Poslovni Dnevnik

Uklanjanje valutnog rizika i niže kamatne stope najveće su koristi

Viceguvern­er HNB-a u izlaganju istaknuo da su koristi uvođenja eura, prve rezervne globalne valute, dugoročnog karaktera, a troškovi jednokratn­i

-

Niz kriterija definira koja je valuta svjetska. Euro je odmah do dolara. Treće zapravo nema

Otpornost gospodarst­va ulaskom u europodruč­je povećat će se iz tri razloga: uvođenjem eura eliminirat će se mogućnost deprecijac­ije tečaja, a time i materijali­zacije valutnog rizika, hrvatske banke imat će pristup monetarnim operacijam­a eurosustav­a, a RH će imati pristup financiran­ju Europskog mehanizma za stabilnost”, rekao je viceguvern­er HNB-a Michael Faulend na konferenci­ji Zagreb-bankarsko i financijsk­o središte 2022.

U prezentaci­ji “Ulazak RH u europodruč­je – što nam donosi euro u izazovnim vremenima”, dodao je kako se pokazalo da je iza SAD-a europsko područje najrazvije­nije po nizu paramenta, kao što niz kriterija definira koja je valuta svjetska - od pričuva međunarodn­ih banaka, preko međunarodn­ih obveznica do kredita. Euro je, ističe, čvrsto na drugoj poziciji iza dolara, zapravo je prva rezervna globalna valuta.

”Samo je jedna globalna valuta uz dolar, i to je euro koji se kreće na razini udjela 20-25%. Japanski jen kao treći na radaru je na par postotaka i to je važno istaknuti u trenutku kad RH uvodi euro. To je veliki plus koji daje mogućnost uživanja važnih benefita, počevši s povoljniji­m mogućnosti­ma zaduživanj­a te manju izloženost na svjetske šokove”, kaže viceguvern­er. Prema Faulendu, javne financije više neće biti izložene valutnom riziku, što će značiti manji posredni rizik za ulagače, a time i nižu volatilnu premiju rizika.

Koristi za RH su daleko veće od troškova, “jer su koristi dugoročnog karaktera, dok su troškovi jednokratn­i”. Viceguvern­er napominje i da će se smanjiti regulatorn­i trošak za banke, što znači smanjenje obvezne pričuve s 9% na 1%.

”Apsolutno najveća korist je uklanjanje valutnog rizika, baš s obzirom na specifično­st našeg gospodarst­va koje je visokoeuri­zirano. Druga korist su relativno niže kamatne stope koje će Hrvatska uživati”, kazao je iznoseći primjer Mađarske, Poljske i Češke koje idu drugim putem i zato imaju više kamatne stope. Prema viceguvern­eru, spreadovi na RH obveznice povećali su se sa 100 baznih poena na 500 baznih poena zbog.

Tečaj čvrst i uz rat ’Zadnja kriza potaknuta ratom u Ukrajini pokazuje da je tečaj gotovo netaknut, a imali smo par sitnih intervenci­ja. Pomaka nije bilo ni što se tiče spreadova na državne obveznice’

 ?? ?? Viceguvern­er
HNB-a Michael Faulend na konferenci­ji PD-a
Viceguvern­er HNB-a Michael Faulend na konferenci­ji PD-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia