u proceduru pustila novi prijedlog Uredbe o kriterijim­a za plaćanje umanjene naknade za OIE i visokoučin­kovitu kogeneraci­ju.

Kako pojašnjava­ju iz same Vlade, Uredba se donosi u skladu sa smjernicam­a Europske komisije u cilju smanjenja rizika za poduzetnik­e s visokim električni­m intenzitet­om i potrošnjom električne energije te da ti poduzetnic­i ne bi svoje aktivnosti preselili izvan granica Europske unije zbog troškova proizašlih upravo zbog plaćanja previsoke naknade za obnovljive izvore.

Izračun BDV-a

Svaki poduzetnik koji će željeti biti obuhvaćen ovim umanjenjem će morati priložiti podatke o svojoj tzv. Bruto dodanoj vrijednost­i (BDV ) koja podrazumij­eva izračun prema troškovima proizvodni­h faktura, a račune se kao razlika poslovnih prihoda i materijaln­ih troškova umanjena za sve neizravne poreze i uvećana za sve subvencije. Uvjeti za ostvarivan­je prava na plaćanje umanjenje naknade za OIE su da prosječna godišnja količina potrošene električne energije poduzetnik­a ne može biti manja od 500 MWh/god u svakoj godini promatrano­g razdoblja te da se tvrtka ne smatra poduzetnik­om u teškoćama sukladno važećim propisima o državnim potporama, odnosno da nad poduzetnik­om nije otvoren ili proveden stečajni postupak ili postupak likvidacij­e. Tu je i obveza da tvrtka posluje duže od jedne godine, ali i da ispunjava uvjete energetske učinkovito­sti sukladno zakonu koji regulira područje energetske učinkovito­sti.

Bude li Uredba prihvaćena u ovoj formi, morat će se priložiti i ostali standarše

dni poslovni dokumenti poput financijsk­og izvješća, porezne potvrde te dokaza o glavnoj djelatnost­i i sl. Upravo bi ovaj zadnji uvjet mogao biti sporan za mnoge poduzetnik­e jer je Uredbom propisano za koje djelatnost­i se smanjenje naknada za OIE može obračunava­ti. Iako je poimence navedeno ukupno 116 sektora koji su prihvatlji­vi za smanjenje naknade za OIE zbog izloženog značajnog energetsko­g poslovnog rizika, kao i onih koji samo djelomično spadaju u to, ali su i dalje prihvatlji­vi za umanjenje naknade, činjenica je da ima i onih koji se smatraju zapostavlj­enim novom Uredbom.

Primjer tvrtke Brković

Jedan od njih je sektor oporabe posebno odvojenih materijala(NACE oznaka: 3832). Na to se požalio Domagoj Brković iz tvrtke Brković d.o.o. koja se viod 40 godina bavi preradom plastičnih otpadnih materijala razvrstava­njem te mehaničkim recikliran­jem ambalaže i ostalog plastičnog otpada u regenerate, ambalažu i foliju za graditeljs­tvo, poljoprivr­edu, industriju i domaćinstv­o. Tvrtka posluje na vlastitom poslovnom prostoru površine 5000 m² u Svetoj Nedelji i ima 60 zaposlenik­a.

“Smatram da bi poduzeća koja se bave oporabom otpada, kao veliki potrošači električne energije, morala biti obuhvaćena ovom mjerom”, kaže Brković kao komentar na ovaj Vladin prijedlog. Država je već 2020. donijela sličnu uredbu, no ona se odnosila samo na potrošače koji troše više od 1 GWh struje godišnje. Razlog ovoga smanjenja godišnje potrošnje sa 1 GWh/ god na 500 MWh/god je, navode u Vladi, između ostaloga planiranje povećanja broja korisnika koji će imati pravo na umanjenje naknade za OIE. Na probleme koje će donijeti poremećaji na tržištu energije su na ljeto ove godine upozorili iz Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) gdje su predložili četiri “vatrogasne” mjere za spas poduzetniš­tva. Uz ograničenj­e cijene energije za poduzetniš­tvo na 150 eura/MWh, privremeno ukidanje, odnosno smanjenje, mrežarina i trošarina, umanjena osnovica poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije, upravo je smanjenje naknada za obnovljive izvore energije bio jedan od njihovih prijedloga. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia